Menopavza

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

13. jul 2012 10:56

Ločevalna dieta ima lahko (poleg izgube kilogramov) kar precejšnje posledice na zdravje, oz. na funkcioniranje telesa. Seveda ne nujno, ampak koga pa zadene - mene je.

Zanima me nekaj drugega - ima še katera probleme s potenjem po glavi? Namreč, česarkoli se lotim - recimo po čiščenju (v normalnih stanovanjskih temperaturah), ko zaključim - potrebujem fen. Znoj mi pa kaplja z las, obrvi, trepalnic, nosu in brade. Grozna sem in zares me to moti. Pa je obdobje menskih težav že za mano. Zdravniku se ne zdi omembe vredno, je pa res da me še ni videl po kakšnem večjem "miganju".

Lisa

adalbert  

član od: 2.2.2008

sporočila: 285

13. jul 2012 22:44

Drage moje mene obliva že deset  let.Od začetka me je zelo motilo,sem bila pri zdravniku mi je rekel da mi lahko da hormonske tablete,zaradi krčnih žil sem odklonila.Priznam da mi je bilo na momente zelo hudo, sedaj sem se navadila, valunge niso več tako močne,ponoči se odkrivam in pokrivam po dnevi se jih ne zavedam.Probala sem tudi z preparati ki jih reklamirajo vendar mi ni odgovarjalo.Nevem kdaj se bo to končalo, vendar to je sedaj del mene in me ne moti več.

 

adalbert

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

14. jul 2012 6:29

Syu - jaz sem imele pri 36 težave s krvavitvami (posledično čiščenji)  in obdobji brez menstruacije pa se ginekologinji ni zdelo nič takega in je rekla da sem pač v meni. Halooo. Potem sem  šla po drugo mnenje k drugi ginekologinji, ki me je poslušala in niti pregledala ter mi rekla naj zahtevam hormonski test, ker je po vsej verjetnosti nekaj narobe z razmerjem hormoov. Pri svoji zdravnici sem to zahtevala in tudi na njeno veliko jezo dobila in se je izkazalo točno to. 2 leti sem jemala neke tablete in vse skupaj se je po 6 letih spet ponovilo - takrat sem zamenjala zdravnika, ker se je ta prva obnašala enako ignorantsko. Ta drugi mi je vse lepo objasnil, opravila sem manjši poseg in od takrat je vse OK - redne, normalne, neboleče menstruacije, tudi večjih težav z razpoloženjem še po 6 letih nimam. Rekel mi je da moramo tako stanje vzdrževati vsaj še nekaj let in naj se oglasim, če samo en ciklus izpade - počutim se čisto normalno, brez tablet ali drugih preparatov, tudi glavobolov imam občutno manj kot pred 10 ali 15 leti, pa sem jih imela zelo zelo pogosto in sem po mojem kar nagnjena k njim že od najstniških let.

Tako da mislim, da je včasih treba poiskati še drugo mnenje in se z "diagnozo" mena ne sprijazniti prezgodaj - če je res naj se dokaže, če pa ne pa obstajajo tudi kakšne rešitve.

mirno soboto želim

tedyka

menola  

član od: 30.8.2010

sporočila: 126

14. jul 2012 9:20

Ženska je najbolj zapleteno in edinstveno bitje, kateremu  čez celo življenje hormoni nihajo in spreminjajo počutje in reakcije tako telesne kot psihične. Problem je v tem, da so vsi nadomestki ali v tabletah ali obližih ali injekcijah standardni in zdravniki jih enake predpišejo 50kg težki ženski ali pa 90kgski. In če imaš srečo ti to odgovarja, če ne pa imaš kup neprijetnih stranskih učinkov. Zato sem pristaš naravnih - rastlinskih ali takoimenovanih bioidentičnih hormonov za uravnavanje hormonskega stanja in s tem lajšanje menopauzalnih težav. 

Na tem področju deluje nekaj zdravnikov a tudi pri njih sledim, da veliki večini predpisujejo iste zadeve. Progesteronska krema - kakšne so vaše izkušnje? Meni se ne zdi tako učinkovita kot jo nekatere opisujejo.

Maca - redno uživanje tega pripravka tudi lahko pomaga in spet se pojavljajo dvomi o primernosti in učinkovitosti le-te različnih proizvajalcev . 

Zaradi gensko spremenjene soje se mi tudi upira uživanje sojinih proizvodov, žal nimam možnosti in časa, da bi jo sama gojila .

In tako sem v dvomih . Potem sem pač občasno tečna, jokava in nemogoča pa včasih me ponoči oblije in občasno zebe .

Vse pa , ki ste pod 45 leti se nikar ne sprijaznite z zdravnikovo oceno, da gre za meno. Pri vas je potrebno opraviti hormonske preiskave, UZ jajčnikov in mogoče še kaj.

 

menola

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

14. jul 2012 10:36

Ne bi se strinjala, da zdravniki vsem enako predpisujejo. Vsaj kolikor se z vrstnicami pogovarjam, naši trije ginekologi kar različno ukrepajo pri različnih ženskah.

In tako je po moje tudi v zvezi z bioidentičnii hormoni. A kaj to so? Če so identični  - v čem je potemtakem razlika? Itak so sintetično pridelani. Ali morda niso? Sem nedavno brala en članek v zvezi s temi hormoni in pasteh, na katere lahko naletimo pri uporabi. Tako kot pri vseh zdravilih. Različna telesa imamo in različno se odzivajo.

Zato ničesar ne moremo kar tako povprek svetovati.Vsaka od nas je svet zase.

mamamia

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4527

14. jul 2012 13:11

Občasno tečna, cmerava, eksplozivna sem bila, kot večina nas, celo življenje, vročine tudi ne prenašam dobro od otroštva dalje, odvečni kilogrami stalnica, zdaj je pač vse to malo ojačano, tako da mena drsi mimo mene skoraj neopazno, oziroma, sprijaznjena sem z njo in se zavedam, da nikoli več ne bo, kot je bilo pred njo, tako, kot pred njo nikoli več ni bilo, kot prej in tako, kot....

Res je tudi, da v vsakodnevnem potu svojega obraza , v traktorskem tempu grizenja v hrib, izpuhti marsikatera pobesnela misel, kar jih ostane, jih preženem s svojim pogledom na svet in mene v njem.

Veliko se da naredit z rednim gibanjem, pravilno prehrano (tudi brez soje)), predvsem pa s pozitivnim odnosom do sprememb v nas in brez jadikovanja. Spomnim se strica in njegovega stavka: "Če se po štiridesetem letu zbudiš brez bolečin, vedi, da si mrtev", tako enostavno je to

Privadiš se vsemu, staranju in težavam, povezanih z njim in mena je le prehod v to.

Začetna misel: "Ola, zdaj smo pa tam, konec je!", se je čez kratek čas spremenila v: "Ej, stara, bodi srečna, dogurala si do sem!"

Predno sem posegla po farmacevtskih izdelkih, sem se vprašala: "Res to rabim? Sem mar bolna? Ali je to le naraven proces, ki bo počasi izzvenel z mojo pomočjo?"

Pa je šlo (gre), včasih težje, včasih lažje, nikoli na škodo drugih, sva se medve, jaz in jaz , vse zmenili.

Ponoči, če se kdaj zbudim premočena, se pač preoblečem, ko me zebe, se oblečem, v zadnjih dveh letih še prižgem "škatlo" in brskam po Kulinariki , če zaradi kakšnega vzroka ne morem brat

Še vedno ostane farmacija, ko ne gre in ne gre, a se mi zdi, da tudi tam brez naše volje ni velike pomoči.

Pa še to, če sem puberteto pregurala, ni hudič, da tega ne bi, a ni to le en njen negativ ?

lp

mzm

menola  

član od: 30.8.2010

sporočila: 126

14. jul 2012 13:13

Pa to pravim, vsaka je svet zase,izbira zdravil pa je manjša. 

menola

atic  

član od: 19.8.2005

sporočila: 218

15. jul 2012 18:51

Menola, jaz že skoraj eno leto uporabljam bioidentično progesteronsko mazilo. Meni pomaga, saj se ponoči ne prebujam več prepotena, lažje spim in tudi psihično se bolje počutim.

Glede na zelo raznoliko ponudbo teh preparatov in zelo različna mnenja o koristnosti oz. škodljovosti le-teh, se mora vsaka posameznica sama odločiti če in kaj bo uporabljala. Še vedno pa sem popolnoma prepričana, da  so naravni preparati veliko manj škodljjivi kot sintetični progesteron in estrogen.  Vsaka posameznica mora poiskati  dodatek, ki ji najbolj ustreza, saj  vsako telo, glede na različen nivo hormonov, na enako zdravilo, drugače reagira.

Vsem ženskam v '' najlepših letih'' priporočam branje knjige Žensko telo, ženska modrost  in Čudežna moč bioidentičnih hormonov.

 

 

atic

borka7  

član od: 23.2.2009

sporočila: 268

16. jul 2012 13:06

Mene pa zanima, koliko časa po zadnji menstruaciji po vaših izkušnjah nastopi višek težav. Sama sem jo izgubila pred dvemi leti (sicer zgodaj, a v mejah normale), pa razen nekaj dodatnih kil (ah ja, nič novega ) in blagih vročinskih oblivov nimam nobenih hujših problemov. Saj ne, da bi si jih želela, kje pa; ampak po 35 letih 'divjih' PMS skoraj ne morem verjeti, da bi se moji hormoni tako umirili...

@mzm: Če se prav spomnim, se mi zdi, da je puberteta hujša za okolico kot za samega pubertetnika  

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

16. jul 2012 13:43

Borka, očitno ti je sreča mila in se ti hujših težav, od teh, ki jih imaš ni potrebno bati.

zeta

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti