Tatarsi biftek ...

župca  

član od: 12.5.2004

sporočila: 348

13. dec 2005 19:21

galyka, prosim napiši še ti recept. Očitno je neka razlika. Tatarski biftek sem do pred tremi leti še delala sama doma po receptu iz Slovenske kuharice in je bil zelo dober. Sedaj pa nam ga naredi mesar tudi zelo dobrega pa še čas prihranim. Mi je pa zanimiv tvoj recept, Anomis, s hrenom. Ali se hren zelo čuti med ostalimi okusi? Ta dodatek mi je namreč čisto nov pri tej specialiteti.

Anomis  

član od: 4.11.2003

sporočila: 1175

14. dec 2005 8:15

Čao, ne, hrena se ne čuti preveč, samo ne smeš ga dati veliko. Dodamo ga pa zato, ker nimamo najraje arome po popru, zato začinimo jedi s hrenom ali čilijem. Se popolnoma zavedam, da "originalno" meso ne sme biti mleto, zmiksano, ne vem kaj še, ampak tako ga pač delamo. In tudi vem, da paše v tatarca samo pljučna, ampak mi imamo "meso" doma in je izredno kakovostno in vam zagotavljam, da niti slučajno ne bi opazili razlike, če je pol enega pol drugega. No, kakšen ekstra poznavalec že, seveda. Nam je tale recept najljubši, je med prvimi jedmi, ki sem jih znala pripraviti, jemo ga res velikokrat, tudi naši sosedje ga dobro poznajo in je že kar trdicionalno, da se vsaj 1.januarja vedno znajdemo vsi domam vsi pridejo na obisk in potem si ga privoščimo....ogromne količine! Jaz sem, razen doma, tatarca jedla enkrat v eni gostilni, je bil dober, samo glede na moj okus je imel malo preveč okusa po surovem, sem navajena drugače, enkrat pa sem ga jedla iz trgovine, od našega soseda, ta mi pa res ni bil okusen. No, dolga leta nazaj, ko je moj oče še delal kot mesar v neki trgovini, ga je včasih tudi prinesel, ampak tisti je bil itak podoben "našemu", ker ga je on priprvljal. In še eno vprašanje, ki sicer ni ravno ista tema, podobna pa je - ali kdo doma pripravlja "karpačo"? Lep pozdravček, S.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

14. dec 2005 9:30

U, seveda pripravljamo doma tudi carpaccio. Pljučno pečenko - za to pa res ne sme biti nič drugega razen tega kosa mesa, če že pri tatarcu goljufamo - dobro ohladimo oziroma skorajda zamrznemo. Narežemo na tanko, kolikor se da, poškropimo z olivnim oljem, potresemo z mešanico sveže mletega popra vseh barv (z mlinčkom meljemo direktno na meso), po želji potresemo s čisto malo parmezana (ampak pravega parmskega, kupimo ga v kosu in ribamo sproti), meso pa položimo na posteljico iz rukole. Pa seveda nekaj kapljic aceta balsamica, tistega pravega iz modene, v majhni steklenički, ki se čuva samo za take namene. In po carpacciu se potem priležejo še jagode s poprom in kapljico balsamica - kad je bal, nek je bal...Mamamia mamamia

julia  

član od: 5.12.2004

sporočila: 513

14. dec 2005 10:24

Carpaccio je lahko tudi iz zelenjave, npr svezih kumaric, ki so narezane cisto tanko. Lahko je iz lososa, lahko je iz mesa divjacine...Imamo en program UKTV Food, kjer se 24ur kuha...in je prav sedaj ogromno teh carpaccio variant, pripravljenih kot predjed. Ce koga posebej zanima, lahko posljem recept. Anomis, si mi dala pa idejo za 1.januar... julia

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

14. dec 2005 11:06

Tale lososov je super ja, pa bučke in tuna, to še jaz lahko jem... mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti