Ognjičevo mazilo

Renat  

član od: 27.1.2012

sporočila: 85

13. jun 2013 18:52

Ognjič je napisal/a:

Renat je napisal/a:

Hm, ne vem če bi se jaz ravno mazala s svinjsko ali govejo mastjo. Ognjičevo mazilo se da naredit tudi z olivnim oljem, potem pa se doda čebelji vosek za trdnost in gostoto.

 Renat

Včasih pač niso imeli na voljo drugih sestavin ali pa so bile predragocene in so delali z mastjo. Recept sem jaz dobila od gospe, ki ima zdaj 73 let, še vedno si kremo dela na tak način, le z njo se maže vedno in resnično ima lepo kožo na obrazu.

Danes je pač drugače, smo bolj prevzetni, več vsega je na voljo in se lahko obregamo nad marsičem.



Ognjič

Vem, da včasih ni bilo drugega na voljo in so uporabljali, kar so pač imeli na voljo. Včasih so tudi perilo prali v Ljubljanici z doma narejeno žajfo, danes pa tega ne delamo več. Jaz bi temu rekla spremembe, lahko pa to imenujete tudi prevzetnost.

Če ognjičevo mazilo delate z olivnim, kokosovim, mandljevim oljem, ali pa karitejevim ali kakavovim maslom, vaša koža profitira še antioksidante iz teh olj oz. masel.

Če pa uporabljate 7 let staro svinjsko mast, ki že smrdi po žaltavem, pa dosegate kontra učinek. Žarkega olja ali masti verjetno ne jeste, ne vem zakaj bi bil potem dober za kožo.

Meni se svinjska ali goveja mast ne zdita odvratni, ni boljšega od domačih, svežih, še toplih ocvirkov. Ognjičev macerat pa raje delam v nečem, kar ima še dodatno korist za kožo. In ognjičev macerat se kvečjemu počasi segreva (še najbolje na soncu), nikakor pa ne cvre. Pri cvrenju se sproščajo prosti radikali, zato ocvrta hrana ni zdrava. Ne vem zakaj bilo karkoli ocvrtega dobro za nanašanje na kožo.

Dodala pa bi še to, da je lepa zrela koža sicer lahko posledica pravilne nege, veliko bolj verjetna pa je sreča z dobrimi geni.

Renat

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

13. jun 2013 19:07

Joj, pa dej se umir no in pač naredi kremo po svoje. Menda ne misliš, da bom šla zdaj uni teti težit s tem, kako naj dela kremo. Vsak po svoje. In tudi vem, da to zdaj doma nekateri cmarijo z olji in voskom. Jaz sem bolj komot in kreme kupujem. O antioksidantih, prostih radikalih in teh zadevah pa nimam pojma, boste s kemiki kaj podebatirali na to vižo.

Pač smo se odzvali na tvoj "hm, jaz se z mastjo ne bi mazala". In vanjatanjske ter mamaF sta le napisali, kako je bilo včasih, ne pa, da se zdaj mažeta s 7 let staro mastjo. Pa tudi, če bi se, kaj to komu mar?

Ognjič

Sunny09  

član od: 25.11.2009

sporočila: 219

13. jun 2013 19:24

ko smo že pri svinjski masti... jaz se spomnim, kakšnih 20-25 let nazaj, je tudi nam babica, ko smo se otroci kaj poškodovali, namazala poškodbo z mastjo in nato povila... kakšni so pa učinki in na kakšen način to deluje, pa še danes ne vem :)

Sunny09

Renat  

član od: 27.1.2012

sporočila: 85

13. jun 2013 19:26

Zanimivo. Vedno sem dojemala forume kot prostor za izmenjavo mnenj.

Moj namen je bil lucki52 pomagati pri iskanju ognjičevega mazila, dodala sem pa še svoje mnenje in znanje o teh izdelkih. Morda bo pa koga zanimalo, kaj koži koristi - prosti radikali, antioksidanti in njihov vpliv na kožo so del splošne izobrazbe. 

Jaz berem teme na forumih zato, da se kaj novega naučim in svoje izkušnje delim z drugimi in ne zato, da bi se razburjala ali umirjala. Komu boš ti težila pa ni moja stvar in se ob to nisem obregnila. Meni vsekakor ni treba.

Recepte naših babic cenim, zdijo se mi izredno zanimivi, nekateri so izjemno uporabni, na druge je pač treba gledati kritično. Tako kot ne kupim vsake stvari, ki mi jo želijo v trgovini prodati, tako tudi ne 'kupim' vsakega babičinega recepta, kar se nege kože tiče.

Renat

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

13. jun 2013 19:41

Buhpomahej, če je zdaj splošna izobrazba degradirana na to, kar se pobere po reklamah za kozmetiko. S čemer je človeštvo pririnilo skozi tisočletja do danes, že ne more biti preveč škodljivo, čeprav mogoče po trenutnih merilih ne diši ravno najbolj hip in ni vegansko. Za razpokane pete pač še nisem našla boljšega kot starinsko ognjičevo mazilo.

 

Sonja

Renat  

član od: 27.1.2012

sporočila: 85

13. jun 2013 19:50

Nisem rekla, da je mast škodljiva, rekla sem samo, da je ognjičevo mazilo na osnovi olivnega olja po mojem mnenju boljše.

Menda tudi olivno olje ni ravno neka ultramoderna pogruntavščina in je v uporabi verjetno že vsaj tako dolgo kot svinjska mast.

Renat

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

13. jun 2013 20:01

Prav mogoče, nikoli se nisem poglabljala v to, ali so naši predniki prej odirali živali ali stiskali semena, bi se pa najbrž dalo kje izbrskati, če koga res zanima. Ampak če katero koli olje pustiš dovolj dolgo v napol prazni steklenici, ne bo nič bolj blago dehtelo kot stara svinjska mast. Maščobe pač po pravilih narave s časom gredo svojo pot....

Sonja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

13. jun 2013 20:38

Ah, Renat, pa si ti prepričana, da tako opevani antioksidanti res pridejo v naše celice, kjer lahko naredijo kaj koristnega, skozi kožo, skozi plasti mrtvih celic? Pa vitamini tudi?

Maščobne snovi res prodrejo skozi kožo v telo, pa še kaj tudi, ampak, večina tistega, kar vsebujejo kreme, prodre le do tam, do kjer lahko prodrejo kozmetični izdelki. O tem učijo v šolah za kozmetičarke (no, tudi redko psoejani fantje so vmes), ki jih je, tudi dobrih, po Sloveniji kar nekaj, za mladež v puberteti in za vse, ki se šolajo odrasli.

Prodre pa tudi, ampak na drug način, do ustreznih centrov v možganih, ki človeku odprejo (ali ne odprejo, kakor komu) denarnico, bolj ali manj na široko.

rimljanka

Renat  

član od: 27.1.2012

sporočila: 85

13. jun 2013 21:11

Čakaj, koža je sestavljena iz plasti mrtvih celic?

Koža je največji organ, saj to ni plastičen ovitek s katerim so oviti organi v telesu. Seveda antioksidanti in vitamini pridejo do celic v koži. Krema lahko zaščiti kožo, jo navlaži, ne more pa pozdraviti raka, shujšati človeka ali kaj podobnega. 

 

Renat

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

13. jun 2013 21:31

Renat je napisal/a:

Čakaj, koža je sestavljena iz plasti mrtvih celic?

Vzemi kak OŠ učbenik v roke, no. Seveda je, ne samo, ampak tudi, pa ne iz plastičnih, večina njih sestave je keratin. Tudi organi v telesu niso oviti s plastičnim ovojem, kot si napisala.

Do katerih celic pridejo antioksidanti in vitamini skozi kožo?

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti