Čemaž

ksenijabb  

član od: 8.4.2006

sporočila: 3

tema odprta - 8. apr 2006 19:57 | ogledi: 2.389 | odgovori: 3

Pozdravljeni vsi skupaj na tem forumu!

Pojavljam se prvič in se že veselim tovrstnega srečanja z vami. Spregovorila bom par besed o čemažu ali čromažu ali divjem česnu. Sedaj je pravi čas za nabiranje in da ga ne boste zamešali s kakšno strupeno rastlino, vam bom dala par napotkov.

V začetku rasti so listi čemaža nežni, svetlo zeleni. Ponavadi raste v velikih zaplatah. Tam, kjer raste, močno diši po česnu, prav tako, če list zmečkate s prsti. V poznejši rasti so listi večji, širši in suličasti, vonj pa še zmeraj ostane, pojavijo se beli cvetovi, ki so prav tako užitni.

Rastlina se uporablja cela, kot dodatek k raznovrstnim jedem, k solatam, sirnim namazom, do okusne omake za testenine. Doda se lahko v sendvič, k paštetam ali samostojni namaz. Čemaž je odličen skupaj s špinačo.

Sama ga najprej narežem na manjše kose, dam v muiti praktik, dodam olje, ki je lahko olčno, omega 3 ali kakšno drugo, po vašem okusu. Vse skupaj zmeljem, preverim, če je dovolj olja in napolnim manjše kozarce ter jih dam v hladilnik.

Vsem ga priporočam, saj sodi prav v vrh med zdravilnimi rastlinsmi. Mogoče naj pazijo tisti, ki imajo probleme z želodcem, saj lahko vzdraži želodčno sluznico.

Še enkrat lep pozdrav, prijetno nabiranje ob tomlem sončku in ne pozabite, dišati mora kot česen. Mariborčanom in okoličanom sporočam, da ga najdete na območju Ceršaka,Sladkega Vrha, Trat...

Ksenija

ksenijabb

riba-ribica  

član od: 25.2.2005

sporočila: 1436

8. apr 2006 20:13

Ksenijabb, kaj pa okrog Pekrske gorce? Priznam, da čemaža nisem še nikoli nabirala, bi ga pa rada poskusila. Hvala za obvestilo in lep pozdrav! riba-ribica

ksenijabb  

član od: 8.4.2006

sporočila: 3

8. apr 2006 20:23

Pozdravljeni! Slišala sem, da se nahaja nekje okrog Treh ribnikov, nisem pa prepričana. Pozdrav ksenijabb

vdolin  

član od: 17.12.2005

sporočila: 109

8. apr 2006 20:31

Hvala kkenijabb, bom poskusila! lp vdolin vdolin

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Anemiilat
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti