Nekaj novega za rojstnodnevno zabavo

Gajuska  

član od: 5.11.2004

sporočila: 81

tema odprta - 7. jan 2006 18:33 | ogledi: 4.878 | odgovori: 6

Pozdravljeni!

Rada bi pripravila nekaj novega za rojstnodnevno zabavo za manjšo skupinico prijatelejv. Vedno jih skušam presenetiti z nečim novim, zato bi to rada storila tudi letos.

Vsi so mesojedci, če pa vse vmes najde tudi kaj vegetarijanskega, nič zato. To so lahko jedi, ki se pripravijo že prejšnji dan in s katerimi na dan zabave ne bom imela preveč dela in bo ostal čas za druženje. Imam tudi mikrovalovko, ki mi lahko prav tako priskoči na pomoč. Rada bi predvsem kakšne tolpe ali hladne zanimive in drugačne prigrizke in "lahke" jedi. Pečenke in "šniclni" ter solate odpadejo.:)

Raje bi kaj takšnega "kar se da prijeti v roko". Moje kuharske spretnosti niso tako slabe, zato na plan tudi z zahtevnejšimi idejami.

Hvala!

G.

Gajuska

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

7. jan 2006 19:52

Gajuska, morda ti bodo moje izkušnje kaj pomagale. Če pogledaš pod lososov zloženec v bazi receptov, še slika je zraven, je malce posebna jed že tu. Morda ne bi bilo slabo speči roastbeef. Ponudiš ga hladnega, narezanega na čisto tanke rezine; del rezin lahko napolniš s fancosko solato, nekatere pa oviješ okoli kosa šparglja. Vse to lahko narediš že dan prej, prekriješ s prozorno folijo in jed je nared. Lahko narediš čolničke iz belgijskega radiča (tak rumenkast je, z belim robom). Ločiš liste, ki so kot majhni člnički, napolniš pa jih s kakšno zeliščno skuto, v katero dodaš malo rdeče paprike, da je videt bolj kontrastno. Med čolniške naložiš zvitke iz pršuta - rezine pršuta namžeš z istim nadevom ali pripraviš kakšnega drugega, okrasiš z zobotrebcem, na katerega napikneš pol olive ali kos kisle kuamrice, kocko sira, grozdno jagodo ali kaj podobnega). Za silvestrovo sem pripravila sadno-zelenjavne ražnjče s pršutom, recept je že poslan in slika tudi, a še čaka na objavo. Na leseno paličico za ražnjiče natakneč zvito rezino pršuta, pa kocko mocarele, kocko kivija, kocko rdeče paprike, kos melone, kos zelene paprike - pač v poljubnem vrstnem redu, da je nabodalo lepo pisano.... Morda še marinirane perutnice: te namažeš z mešanico olivnega olja, vina, popra, provanslaskih zelišč, česna, soli in popra. marinade naj bo kar precej. Pustiš nekaj ur ali čez noč. Perutnice potem vzameš iz marinade in jih v pečici spečeš, da so hrustljave. Marinado prihraniš n jo potem premešaš s sokom od pečenja ter preliješ z njoperutnice, zložne na serbirnem krožniku ali v posodi. Postrežeš seveda hladno, perutnice so najboljše, če en dan odstojijo. Lahko tudi izdolbeš limono, trdo kuhan krompir, pa večje bučke (te narežeš na nekaj cm debele kolobarje, dno pustiš) in vse to napolniš s nadevom iz izdolbene zelenjave, zelišč, skute in še česa ter lepo okrasiš. No, to mi je zdaj padlo na pamet. Pa še bučkini zvitki - bučke narežeš na pol cm debelo, jih premažeš z olivnim ojem, pomešanim s soljo in poprom ter strtim česnom, opečeš v pečici, da se malo zmehčajo, potem jih premažeš s kakšnim skutnim namazom in zvješ ter krasiš s črnoolivo, kosom rdeče paprike in podobno... Pa polnjena jaca...Pa ribje tortice na rezinah manga, če ima kdo rad malo eksotike (preprosta jed za pripravo, a okusna) No, saj se bodo oglasile še druge, bom počasi končala. Mamamia mamamia

Julya  

član od: 9.12.2004

sporočila: 3277

7. jan 2006 20:15

Pitulice na sto in en način. Recept je na MON-u. lp Julija

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

8. jan 2006 11:02

Kaj pa karpačo na srajčki iz rukole? Ali pa quacamole in dober kruh. Pa kašne marinirane olive. Loparnica je tudi čudovitea reč. Ali pa trobarvna polenta? Imam en dober recept za trobarvno polento, brezmesno seveda, vendar je zelo zelo dobra.

tinca  

član od: 3.9.2001

sporočila: 907

9. jan 2006 15:14

Dobra varianta so tudi slane pite (a la quiche lorraine) - spodaj krhko testo, gor pa nadev iz česarkoli ti pade na pamet - pokuhana zelenjava - brokoli, cvetača, korenček, stročji fižol, polito s polivko iz kisle/in ali sladke smetane, jajc, nastrganega sira, zapečeno - pražene gobe, na kocke narezana šunka, polivka - na kocke narezan pikanten sir - gorogonzola, grojer, roquefort, na kocke narezana slanina popečena +... polivka - grška varianta - paprika, melancani, bučke, malo popečeno, na testo, vmes črne olive, pokapaš z olivcem, potreseš s kockami fete + polivka - morsko-italijanska: tuna, na kocke narezan sušen paradižnik, malo pokuhane čebule, kakšna oliva, kapra ali sardelni filet+polivka ali samo potreseno s sirom Vse so dobre tople ali hladne ali pogrete, da se jih prijeti v roko, transportirati kar v pekaču Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca Sporočilo je spremenil(a) tinca dne 09. jan 2006 15:14:29

kristy  

član od: 18.6.2002

sporočila: 704

10. jan 2006 8:49

Mimika, ali lahko napišeč recept za trbarvno polento? Tudi mene namreč v kratkem čakajo fešte (ena za sina, 3 x zame - sodelavci, prijatelji, žlahta). Vsi že komaj čakajo česa novega, saj jih vedno presenetim. LP Tina

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

10. jan 2006 9:04

Kristy, ni problema. Edini problem pravzaprav je, da je v angleščini. Če rabiš pomoč, sporoči. Naredila sem jo točno tako, kot piše v receptu, edino špinačo sem zamenjala z blitvo. Če si ljubiteljica tovrstnih jedi, potem priročam tudi loparnico. Z obema jedema sem požela mnogo pohval. TORTA TRICOLORE DI POLENTA 1 28 oz. can Italian chopped tomatoes, 1 bunch fresh spinach (about 1 lb.), washed and destemmed, 6 cloves garlic, peeled and finely chopped, 16 oz. fresh goat cheese, 1/2 cup plain, non-fat yogurt, 2 tsp. fresh thyme (leaves only) or 1/2 tsp. dried thyme, 6 leeks, white part only, sliced crosswise in very thin rings, 6 Tbs. olive oil, 2-1/2 cups corn meal, 8 cups water, Salt and pepper Saute 2/3 of the garlic in 2 Tbs. olive oil until just golden. Add chopped tomatoes and salt and pepper to taste and simmer for 30 minutes. Reserve. Arrange spinach, while still wet, in a large saute pan and sprinkle with salt. Place over moderate heat and cook until spinach is completely wilted. Drain thoroughly of all excess water and chop coarsely. Saute spinach with remaining garlic in 2 Tbs. of olive oil and reserve. Saute leeks in 2 Tbs. olive oil over low heat until golden. Reserve. Combine goat cheese, yogurt and thyme in a bowl and blend until creamy and spreadable. Reserve. Dissolve 2 tsp. salt in water in a large pot (preferably not too deep). Stir in cornmeal with a wire whisk and place over moderate heat. Continue stirring constantly with whisk until cornmeal begins to thicken, then change to wooden spoon. Polenta is done when it pulls away from the sides of the pan (about 15 minutes). Place 2/3 of the polenta in a bowl. Add 1 cup of tomato sauce. Add the spinach to the remaining 1/3 of the polenta. Spread half the tomato-polenta mixture on the bottom of a lightly-oiled 9-in. spring-form cake pan. Spread half of the goat cheese mixture across the polenta, then spread half of the leeks next. Continue spreading the spinach-polenta mixture, the remaining goat cheese mixture and the remaining leeks. Top with the remaining tomato-polenta mixture. Bake in a 450 degree oven for 25 minutes. Allow to stand at least 10 minutes before serving. Cut in wedges and serve with remaining tomato sauce. Serves 8 to 10 people.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti