Balzamični kis

strukelck  

član od: 2.12.2002

sporočila: 91

6. dec 2005 23:18

Moj fant gre večkrat poslovno v Modeno. Ob neki priliki jim je prijazen kletar ponudil jed pripravljeno z balzamičnim kisom. Okus je menda bil res fenomenalen. Hotel ga je kupiti kakšen liter za domov, pa mu je gospod namignil, da mogoče nima toliko denarja s sabo. Litrček tega dragulja je stal 1250 evrov. Glede na izrazito začudenje je kletar pojasnil, da je pravzaprav njihov balzamični kis družinska zapuščina, ki jo vzgaja že tretji rod. Kis je namreč po posebnem postopku pridelan in negovan že več kot petdeset let in starejši kot je, boljši je in posledično ima tudi ceno večjo. Se pa popolnoma strinjam, da je balzamični kis zelo dobra zadeva in če se le da, potem uporabljam italijanskega iz Modene, seveda za znatno nižjo ceno. Ste že poskusili jagode z balzamičnim kisom? Fantastično, žal pa sem jih jedla samo enkrat! Ponaredek je pa zmeraj samo ponaredek! Lep decemberski večer! strukelck

sirobt  

član od: 27.1.2005

sporočila: 18

7. dec 2005 0:39

pozdrav še en moj kratki odgovorček na temo- ja ta prav balzamični kis se stara mnoga leta v sodih in ker sem med svojim delom v gostinstvu imel mnogokrat priložnost streči italijane pri njihovem kosilu in so včasih imeli s seboj svoj balzamični kis-ker pač v drugega niso zaupali so mi povedali in tudi dokazali kakšen je originalni bal. kis. nekateri so ga celo uporabljali kot aperitivček pred jedjo cca. 0,02, in res je po okusu se ne more primerjat z nobenim nadomestkom sirobt

mizica  

član od: 13.4.2005

sporočila: 24

12. sep 2016 16:58

Nekaj let je mimo , svoje znanje bom dodal kar sam. Balzamičen kis ni narejen iz karamela kot nekateri govorijo ampak se ga dela iz nefermentiranega vina. Grozdje se praktično pusti stati tako , da ga pobiramo kot najkasnejšo trgatev. Ko ga stisnemo , njegov mošt dolgo prekuhavamo . Dobimo koncentrat tega zosa. To je sedaj povedano zelo preprosto. 

Po prekuhavanju se takšen mošt pretoči v hrastov sod. Tam se ga pusti nekaj let , nato se ga preseli v jesenov les , češnjev les ali pa murvin les. Najdražji kisi so stari preko 50 let. 

 Komercialna varijanta , pa je res umetno staranje in dodajanje karamela. To pa ni to.

mizica

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

12. sep 2016 18:16

Ja, res je, cene tradicionalnega balzamičnega kisa lahko gredo v nebo.

Za kaj gre, se da ločiti že po imenu - če piše aceto balsamico tradizionale, potem gre res za tradicionalni balzamični kis, ki je pridelan iz določenih vrst grozdja z določenega področja po tradicionalnem in v EU zaščitenem postopku, kot opisuje mizica. V tem primeru so tudi steklenice posebne oblike in na njih je oznaka, da gre za zaščiten proizvod, cena pa lahko gre v nebo.

Če pa piše na steklenici aceto balsamico di Modena (ali Emilia Romana) - brez tradizionale - potem pa je lahko narejen kakor koli, tudi iz navadnega vinskega kisa z dodatkom karamela in cena je temu primerno nižja. Še ena varianta je condimento balsmico - tu je pa treba dobro brati nalepke, ker je lahko notri kar koli, od (skoraj) tradicionalnega balzamičnega kisa do mešanice navadnega balzamičnega kisa z xy dodatki. Tudi razpon cen je temu primeren.

Zadnja, prav tako pomembna zadeva, je pa seveda okus tistega, ki ga je. Ta se pa kot pri vsem ostalem ne ozira na tradicijo, ceno in zakonsko zaščito, ampak  pri enih kaže na 20 € za žlico, pri drugih pa na 3 € za liter in vsi imajo prav.

 

Sonja

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

12. sep 2016 20:41

limnol je napisal/a:

Zadnja, prav tako pomembna zadeva, je pa seveda okus tistega, ki ga je. Ta se pa kot pri vsem ostalem ne ozira na tradicijo, ceno in zakonsko zaščito, ampak  pri enih kaže na 20 € za žlico, pri drugih pa na 3 € za liter in vsi imajo prav.

 

Sonja

 

Mene bi blazno zanimali slepi testi petičnežev. Zanima me, koliko bi jih v resnici izbralo najdražjega kot najboljšega. (ste videli film Bottle shock, ko so petični Francozi v 70ih letih ocenjevali vina? Film priporočam, če že zaradi drugega ne, zato, ker je v njem Alan Rickman). 

No, jaz  uporabljam balzamični kis, niti približno ne najdražjega iz ponudbe, ker najdražji, ki sem ga kupila, je bil čisto preveč sladek za naš okus. Tudi sicer je moja vinaigrete polivka narejena iz 4 delov olivnega olja, 3 delov balzamičnega kisa in 1 delom limoninega soka (plus sol, česen v prahu in občasno senf) limonin sok je za ...brightness (na pomoč, ne najdem primerne slovenske besede za to. 

 

Vanja

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2343

13. sep 2016 4:11

brightness - jaz bi razumela kot posvetlitev, svetlejši videz in svežina

Katrca11

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1566

13. sep 2016 11:23

Zelo občasno se mi v kupljenem balzamičnem kisu naredi kisovna goba.

Zakaj se občasno naredi goba, oziroma zakaj se običajno ne naredi goba?

Kaj pomeni, če se v kisu naredi goba – da se še naprej kisa?

rdkapica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti