Nasveti in triki

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

5. mar 2015 20:18

Če je že naslov rubrike Nasveti in triki - moj nasvet bi bil, da se sprehodite po spletnih straneh EFICa (European Food Information Council). Tukajle. O aditivih, alergijah, GMOjih, debelosti, porabi vode v kmetijstvu in še pa še.

Sonja

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

5. mar 2015 23:12

Ajme! Zdaj pa ti meni razloži, MiriBon, kako lahko izpodriva avtohtone vrste kvasovka, ki so ji dodali par genov bakterije iz slonovega črevesja?????? Saj v belem svetu vendar crkne, preden sploh lahko začne sama živeti. Oprašujemo se pa tako vsi vse poprek, gensko modificirani in nemodificirani. Preživeli bodo tisti, ki se bodo znali bolje prilagoditi, tako kot je bilo že od nekdaj. Stari Rimljani so degenerirali in propadli, ampak človeštvo je preživelo. Če bi jih prestavili v današnji čas, bi jih namesto svinca najbrž pobralo izobraževanje na facebooku in twitterju.

Glavno vlogo pri porastu novodobnih bolezni ima neumnost. In ne GMOji. Niti cepljenje. Ali chemtrailsi. Zanesi se na to.



Sonja

Sporočilo je spremenil(a) limnol dne 05. 2015 23:16

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

6. mar 2015 7:14

limnol je napisal/a:

Stari Rimljani so degenerirali in propadli, ampak človeštvo je preživelo. Če bi jih prestavili v današnji čas, bi jih namesto svinca najbrž pobralo izobraževanje na facebooku in twitterju.

Tole je za v okvir. lp, proxima

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12641

19. sep 2015 21:52

  NI SLABO, PREBERITE!

Danes je bil Gorenjev serviser (sušilec ni dobro delal) in sva imela zastonj učne ure za vzdrževanje in uporabo tako rekoč vseh gospodinjskih aparatov.

Ful se mi je zdelo dobro, ful dobrih in pametnih reči je človek povedal,
tako da jih z veseljem malo delim z vami :) Čisto neobvezno a ne ...
*Pralni stroj: *
*Uporaba mehčalca je, sploh če imaš sušilca, totalno nesmiselna in samo
maši vodovodne cevi in cevi, ki so v stroju. Bojda totalna svinjarija, ki
samo onesnažuje tako okolje kot tudi vaše cunje, ker se nikoli ne izpere
popolnoma (zato pa diši, nekateri imajo/mo pa potem alergije ...).
*Pralnega praška/gela naj bi se za poln stroj dajalo za dva prsta jogurtovega lončka, to je maksimum. Ena 5-članska družina naj bi porabila približno 3
kile praška na leto. Vse, kar je viška praška, počasi uničuje stroj in njegovo regulacijo vode - ker iz nekega mehurčka v stroju namesto vode prileze pena, nek senzor višje ne zazna in se ne zapre in gre ful več vode za to, opere pa nič boljše.

**Gospod toplo priporoča, da pred pranjem v boben zlijemo en štamperl belega vinskega kisa, počakamo, da odteče v tiste luknjice, potem damo pa prat *(kisa ne zavohate niti slučajno, brez skrbi - sem danes sprobala - **50L** vode in en štamperl kisa - kot nič.). Tako ne potrebujemo nobenih odstranjevalcev madežev, nobenih lovilcev barv itd. Kis opravi točno to -osveži barve, hkrati pa še malo spuca cevi v stroju, kjer se mogoče nabirata mehčalec in gel. IN ODSTRANJUJE vodni kamen!
Gospod pravi, da en kis na pranje odžene sto calgonov stran.
(Ti so baje čisti nesmisel, samo potrošniška finta.)
In še en napotek: na vsaka 3 do 4 pranja dajte prat na 95°C*. Finta je v tem: detergenti so baje živi organizmi (tega nisem vedla ...), ki se v stiku z ostalimi organizmi, ki jih imamo na svojih oblekah, fino razvijajo, sploh do **65°C**. Zato včasih cunje tudi smrdijo (preveč praška, premajhna temperatura!!).
**95°C** jih pa pobije!!!

*In zadnja dva napotka: stroj je poln, ko še lahko daste roko skozi sredino cunj :) Če je ne morete, je overdose!!!. In baje je bolje, da spodnje perilo
in manjše kose perila daste v posebno vrečko/mrežico. S tem preprečite, da
bi se v stroju naredili žmunklji - kar precej obremeni stroj, ker želi ta žmunkelj razbiti in se trudi in trudi in porabi veliko energije, pa še nek del stroja (termostat po mojem, ampak ne me za besedo držat) gre prej v maloro.
(Isti napotek velja tudi za sušilca - to je bil pri nama problem).

*Pa še za pomivalni stroj: spet kis! *
*Vsake toliko časa (dvakrat na leto) ga lahko fajn sčistite tako, da
prižgete prazen stroj na najvišjo temperaturo, ne dodate nobenih tablet,
vendar pa zaprete predalček. Ko se predalček sam odpre (avtomatsko), odprete stroj, noter *nalijete en liter kisa,* in prižgete nazaj. Spet bo kis očistil vse luknje, cevi itd., pa še fajn ga boste razkužili in ne bo nič smrdelo.

*Sicer pa gospod priporoča, da ne uporabljate tablet, ampak prašek. Rekel je, da ve, da je uporaba tablet bolj komot, ampak se na dolgi rok ne obrestuje, ker mora stroj to tableto topiti, senzorji morajo zaznavati, če je že ali ne. Če imate prašek, pomagate stroju in bolj enakomerno porazdeli čistilo okoli.

Sol in sredstvo za sijaj sta tudi zelo priporočljiva.

Pa še en splošen napotek: rekel je, da če imate stroje še v garanciji, za
vsak najmanjši problem takoj pokličite servis (itak vas nič ne stane), ker
je to dobro za vaš stroj - tako se ves čas posodablja in boste imeli v
prihodnosti, ko garancije ne bo več in bo vsako popravilo lahko fajn
strošek, bistveno manj dela. Skratka, za vsako figo klicat servis, tudi če samo malo pokašlja :)

Tale "najin" gospod je uradni serviser za Gorenje.
No, zdaj pa nov štamperl kisa v stroj zlit, pa gremo na delo! :)

 

 

mopsika

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

19. okt 2015 7:39

Posodo, v kateri smo cvrli panirano hrano, je moč dobro očistiti tudi s pomočjo papirnatih brisač, takih, ki tudi mokre ostanejo v kosu. 

Dodobra odlijemo olje

Vzamemo veliko kepo "vodoobstojnih" brisač in pričnemo drgniti dno in stene. Papir popije odvečno maščobo, masten papir  zmehča prilepljene ostanke , ki jih nato z drgnjenjem lahko  temeljito odstranimo. Še par kapljic detergenta in posoda bo bleščeče čista. 



Cila

Sporočilo je spremenil(a) Cila dne 19.okt 2015 07:41

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

25. jun 2017 15:54

Pri pehtranovi in podobnih poticah z mehkim nadevom preprečimo iztekanje tako, da zvito in nadevano rolo testa na mestu, kjer jo nameravamo prerezati, najprej pretisnemo z robom dlani. S tem razmaknemo nadev in stisnemo testo. Iztekanje po prerezu bo minimalno.  Če izteka na nasprotnih končkih (ob robu) , jih malo zavihamo in stisnemo. 

Cila

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

25. jun 2017 19:15

Nekako ne morem požreti izraza "cunje" za oblačila. Me preveč spominja na cunje za brisanje tal... Oprosti, mopsika.

marjja

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

25. jun 2017 20:53

Ah, dej no Marjja...mi tudi oblekam po domače rečemo cunje..ravno danes, ko se je bližalo neurje, mi je mož rekel naj grem pobrat cunje..tebi itak ni nič prav..ne slovnično, ne kulinarično...meni si očitala, da dajem slike na zid, pa na forum, pa v albume..sedaj sem se umaknila in čakam tvoje slike.

Vrtejbenka

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12641

25. jun 2017 21:35

marjja je napisal/a:

Nekako ne morem požreti izraza "cunje" za oblačila. Me preveč spominja na cunje za brisanje tal... Oprosti, mopsika.

marjja

   Marjja, tisto sem jaz samo prekopirala od nekje, sicer imaš pa prav.  Dekleti, prosim, ne se zaradi mene kregati. 

Prijazne besede so lahko kratke in preproste, njihov odmev pa je neskončen"(Mati Terezija)

Sporočilo je spremenil(a) mopsika dne 25. jun 2017 21:36

kača  

član od: 11.1.2004

sporočila: 829

25. jun 2017 22:50

Bravo Vrtejbenka, se popolnoma strinjam s tabo. Sem tudi sam malo prenehala s pisanjem  komentarjev, da  ne bi preveč  izražala svoje nestrinjanem z določenim komentarjem. Sem jih zaradi tega pač nekajkrat "dobila po buči", zato sem zdaj pač bolj tiho. Prepričan pa sem, da bo spet prišel čas, ko se bom večkrat oglasila s svojim mnenjem, ampak trenutno mi to "ne diši preveč"

kača

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti