Poročno darilo-nujno

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

4. sep 2014 8:17

V zadnjih dveh letih sem bila na dveh ohcetih in sem dala tri poročna darila.

V vseh primerih sem podarila kristalni okvir Steklarne Rogaške, z neopaznim vrezom. Pošljejo po pošti.

Denar je najbolj neosebno darilo, vendar je nad tem prepričanjem prevladala praktičnost, ker so pari že vse imeli.

Naslednje vprašanje je bilo, koliko denarja. Pravilo je, da naj bi denarni znesek pokril stroške gostije, to naj bi bilo 50€. Odvisno je od sorodstvenega razmerja. V vseh primerih sva darilo z mamo, ki je edina sestra matere, dali po 100€. Tretji primer pa je moj ljubljenček, sosed, ki si ji prislužil prav tak znesek.

Zaradi odnosa do podarjanja denarja, sem ga primerno embalirala. V enem primeru sem petake zložila v poceni okvir za sliko in dodala listek z napisom " V sili razbij steklo!". V dvep primerih sem uporabila veliko stekleno posodo, v katero sem nasula največje makarone. Določeno število makaronov sem napolnila z zvitimi petaki, kar se je moji mali nečakinji, ki je pomagala pri polnjenju, zdelo sila imenitno. V prvem primeru sem polnjene testenice pobarvala s srebrno barvno, v drugem pa ne več. Zavito je bilo na domiselni način, v obeh primerih pa so se drugo svatje hahljali in komentirali makarone. Ko smo prišli v dvorano za ohcet in se posedli, je naša mala odšla do neveste in jo opozorila, da naj ne kuha makaronov, ker je v njih denar.

Pomemben je fit bek. Obdarjenci so bili navdušeni nad idejo. Prvi par je bojda nepopisno užival, ko je na poročno jutro prebiral makarone in iskal polnjene. Drugi par, ženin ni vedel, da so makaroni polnjeni, mi je pripovedoval, a je pač mislil, da je darilo steklena posoda, makaroni so za hec, ker je iz skromne družine. Potem pa je videl, da nekaj štrili iz nekaterih ...

Pred časom sem videla idejo. Voščilnico, s poskusi voščila, v rokopisu. Nato prečrtano. Na levi strani pa je pisalo. " dnar pa je le dnar" in en smajli.

Pripravljam še eno darilo za poroko, na kateri zaradi hude bolezni v družini, nisem bila. Amapak o tem drugič.

Ženinu iz gornje zgodbe sem za 10 RD podarila denar, ker si je nekaj kupoval. Spekla sem torto, v sredino pa sem dala rumenjak iz kinderjajčke, v njem pa denar.

 

 

F r i n a

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

4. sep 2014 8:39

Frina, odlično.

mamamia

anibas1  

član od: 30.8.2008

sporočila: 43

4. sep 2014 9:09

Tudi meni so zelo všeč tvoje ideje Frina. Včasih se je mladoporočencem kupovalo stvari za gospodinjstvo. Danes pa je izbira velika, okusi, želje in dizajni stanovanja pa tako različni. Zakaj bi morali uporabljat recimo neke krožnike ki so bile nekomu všeč obdarjencu pa nikakor. Zato se mi zdi bolje da se podari denar. Podarjene pa na domiselni Frinin način.

anibas1

Lopatka  

član od: 28.4.2011

sporočila: 354

4. sep 2014 9:40

Tole je pa stvar vzgoje (zapis od nejcanja). Jaz sem imela slavje, ker sem sama tako želela in nimam mnenja okoli tistih, ki si tega ne želijo.

Glede daril je pa takole: midva sva rekla, da nič ne potrebujeva. Poroko sva plačala sama s pomočjo obojnih staršev. Od gostov sva dobila denar, cca 50 EUR na osebo. Od bližnjih sorodnikov nekoliko več od kolegov in drugih pa se je cifra vrtela tukaj nekje. Stroška poroke si s tem denarjem še zdaleč nisva pokrila, sva si pa privoščila nepozabno poročno potovanje. Vsakemu posebej sva bila neizmerno hvaležna za udeležitev na poroki, saj sva povabila ljudi s katerimi sva ta dan želela preživeti in prav tako sva bila hvaležna za vsak prispevek, darilce, voščilo, ki sva ga prejela.

 

 

Lopatka

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

4. sep 2014 9:57

No, ja, vsi rečejo, da nič ne potrebujejo.

F r i n a

Lopatka  

član od: 28.4.2011

sporočila: 354

4. sep 2014 11:55

Če je pa res. Meni, hvala Bogu, nič ne manjka :)

Lačna nisem, na toplem sem, zdrava sem tudi da lahko delam. Kaj več pa ne rabim.

 

 

 

Lopatka

nb  

član od: 29.11.2005

sporočila: 2339

4. sep 2014 12:18

Šopek sicer ni bil poročno darilo, ampak darilo za Abrahama, kdo je prispeval za šopek vem, koliko kdo, nimam pojma in me tudi ne zanima, kolikor je pač kdo lahko.

Nena

Sunny09  

član od: 25.11.2009

sporočila: 219

4. sep 2014 13:18

Včasih je bilo tako (kakor vem), da so se pari najprej poročili, šele nato sta se preselila na svoje. Zdaj je to obratno. Večinoma najprej živijo skupaj, šele nato se odločijo za poroko. V tem je tudi razlika v darilih takrat in danes. takrat jim je super fajn prav prišel komplet loncev, posteljnina, krožniki, ostali gospodinjski pripomočki ipd. Danes pa to večinoma že vse imajo. In kaj potem podariti?

V takem primeru se jaz osebno raje odločim podariti denar (ki ga nato namenijo za tisto česar še nimajo, pokrijejo stroške poroke ali pa si pristavijo zraven k poročnemu potovanju - mi je vseeno), poleg pa podarim še kaj.

Npr. ko sta se poročila dobra prijatelja, sta me prosila, če bi jima lahko spekla poročno torto, saj so se jima cene v slaščičarni zdele previsoke. Malo treme sem imela, pa sem se vseeno odločila, da jo spečem - seveda po njunih željah. Tako sta od naju s partnerjem za darilo dobila poročno torto ter kuverto z denarjem.

Ko se je moja najboljša prijateljica, slovenka, poročila z možem bosancem, smo ji poleg kuverte z denarjem za hec podarili tudi klekljane prtičke, da si jih bo lahko dala na police v dnevni sobi, pod televizijo in na nočne omarice  zakaj to, se ve

Ena druga prijateljica, ki je prav tako že imela vse, ni želela nič za darilo. Pa so partnerjevi sorodniki izsilili poročno knjigo, ki jo je odprla v dveh trgovinah. Lepo sta označila, kaj potrebujeta, sicer nič dragega. In kaj sta dobila? Sete loncev, mikrovalovko (ki sta jo že prej imela), vaze ipd. Skratka, skoraj nič od tega, kar je bilo na seznamu. Tako, da je nato večino teh daril podarila naprej oziroma je zamenjala staro za novo. (popolnoma po nepotrebnem).

Pred leti je bil "članek" v nekem našem časopisu glede poročnih daril - izpostavili so par iz VB, ki sta za poročno darilo dobila 21 (!!) toasterjev.

Denar, darilni boni ipd. neosebno gor ali dol. Treba je gledati tudi na praktičnost darila. Raje podarim to "neosebno" darilo, ki ga bodo vsaj porabili/uporabili, kot pa da plačam za neko stvar v isti vrednosti in roma v kot oz. se podari naprej.

Jaz nikoli ne podarim nekaj, kar si ne bi želela tudi sama.

Koliko se pa znajde v najini podarjeni kuverti? od 100 - 200 eur.

 

No pa še to, pred leti smo bili kot družina povabljeni na poroko dokaj bližnjega sorodnika v Zadar. Pa je moja mami govorila z mamo ženina in je vprašala, kaj bi podarili. In njen odgovor? Kuverto, ampak je pri njih značilno, da manj kot 500 (!!!) evrov ni notri. Halooo?!!

 

P.S. Meni se pa namesto denarja lepo darilo zdi kakšna huda posteljnina - ki se jo danes da dobiti za normalen denar.

 

 

 

 

Sunny09

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

4. sep 2014 15:40

Pozabila sem napisati, da sem uporabljala apoene po 5 €, ki pa jih je možno nadomestiti s tistimi za 500€.

Pri odločitvi glede darila obstaja še en element: meni je neprijetno, da bi drugi imeli stroške zaradi mene, zato je darilo nekakšno nadomestilo za ta strošek, pa še malo.

Savinjska nevesta, ki je prva dobila polnjene makarone, je pred dnevi povedala, da so njeni prijatelji dali manj kot 50€ na enega, dali pa so skupaj denar.

Še ideja za podarjenje denarja: steklen kozarec, v njem manjša posodba, v katero se da denar in zapre, najboljši je v obliki valja. Nato pa zasuto z m & m bomboni, da se vsebina ne vidi.

Abrahahmski šopek pa je zelo zanimiva rešitev.

Denar je dobra rešitev za večino primerov, količina je odvisna od globine žepa in od razmerja do obdarovancev, priporočeni znesek se z oddaljenostjo manjša. Je pa toliko dobrih idej za podarjanje denarja, da je ena navedna kuverta vendarle nekoliko nedomiselna.

F r i n a

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

4. sep 2014 16:07

Sunny09 je napisal/a:

 

 1. tudi klekljane prtičke, da si jih bo lahko dala na police v dnevni sobi, pod televizijo in na nočne omarice  zakaj to, se ve

 

 

2. Jaz nikoli ne podarim nekaj, kar si ne bi želela tudi sama.

 


Sunny09

 

1.  zakaj se dajo prtički pod TV in na nočne omarice? Ja nimam pojma.

 

2. Takih se najbolj bojim.

 

Čist mimo: Meni gredo najbolj na živce tisti, ki so že v poznih 30ih letih, se  poročajo drugič ali tretjič in pričakujejo nevem kakšna darila.  Se je zgodilo, da je sem bila povabljena na over the top poroko (zanjo tretja, zanj četrta), knjiga želja je bila s tako dragimi zadevami, da so ljudje kupovali po 1 krožnik (!). Zakon je trajal še manj časa, kot sem jaz predvidevala, da bo trajal. 

 

 

Vanja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti