Profiteroli torta

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

tema odprta - 27. feb 2006 20:18 | ogledi: 7.762 | odgovori: 19

Sem nedavno obljubila, da poleg recepta za mascarpone torto in še eno drugo, ne spomnim se več, pošljem še za profiteroli torto. Izpolnjujem obljubo.

Za torto potrebujemo 20 majhnihproofiterolov. Lahko jih kupimo ali panaredimo sami iz paljenega testa in jih napolnimo s čokoladno ali vanilijevo kremo.

Za dunajsko biskvitno podlago potrebujemo:

(premer torte 26 cm)

tri jajca, 60 g sladkorja, 56 g moke, 30 dag kakava, 10 dag mletih lešnikov, 30 g masla, ščepec soli, naribana limonina lupinica.

Biskvit pripravimo tako, da cela jajca in saldkor damo v posodico za stepanje, dodamo limonino lupino in sol, potem položimo v vodno kopel oziroma v večjoposodo z vročo vodo (naj neve). Z metlico za sneg ročno mešamo in potem narahlo stepamo, da se masa segreje na telesno temperaturo. Vzamemo iz kopeli in dalje stepamo z električnim mešalcem tako dolgo, da se masa ohladi,biti mora svetlo rumena in penasta. Zleseno khalnico vmešamo moko, presejano skupaj s kakavom in potem dodamo še lešnike. Ko je moka dobropremešana z jajci, dodamo še zmehčano mlačno maslo. Damo v tortni model - po dnu gaobložimo s papirjem za peko ali pa ga namastimo in porašimo z moko. Pečemo na 180 stopinjah 18 minut. Biskvitno podalgo ohladimo, potem jo premažemo z mešanico ruma in vode.

Za čokoladno kremo potreujemo:

300 g grenke jedilne čokolade, 175 g masla, pet jajc, 100 g sladkorja v prahu, 1/4 l sladke smetanetri jdilne žlice konjaka, ,(če ne uporabljamo alkohola, konjak nadomestimo z instant kavo), štiri liste želatine.

Želaino namočim. Stepemo sladko smetano in postopoma dodajamo rumenjake, potem še vaniljev sladkor in konjak (ali kavo). Čokolado stopimo z maslom in dodamo smetani, potem pa vmešamo še ožeto želatino,ki smo jo razpustili v žlici tekočine. Kose krema ohladi, dodamo še stepene beljake.

Za vanilijevo kremo potrebujemo:

pet listov želatine, štiri jajca, , 100 g sladkorja, vrečko vanilijevega sladkorja, 174 l mleka.

Želatino namočmo v mrzli vodi. Beljake in sladker stepamo nad soparo, dokler ni masa čvrsta. Mleko segrejemo z vanilijevim sladkorjem in vmešamo rumenjake, potem dodamo sneg iz beljakov,premešamo n dodamo ožeto in razpuščeno želatino. Krem naj se maloohladi in strdi.

Biskvitno podlago damo v model, katerega obod smo obložili s folijo ali papirjem za peko. Najprej damo na biskvit vanilijevo kremo, vanjo naložimo nekaj profiteirolov. Ko se krema malo strdi (eno uro naj bo v hladilniku), jo premažemo s čokoladno kremo in vanjo prav tako vtisnemo profiterole. Povrhu poravnamo torto s čokoladno kremo in postrežemo z ostružki ter primerno okrasimo.

Torta naj bo nekaj ur v hladilniku, da se kremi strdita.

Priprava je kar zahevna, jaz sem jo delala enkrat samkrat, pred tem pa sem jo jedla pri prijateljici. Kakšne tri, štiri ure dela je potrebnega, če gre vse hitro od rok.

Pozdrav, Mamamia

mamamia

galja  

član od: 6.7.2004

sporočila: 1351

27. feb 2006 21:44

Mamamia, kaj, če bi ti tole zadevo naredila (joj, meni se zdi zakomplicirano do plafona in nazaj), jaz bi rade volje prišla k tebi na en košček in kakšno kavico!! LP! Galja

jelcy  

član od: 7.2.2006

sporočila: 209

27. feb 2006 22:06

Mamamia,tole mora biti enkratno.Zanima me ali se profiteroli lahko kupijo in če mogoče veš kje. Kmalu bom imela rojstni dan,pa bo tole res nekaj posebnega za mojo družbo. LP Jelcy jelcy

Lady_L  

član od: 26.8.2003

sporočila: 1260

27. feb 2006 22:10

A kaj su to profiteroli? Lidija...

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

28. feb 2006 6:31

Lady L, profiterole ali bigne so drobne žogice iz kuhanega (paljenega) testa. Gre za enako testo, kot se ga uporablja za princes krofe. Samo da v tem primeru poskušaš narediti čimbolj okrogle in drobne kroglice. Pečene ne prerežeš, pač pa jih nabrizgaš s kremo. To je klasična italijanska sladica; profiteroli, polnjeni s smetano in preliti s čokoladnim oblivom. Mamamia, enkrat bom poskusila tole torto, ker imam zelo rada profiterole in jih tudi večkrat naredim. lp mimika

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

28. feb 2006 10:33

Profiterole sem videla v ponudbo Bo frosta in Famili frosta, pa v AVstriji v nekaterih bolje založenih trgovinah. Če se kateri ne ljubi ukvarjat s paljenim testom, je gotov pripravek za prinsecke zelo uporabna reč. Tudi krema, ki je zraven, ni napačna, le da polovici dodamo čokolado, da dobimo profiterole z dvema okusoma. Res, ta torta je super. Prijateljica, pri kateri sem jo prvič jedla, je bila celo tako spretna, da krem ni ločila v plsteh, ampak je vanilijevo in čokoladno z vilicami premešala in je bila krema marmornega videza. Še ideja. Ko torto vzamemo iz oboda, jo premažemo s čokolado in prilepo baby piškote. Zdaj pa si grem po črno žemljo...Mamamia mamamia

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

28. feb 2006 11:27

mamamia, enkrat sem jedla torto profiterole od Bo frosta, mislim. Bila je dobra, vendar je šlo za tako, kot sem jo omenila zgoraj. Bobčki so bili polnjeni s smetano, zloženi v kupolo in preliti s čokolado. Še nekaj me zanima glede te kreme. Jajca so surova? Jaz s tem nimam problemov, samo potem te torte ne morem nesti domov za poskusit, ker ima moj brat hude pomisleke proti surovim jajcem. Ne da bi imel kakršnekoli probleme, pač pa se ukvarja s pridelavo mleka in ena taka bolezen (salmonela na primer) na kmetiji bi ga uničila... mimika

Sasenka  

član od: 5.9.2005

sporočila: 252

28. feb 2006 11:32

Sveži profiteroli so bili včasih naprodaj tudi v Leclercu v LJ (če so še, je pa za preveriti, mene te zadeve ne mamijo, pa potem tudi pozorna nisem), sicer pa pride baje Leclerc kmalu tudi v MB...

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

28. feb 2006 13:25

Hm, v eni kremi so jajca stepena nad soparo, v eni pa se rumenjaki v smetano vtepejo surovi. Mogoče pa je izhod v tem, da narediš takšne kreme, da se jajca toplotno obdelajo. Kot na primer, da se rumenjaki vmešajo v toplo mleko. Saj ni nujno, da je krema prav po tem receptu, če ima kdo pomisleke glede jajc. Tiste profiterole od Bo frosta smo tudi mi včasih kupili, potem pa so se otroci naveličali, jaz pa jih tako ne smem. Ja, Sasenka, tudi jaz čakam na Leclerca v MB. Pa se mi zdi, da bom prišla v LJ pogledat k temu Francozu, kot da bo odprt tu v MB. Pozdravček vsem, Mamamia mamamia

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1685

28. feb 2006 15:17

Pofiteroli se dobijo tudi v Maximarketu v Ljubljani, oddelek samopostrežbe zraven kruha. Imajo pa tudi rolice iz maslenega testa za šamrole, pa male podloge premer cca 7-10 cm za sadne pite. Pa maslene posodice za ragu paštetke... Lp Saša Mir in dobro!

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

1. mar 2006 18:47

Kaj vse prodajajo v Ljubljani in Mariboru? frina

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti