Kam na dopust?

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

21. feb 2014 4:36

Da ne bom Ežoju smetila, sem se preselila.

Good things (and poison, too) come in small packages, pa sem se odločila za kratek zlet (sweet but short), ki ni nič kaj eksotičen, ampak tam še nisem bila: Veliko krasa, pokrajina podoba Istri (samo malo bolj porastlo), neverjetno nemško mesto v bližini, frančiškanske utrdbe (kot iz kavbojskih stripov moje mladosti), veliko odlične dimljene govedine (za tole zadevo bi se morala enkrat spravit napisat blog). Veliko "Yee Haw" in kavbojskih škornjev in kavbojskih klobukov: San Antonio, Texas.

Začelo se je jasno s pristankom v San Antoniu, nadaljevalo v največjem privatnem parku v Texasu: Natural Bridge Caverns. Pri vhodu v park je tale napis, ki jasno opozarja: Don't mess with Texas! Yee Haw! 

Naravni most, po katerem je dobila jama ime:

 

Potem kočerja (edini obrok poleg jutranje kave), na aplikaciji Yelp na telefonu poiščeva dobro ocenjen joint za barbeque. Ko se pripeljeva tja, opaziva kar nekaj avtomobilov na parkirnem prostoru, nekaj jih je v vrsti za drive through, nekaj jih pa hodi v lokal po že pripravljene pakete hrane, ki so jo očitno prej naročili po telefonu.

Naročim brisket sendvič z omako "on the side", $5. Spadam med puriste (da ne bo pomote, izraz je moja pogruntavščina), kar pomeni, da mi sladka omaka pokvari okus dimljenega mesa in je iz tega razloga ne maram.  Sendvič je temu primerno bolj suh, je pa zato okus po mesu neprecenljiv. Dragi se odloči za neko pikantno klobasico in brisket ter skodelico stročjega in skodelico zelenega fižola. Za žejo lokalno pivo. Hrane je bilo ravno toliko, da bi oba šla z veseljem po repete. Namesto tega se odpeljeva do hotela, razpakirava in greva na sprehod ob reki.

 

Dan 2: Obisk Fredericksburga:

Razen tega, da je povsod po mestecu polno napisov v prav lepi nemščini, kakih drugih znakov nemške dediščine ni opaziti. V pekarni prodajajo običajno ameriško drobno pecivo. Ker je nedelja, je veliko galerij in muzejev zaprtih. Sprehodiva se po mestu, stopiva v odprte trgovine, predvsem take, ki prodajajo izdelke lokalnih rokodelcev. Za spomin si kupim ročno obarvan šal.

 

 

Kosilo je v totalnem Texas stilu: BBQ #2, $6 (brisket sendvič kot dan prej). Ugotovim, da je bil #1 bolj okusen, je pa vzdušje v tem lokalu neprimerno prvemu. Band se v resnici sliši bolje, kot na temle posnetku. Danes pa res najdeš čisto vse na internetu. 

Zapeljeva se do nekaj milj oddaljenega rancha in pokopališča predsednika Lyndon B. Johnsona (ta je nasledil Kennedija)

 

 

Dan 3: Solo potikanje po mestu.  

 

Za večerjo pizzerija, ki so jo predstavili na eni oddaji na Food TV. Izkazalo se je kot odlična poteza. Pri vhodu v restavracijo vidim napis: Tell us where you are from? Na steni pa zemljevid sveta z zapičenimi bucikami: Ugotovim, da sva "njihova" prva Slovenca in veselo zapičim buciko v piko, ki predstavlja Ljubljano. :)

Lastnik je odprl restavracijo 2008 leta,  o originalnosti hrane ne vem nič, ker v Neaplju še nisem bila. Če ste si pogledali video, naročila sva polnjeno mocarelo, ki jo Guy je na koncu posnetka in zadeva je bila božanska. Namesto s kruhom so jo servirali z mini "pico", testo je bilo premazano s česnovim oljem in posuto s parmezanom.  Naročiva še pico. Ni bila pizza kot jo poznamo, bila pa je odlična. Super hrustljavo tanko testo, brez paradižnikov ali paradižnikove omake, zato pa nekoliko pikanten fontina sir, kremasto sladko-kisla čebulna marmelada (kuhana z balzamičnim kisom), gobe z žara in hrustljav, ne preveč slan pršut. Simfonija.

Spet vožnja do hotela, sprehod ob reki in ker prej nisva popila niti piva, sedeva za bar ene od mnogih natrpanih restavracij in naročiva coctail (prosecco z limoncellom, razmerje cirka 4:1, prelito po ledu) zame in pivo za dragega. Coctail je tako dober, da ponovim vajo  in se odločim, da limoncello sama pripravim doma. As of today, limonine lupine se že namakajo v šnopsu. 

 

Dan 4: Solo obisk vseh petih frančiškanskih utrdb. V San Antoniu imajo državni park, v karega spada 5 utrdb. Najslavnejša je Alamo, ostale so ob Mission Rd., ki se vije iz centra mesta. Res lep mini izlet, na katerega se bom naslednjič odpravila s kolesom. 

 

 

 

 

Poslednja večerja: Obisk Texas Pride BBQ in sedvič #3, $7.   Pozabila sem omeniti, da so pri pripravi sendviča (vedno je jasno topel) vprašali, kako meso bi rada imela: Narezano na debelo ali tanko ali v enem kosu, z maščobo, ki se drži mesa ali pa bi rad, da ti maščobo poberejo.

V temle jointu naročiva še dimljene svinske reberce ($17 za 3 osebe), ki so bile prava žalost v primerjavi s tistimi, ki jih pripraviva midva v smokerju v najinem backyardu.

Zvečer še res zelo hiter sprehod po mestu in potem nazaj v najin "The Most Haunted Hotel in Texas". Duhcev pa od nikoder.  

 



Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 21. 2014 04:37

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

21. feb 2014 7:41

Tole je bilo pa super brati! 

 

naor

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

22. feb 2014 9:57

Še vedno trdim, da je škoda, da se takšne zanimive poti ne opišejo v temi z naslovom destinacije, ali pa v blogu. Škoda je, da se to zmineštra tam nekje med Dajlo in Virom.

Ognjič

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

24. feb 2014 1:04

Super reportaža, Vanja!

In ja, tudi jaz se prisružujem Ognjič. Kaj bi se ti dalo celoten potopis preprosto kopirat in objavit v posebnem blogu, bi bilo res škoda, da se izgubi med 1001 forumom

Mojca

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2342

24. feb 2014 8:31

Z užitkom prebrano! Kar potovala sem s tabo, čeprav samo v mislih. 

Katrca11

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

24. feb 2014 9:17

Ognjič je napisal/a:

Še vedno trdim, da je škoda, da se takšne zanimive poti ne opišejo v temi z naslovom destinacije, ali pa v blogu. Škoda je, da se to zmineštra tam nekje med Dajlo in Virom.



Ognjič

 za "Dajlo in Vir"

Vendelina jr.

Sashika  

član od: 29.3.2006

sporočila: 639

24. feb 2014 19:13

V četrtek se greva malo pogret k familiji v Rim, komaj čakam pobeg od LJ megle (no ja, danes je bilo celo nekaj sonca)... Ni ravno dopust, je pa vedno dobrodošla menjava okolja :)))

Saša

llilika  

član od: 26.9.2007

sporočila: 87

5. jun 2015 14:52

S partnerjem namerava skočiti na oddih za 12dni začetek avgusta na Hrvaško kampirati s šotorjem ali v apartma nisva se še odločila.V Istro ne bi šla.Kater kraj,apartma,kamp priporočate lahko tudi na zs.Hvala

V mislih sva imela tudi za 12 dni oddih Črno Goro,tiste kraje da bi šla z avtom in vsakič v kakšnem kraju ustavila.

 

llilika

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

5. jun 2015 17:45

Na podlagi cca 5300 kilometrih hrvaške obale (izštevši Istro), ti lahko deklamiramo cel teden priporočila, kar je malo trivialno?

Commis débarrasseur

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

5. jun 2015 18:30

Tako na splošno je težko svetovati. Ker: eni imajo radi velike kampe z veliko dogajanja, drugi imjo raje mir. Kakšne plaže so vama všeč? Kaj pričakujeta v kraju, kjer bosta dopustovala? Veliko nočnega življenja ali bolj mirno vse skupaj?  Morajo biti vsi dosežki civilizacije na dosegu roke ali se da preživati tudi s kuhanjem špagetov in hrenov v morski vodi? Otok ali kopno? Naj bodo blizu izletniške točke ali se bista držala le plaže, šotora in peš dosegljive okolice?

To so vprašanja, na katere je dobro poznati odgovore, preden karkoli komu svetujem.

Če nista komplikatorja, pa se lahko vsake dva ali tri dni tudi premakneta, lepo po obali gor in dol. Midva sva to počela s šotorčkom za dve osebi, res pa je, da nisva kuhala ampak sva jedla zunaj. Le ob poti sva včasih na majhnem plonskem kuhalniku kakšno juho iz vrečke pojedla, si spekla hrenovke in jih pojedla s svežim kruhom, kupljenim v kakšni pekarni ob poti.

Ampak odvisno, kakšen tip si.

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti