Ozimnica

muca2  

član od: 3.3.2006

sporočila: 5

tema odprta - 15. mar 2006 20:53 | ogledi: 7.888 | odgovori: 4

zanima me kako se delajo kompoti?

in kako se vlaga kumarce,paprike, ...?

pa kako se naredi kaksen domaci sok npr bezgov....?

e v naprej hvala za nasvete in pooc..

Temo je spremenil(a) muca2 dne 15. mar 2006 20:55:41

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

16. mar 2006 17:06

muca2: preveč vprašanj v nepravem času. Prebrskaj po forumu, nekje je bila debata o kuharskih knjigah. Večina kuharskih knjig ima tudi kaj napisanega o ozimnici ( magar pojdi v najbližjo knjižnico ). Jaz ti pa povem najbolj enostavno reč, od vprašanega, KOMPOT: Sedaj lahko dobiš hruške za kompot, pa lahko poskusiš. Nasploh, za kompot naj sadje ni preveč zrelo, zato prodajajo breskve posebej za vlaganje. Totrej, sedaj kupi recimo 2 kg hrušk. Lepo jih očisti, ni jih treba lupit, in nareži jih na manjše koščke, kot pač vidiš v kakšnem kupljenem kompotu, ( sadje delaj v plastični ali emajlirani posodi, ne kovinski ), z narezanim sadjem napolni kozarce za kompot, takšne da se zaprejo z alupo pokrovi, ki jih moraš kupit, pa zraven še zapirač za alupo pokrove. zavri 2l vode, dej noter 1/2 kg sladkorja, naj mal vre. Ko se shladi prelij hruške v kozarcih, ne čist do vrha, naj ostane mal zraka pod pokrovom ko zapreš. Pripravi eno veliko posodo ( lonec ) v katerega gre kozarec ali dva z vloženim sadjem, na dno daj platneno servijeto, na servijeto daj zaprt kozarec( e ) s sadjem. Naj se kozarci ne dotikajo, vsaj naj niso na "tesnem". Vse prelij z vodo, da gre ( voda ) čez pokrov Daj na ogenj in počasi segrevaj. ko vse zavre, naj počasi vre 20-30 min. S zajemalko odlij nekaj vrele vode in pazljivo ( da se ne opečeš in da kozarci ne počijo ) postavi kozerce na serviet na pult da se počasi shladijo. Pravilno pasteriziran ( tako se namreč temu postopku učeno reče ) kozarec ima rehlo ulubljen pokrov, če ni, kozarec ni pravilno zaprt ( paziti je da so robovi kozarca čisti, da ni ostankov sadja, pokrove pred zapiranjem oplakni z mal ruma, seveda le notranji del ) Slabo zaprte kozarce moraš ponovno zapreti pa ponoviti postopek, ali pa prej uporabiti. Sistem z alupo pokrovi je najboljši, so tudi plastični pokrovi, meni niso všeč. pa še to: nabavi zvezek in vse piši ( ne na papirčke, ti se izgubijo in jih ne najdeš ). Ko porabljaš kompot zapiši opombo ( npr. un na forumu me nasrao, kompot bil presladek dati manj sladkorja ). Sedaj še recept za najboljši kompot na planetu ( tega ni nikjer, moja iznajdba) : 2kg breskev, 2 kg hruš viljamovk, 1 kg melone ( dinja ) vse očistiti narezati na primerne koščke, sldkorja po okusu in zgornji postopek. Edina slaba stran tega kompota je da ne zdrži dolgo, hitar se porabi. poskušaj, piši, drug let znova in čez nekaj časa si mojster ežoj

zmajcica1  

član od: 20.12.2010

sporočila: 52

18. jul 2012 11:23

na koliko stopinj in koliko časa moram pasterizirat bučkin kompot v pečici da bodo bučke še vedno lepo hrustale???? lansko leto sem prvič delala nisem nič pasterizirala in je bilo pol shrankov zanič.

zmajcica1

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti