Beli žganci

iri  

član od: 12.11.2001

sporočila: 247

tema odprta - 6. apr 2006 12:16 | ogledi: 5.251 | odgovori: 2

Ko se prebirala recept za bele krompirjeve žgance, sem se spomnila, da je moja pokojna mama delala žgance iz pšeničnega zdroba. Točno ne vem kako, vem pa, da je zdrob nekaj časa pražila, da je zadišalo in šele potem je zalila s slanim kropom. Če ima kdo točen recept, bi bila zelo hvaležna.

Lp

KatkaD  

član od: 15.8.2003

sporočila: 136

6. apr 2006 12:28

Te žgance moj najmlajši obožuje. Sicer si že sama napisala navodila za pripravo, dodala bi samo naslednje - ob praženju zdroba pazi, da se le-ta ne prismodi (večkrat premešaj s kuhalnico; praži pa res samo toliko časa, da zdrob zadiši). Jaz zdrob tudi malce posolim, nekaj soli pa dodam tudi v vodo. Med praženjem zdroba zavri vodo s soljo (količinsko res težko napišem, bolje, da si vode zavreš več, dolivaš pa v zdrob po potrebi). Je pa res, da je ob dolivanju vode v zdrob potrebno paziti, da se ne opečeš - jaz navadno to naredim kar nad kuhinjskim koritom, v pripravljenosti pa je tudi pokrovka, da hitro pokrijem, saj ob prvem stiku vode in zdroba hoče vse iz posode ! Nato postavim nazaj na štedilnik in kuham do željene gostote (še enkrat - bolje, da najprej zaliješ z manjšo količino vode in nato po potrebi še dodaš). Ob neprestanem mešanju približno minuto pusti na štedilniku, odstavi, nato naj stoji pokrito še približno pet minut. Med tem časom pripravi ocvirke, nato pa zabeli žgance in jih nadrobi v skledo. Dober tek. P.S. Po istem principu, vendar v razmerju 1:2 delam tudi "rumene" žgance iz koruznega zdroba (1 del pšeničnega in 2 dela koruznega). Taki žganci ne pridejo tako suhi kot če bi uporabila samo koruzni zdrob. Katka Sporočilo je spremenil(a) KatkaD dne 06. apr 2006 12:39:33

iri  

član od: 12.11.2001

sporočila: 247

6. apr 2006 12:30

Katka, hvala. Lp

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti