Rumov lonec

goranka  

član od: 26.9.2005

sporočila: 86

tema odprta - 29. jan 2006 7:52 | ogledi: 2.556 | odgovori: 1

zanima me,če katera od vas pripravlja rumov lonec.Katero sadje in vrstni red,kakšen rum,koliko sladkorja,mogoče še kakšni drugi dodatki.Koliko časa mora stati,........

gogi

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

29. jan 2006 10:45

Jaz začnem s pripravo pozno spomladi. Vrstni red sadja je odvisen od letnega časa- ko je zrelo, gre v lonec. Prve so na vrsti gozdne jagode, ki dajo najlepšo aromo, nato borovnice, češnje, vrtne jagode, breskve, koščki sliv (teh dam bolj malo), hruške (trde) in nazadnje grozdje. Paše noter tudi ananas, banane in jabolka baje niso primerne, nisem pa še preizkusila. Sadje narežem na kocke, dodam sladkor in zalijem z rumom, ki mu dodam špirit- da je pokrito. Še boljši je 75% rum (dvojni rum), pomembno je, da je vsebnost alkohola višja kot pri običajnih pijačah, drugače zadeva zavre. Po receptu je razmerje sadja in sladkorja 1:1. Meni je to preveč, zato dam sladkorja manj (na 500g sadja približno 350g sladkorja). Lonec postavim na hladno in občasno premešam vsebino. Uporaben je takrat, ko se sladkor raztopi, ob pogostem mešanju je to cca 14 dni po vnosu porcije. Poln okus pa dobi nekje v decembru, torej dva meseca po zadnjem dodajanju sadja. LP, V.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

MOJ vrtrdkapica
Kaj jutri za kosilo?Dragička
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti