Marinada za piščanca

cveticamarjetica  

član od: 10.10.2013

sporočila: 21

4. nov 2013 15:14

Se opravičujem

Piščanca ali svinjino pečemo po kosih, ker nam je bolj okuno kot pečen piščanec v pečici. Če pa že delam piščanca  v pečici,ga napolnimo s kruhovo filo (star kruh prelit z vročim mlekom, dodana sol, vegeta, peteršilj, česen, poper,...) 

Ja saj je prav, da me vlečeš za jezik, da se bom bolj precizno izražala.

Pa lep pozdrav

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

4. nov 2013 15:35

?

Moja pripomba je bila čisto resna. Tudi narezan piščanec je zahteven za speči, da ni krvav ali prepečen. Pri picapanu pa temperatura tako niha, da ni prav nobene kontrole. Sam ga uporabljam samo še za kostanj pa je recimo sprejemljivo.

Commis débarrasseur

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

4. nov 2013 15:41

Problem pri polnjeni celi perutnini je v tem, da je dosledno preveč pečena. Če hočeš, da je nadev (kruhov ali mesni) dovolj pečen, bo meso že davno osušeno. Če daš v vdolbino samo jabolko, prebodeno s klinčki, kos zelene in kos šalotke, je zadeva seveda drugačna.

Čisto za primerjavo: Purana recimo, pečem tako, da ga dam v segreto pečico na 225 stopinj za pol ure. Potem mu prsa (belo meso), pokrijem z alu folijo (preloženo v trikotnik) in temperaturo zmanjšam na 180 stopinj. Ko termometer, zapičen v bedro pokaže tam enih 80 stopinj celzija, je tudi belo meso ravno prav pečeno. Ne vem, če traja vse skupaj 2 uri. 

Nadev naredim posebej in za to uporabim tekočino, ki se je natekla od purana. 

Enak princip se lahko uporabi za piščanca, samo mi imamo le tega najraje z žara s cajun začimbami in ga posledično ne pripravljam samo s soljo. Največja bolezen pri...je pečenje piščanca do osušenosti. In to se dosledno zgodi s kompaktnimi nadevi, a se ljudje tega niti ne zavedajo. Ker, tako so ga pekle stare mame (oprosti, oma) in tako je seveda najboljše. 

 

 



Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 04.nov 2013 15:42

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

4. nov 2013 15:53

Vanja, mi delamo velikokrat piščanca s kruhovim nadevom in je vedno sočen, nič izsušen, nadev pa je itak tak, da se bolj zanj tepemo kot za meso. Treba je pravo temperaturo izbrat, ni variante da bi bil izsušen.

 

Pri velikih pticah pa ravnam tako, da jih začnem peči na nizki temperaturi, od 120 do 150 stopinj, in ko je meso mehko, temperaturo  zvišam in jih lepo hrustljavo zapečem. Seveda vmes nenehno zalivam s sokom, ki nastaja pri pečenju.

 

Glede picapeka: ne vem kaj je z mojim, a temperatura mi med peko nič ne niha. Uravnavam jo z nekaj stopnjami, ki so na voljo, celo zelo enakomerno peče. Ima pa podobne izkušnje kot zzzak moj svak s svojim picapanom.

Pozimi v picapeku pečem ribe, zunaj na terasi, da ni vonja po celi hiši, in so vedno lepo, enakomerno zapečene, koža hrustljava, kot pač mora biti. Z mesom je enako. Za pomfrit v večjih količinah je pa itak zakon. Ali za zrezke v oamki za deset ljudi (imam tistega ta velikega, 40 cm premera in 10 cm višine).

mamamia

motovilčica  

član od: 29.12.2009

sporočila: 231

4. nov 2013 17:06

Hvala za vse ideje , zdaj se bo lažje lotiti priprave piščanca po dolgih letih.

 

Glede picapeka: moj tudi enakomerno peče. Mesa sicer še ni videl, a tako kot od Mamamie zelo lepo speče ribe (na balkonu), pa bučke in melancane, če niso pretanko narezane. Najraje ga imam pa za paprike, ker se da lepo močno zapeči kožo, ki jo nato olupiš.

motovilčica

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

4. nov 2013 17:15

Če je kakšna bolj gosta marinada (da niso le olje in začimbe ampak še gorčica, čebula, česen) ga jaz ne pečem na plošči ali picapanu ampak samo na rešetki, saj se sicer tista marinada lepi, če je res dobro ne pobrišeš in se rada prismodi še preden je piščanec zapečen (torej, je bolj kuhan).

Ker imam termometer, moram nakup upravičit in ga redno uporabljam za peko mesa. Še posebej perutnine v celem kosu. Merim v najdebelejšem delu bedra, stran od kosti. ko je tam malo pod 80, končam s peko. Se pa ne ustrašit, ker če je mladi pišek, je lahko ob kosti meso rahlo rožnate barve. Če so stopinje prave, je piščanec zagotovo pečen. Koliko je to apetitlih pa naj se vsak sam odloči. 

Piščancu v marinado rada dodam nekaj kislega kot je limonina lupina ali sok, tudi med in sojina omaka sta fina na pišetu

mariniran piščanec

 

ps: za marinade je dobra začimba kumin. pred kratkim sem ga zasledila v mb leclercu,

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

4. nov 2013 19:09

Mamamia, tud jaz sem bila v tej zmoti. Če spečeš nadev posebej in ga preliješ s sokovi, ki so se natekli od piščeta, je enako za prste polizat. 

 

Vanja

Čarli08  

član od: 4.1.2010

sporočila: 275

4. nov 2013 21:20

Na te picapane imam tudi jaz neke vrste alergijo. Smo dobili prvega in ne peče enakomerno - ali žge ali pa ne greje; Smo dobili še enega, pa tudi nekaj ni ok z njim (se niti ne spomnim več, ker je že dolgo pospravljen); Pred kratkim smo dobili v dar še tretjega (zakaj ni raje navadna ponev??), tokrat Delimano. In sem podrobno prebrala navodilo za uporabo (končno enkrat), kjer pa zelo jasno piše, da je samo za notranjo uporabo ... saj pravim - zakaj ni navadna ponev??

Čarli08

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti