Kam na dopust?

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

28. jul 2013 8:46

@ marjja - tudi jast sem tako razumela, ko sem prebrala, ampak istočasno me je prešinilo, pa imajo tisti lačni, spet svojo kost za glodanje...

Nedelja bo vroča, grem senčko iskat

babka1951

Mygrace

sporočila: 6506

28. jul 2013 9:27

Tiste, ki se zgražajo nad res nerodno izjavo o čistilkah (in ki nimajo sposobnosti prevajanja smeškov), imajo najbrž osebne izkušnje poniževanja čistilk, pa magari še tolk klobasajo o nasprotnem..

 

Akademsko in načelno se res zelo lepo sliši in bere, da je razmišljanje o vzvišenosti nad čistilkami nekaj obupno obupnega. V praksi pa lahko tistih klinčevih 20, 50 ali pa 1000 evrov tašengelta, spremljenega s "tistim" pogledom, deluje bolj poniževalno kot pa en ponesrečen zapis neke " ne dovolj izobražene" kulinaričarke.

 

Pravijo, da ljudje v izjavah drugih prepoznajo tisto, kar pač nosijo v sebi, a ne?

 

                                                 

Mygrace

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

28. jul 2013 9:29

ja marja,

saj točno to spada pod artikulacijo svoijih stališč. Da so bralcem jasna, razen seveda, če jih ti nočeš zaviti v tančico nevemčesa, pa naj ljudsvto kar samo ugane, kam gredo tvoji miselni tokovi. Glede na to, da smo bili poučeni o tvoji izobrazbi in delovnem mestu, potem bi nekako pričakovali, da veš, kaj pišeš. Sploh, če uporabiš dokaj enostaven izraz, kot je vzvišen (taki pojmi se otrokom v šoli menda pojasnijo v prvi triadi). Si jasno predstavljam, da je dejstvo, da vsaj na dopustu ni treba pospravljati po hiši, za zelo veliko ljudi (zlasti ženskega dela ljudstva) pomembna komponenta dopusta; razen seveda za tiste, za katerimi tako doma kot na dopustu pospravljajo drugi in jim je prav vseeno, kdo to počne, dokler se ne pričakuje, da bi to bili oni. Ampak da bi bil zaradi tega nekdo na dopustu vzvišen nad tistimi, ki pač niso na dopustu in so (zelo slabo) plačani za to, da si ti lahko na dopustu - ajmarička.

Je pa tudi še dalje ena subtilna razlika - ali preprosto uživaš v dejstvu, da ti ni treba pospravljati, ali te nekje globoko v črni duši še prav posebej greje misel, da se je  končno od nekod vzel eden iz še malo nižje kaste, ki mora pospravljati in čistiti za teboj. Če velja slednje - potem je tvoja artikulacija odlična: res si vzvišena. Jaz sem pač iz branja tvojih dosedanjih zapisov najprej pomislila, da je šlo za slabo artikulacijo, ker se mi je zdelo, da bi to bolje šlo v kontekst vsega, kar si nam povedala o sebi. Če se pa motim in si res mislila, kar si napisala - potem je pa tako ali tako vseeno, saj si veliko previsoko nad mano, da bi se zaradi tega vznemirjala. Jaz moram namreč v službi pospravljati marsikatero svinjarijo (v prenesenem pomenu in dobesedno, s krpo in metlo), predvsem za drugimi. Domače čistilne vzorce pa urejamo v domačem krogu, sicer ne gre vedno brez kričanja, ampak vsaj kuge in kolere smo se do zdaj še ubranili.

 

Ampak to je pa zdaj res smetenje. Kaj čem, dve tretjini mojega dopusta sta mimo (prva je bila prelestna, druga v okviru pričakovanj in zmožnosti), do zadnje je pa še dober mesec vročine. Šmrc.

Sonja

začetnik  

član od: 14.3.2005

sporočila: 113

28. jul 2013 11:34

Moj pogled na idealen dopust je takšen:

Najraje sem kakšnih 14 dni v kampu, kjer sem lahko ves čas umazana (beri: prašne noge, polna iglic, smole ipd) v enih zguljenih japankah (ki imajo dober oprijem za v breg - žal novih, tako kvalitetnih ne najdem). S sabo par majic in kratke hlače. Uživam ko vlečem kanglo umazane posode k skupnim koritom in ko grem ponoči na wc in me spreletava rahel srh "kaj pa če nekje nekdo čaka..ah bom že zazjala na vsa usta..., fletno se mi zdi, ko gledam ženski spol (ločene kopalnice), ko si umivamo zobe, popolne tujke druga poleg druge, a vendar to nikogar ne utesnjuje. Lepo je, ko prideš v fazo, da te popolnoma nič ne moti, da nisi za štirimi stenami, ograjen, temveč, da lepo sobivaš z vsemi. Obožujem kuhanje na morju - to je pravzaprav nekaj najlepšega. Če si v kakšnem bolj zakotnem kraju, so ribe lahko prav poceni. Sploh, če nisi zbirčen in ne rabiš ravno orad ipd. . Vonj po ribicah, paradižnik...sanjsko. Ali pa, da se z biciklom navsezgodaj zaženeš (ponavadi) v kakšen hrib v trgovino. Kamp ne sme imeti žive glasbe, še najboljše je, da nima prav ničesar. Edino, kar ti lahko pokvari dospust, so kakšni prepotentni Slovenci, ki se derejo do dveh zjutraj. Ampak, kolikor znam bit zoprna, tudi takšne spravim v red. In to ponavadi sploh ni mladina, ampak odrasli.

Rada imam blizu vodo, da grem kar se da pogosto plavat in se takoj vrnem nazaj pred šotor.

Všeč mi je tudi in to zelo, da sem ponavadi ,ko pridem z dopusta celo lažja za nekaj kil

Pač, vsak po svoje..                                                                                                                                      

Je pa res, da je moje delo (razen vrta) bolj sedeče. Če bi se fizično naprezala v službi, bi morda razmišljala drugače.

začetnik

Sporočilo je spremenil(a) začetnik dne 28. 2013 11:39

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

28. jul 2013 13:59

limnol je napisal/a:

Je pa tudi še dalje ena subtilna razlika - ali preprosto uživaš v dejstvu, da ti ni treba pospravljati, ali te nekje globoko v črni duši še prav posebej greje misel, da se je  končno od nekod vzel eden iz še malo nižje kaste, ki mora pospravljati in čistiti za teboj. Če velja slednje - potem je tvoja artikulacija odlična: res si vzvišena. Jaz sem pač iz branja tvojih dosedanjih zapisov najprej pomislila, da je šlo za slabo artikulacijo, ker se mi je zdelo, da bi to bolje šlo v kontekst vsega, kar si nam povedala o sebi. Če se pa motim in si res mislila, kar si napisala - potem je pa tako ali tako vseeno, saj si veliko previsoko nad mano, da bi se zaradi tega vznemirjala.



Sonja

 

Ja, ja, točno to  sem mislila v svoji črni duši. Vse si uganila. Zdaj pa se grem  nekam v črno luknjo, po možnosti bolj hladno, še prej pa ponižno obesit perilo in zložit v pomivalni stroj. Čez 14 dni pa, ko bom na sindikalnem dopustu, bom ponižno čistila sama za sabo, grela me bo pa edino misel na naslednji allinc., ko bom lahko spet vzvišena.

Čakam še na druge analize.

Ker je vse skupaj močno offtopic, naj zapišem še, da gremo zdaj na Klopinsko jezero na enopopoldnevni dopust.

 

marjja

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

28. jul 2013 16:23

marjja je napisal/a:

 

Ja, ja, točno to  sem mislila v svoji črni duši. Vse si uganila. Zdaj pa se grem  nekam v črno luknjo, po možnosti bolj hladno, še prej pa ponižno obesit perilo in zložit v pomivalni stroj. Čez 14 dni pa, ko bom na sindikalnem dopustu, bom ponižno čistila sama za sabo, grela me bo pa edino misel na naslednji allinc., ko bom lahko spet vzvišena.

Čakam še na druge analize.

Ker je vse skupaj močno offtopic, naj zapišem še, da gremo zdaj na Klopinsko jezero na enopopoldnevni dopust.

 



marjja

ma, s tisto bolj hladno črno luknjo nekam slabo kaže, kolikor se jaz spoznam na luknja ( ma gar črne ).

Glede Klopinskega jezera ( " nikad čuo ", pa se imam za poznavalca vseh lukenj napolnjenih z vodo ), nisi povedala a je tist enopopoldnevni dopust  all inclusive?

 

ežoj

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

28. jul 2013 16:41

Kaj pa Klopeiner See? Na Koroškem? V Avstriji?

Mala luknja, ampak dokaj čedna.

Sonja

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1687

28. jul 2013 20:47

Klopinjsko jezero če smo natančni. Super ideja...pa še kakšno drugo jezero....

Saša

 

 

Mir in dobro!

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

29. jul 2013 7:17

Razlaga za ežoja (saj veš, slaba artikulacija, pa to):

črna luknja: naša hladna blokovska klet, kjer redkokatera žarnica gori in je precej temna

Klopin(j)sko jezero- Klopeiner See v Avstriji, samo nisem si mogla privoščiti še ene patriotske psihoanalize in sem napisala v slovenščini, res pa ima na sredi tudi črko j.

http://www.klopeinersee.at/

popoldnevni gostje: pomeni, da prideš popoldne, plačaš vstopnino, se skopaš, odigraš en mini golf, poješ sladoled, spiješ pivo in greš domov. Nikjer nobene čistilke, zato ni bilo allinc.

 

Danes: Grad Ostrovica, Avstrija

http://www.burg-hochosterwitz.com/

Jutri s kolesom:

http://sosed-nachbar.eu/article/20100622/S

morda še Minimundus (CElovec, Vrbsko jezero)

V soboto:testiranje novih čelad

http://www.hribi.net/izlet/jakobe_kordezeva_glava_

 

V nedeljo pa se izteče dopust mojemu partnerju, zato se zame začne poletno čiščenje stanovanja in črne luknje, vlaganje ipd.

 

 



marjja



Sporočilo je spremenil(a) marjja dne 29. 2013 07:23

Sporočilo je spremenil(a) marjja dne 29. 2013 08:24

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

29. jul 2013 7:22

Venturini je napisal/a:

Klopinjsko jezero če smo natančni.  


Mir in dobro!

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti