Jajčevci

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

2. jun 2009 17:36

Vendelina jr. je napisal/a:
Za razliko od lidke - se mi zdi, da tole diskusijo ponavljava - jih jaz obredno odcejam. Obilno in izdatno jih solim, sperem, obrišem in spet solim in to ponovim štirikrat do večkrat v roku ene ure in pol.Cvrtju se izogibam - v bistvu od ocvrtega jem samo krofe. Tako, da na temo ocvrte zelenjave ne morem nič povedati - razen tega, da mi ni jasno, zakaj bi lepo barvo zelenjave zakrivali z nekim testom....Sama sočivje raje pečem. Ta mesec mi zelo ustreza naslednja kombinacija: 20 dag češnjevcev, 1 zelena paprika, 1 rdeča paprika, 1 rumena paprika, 2 srednje veliki melancani, na lističe narezani mandlji, mediteranske začimbe, olivno olje. Melancani narežem na kolute, debele kake 3 mm in jih obredno odcejam (glej prvi odstavek),češnjevce prepolovim, paprike narežem. Ognjevarno posodo po stenah malo premažem z maslom, na dno kanem nekaj olja, sipam zelenjavo, dodam mandlje in mediteranske začimbe po izbiri, kanem še malo olja in potem to pečem. Pri peki sem poskusila tako s pečenjem 90 minut na 160 stopinj kot tudi 5 minut na 200 in dve uri na 80 stopinjah, rezultat je bil približno podoben (je pa res, da je zadnji vikend, ko je bilo bolj mrzlo, tistih 160 stopinj kar lepo ogrelo kuhinjo). Pri tem postopku gre iz sočivja precej vode, zato po peki sočivje prestavljam z odcejalno zajemalko.Zraven kombiniram s pečeno polento, se pa kombinira tudi s testeninami in mladim krompirčkom.To, kar sem tule navedla, so količine za 3 osebe.lahko pa naredite tega več in daste v steklene kozarce, pasterizirate in imate potem priloge za poletne dni, ko se vam ne bo ljubilo segrevati pečice.Vendelina jr.

 

Ko boš naslednjič obredno odcejala melancane, pa olupi in odcedi še paradižnike. Tako kot melancane, se jih obredno ali drugače odceja zato, da se eliminira tista voda, iz katere ti po kuhanju v pečici (je prav vseeno pri kakšni temperaturi) ribariš prekuhano zelenjavo.

Sicer ti je pa že cellnet razložil, kako se ravna s plodovkami.

nola

Lišpava  

član od: 9.6.2009

sporočila: 8

9. jun 2009 17:10

Mene pa zanima, ali jajčevce olupite? Jaz jih nisem nikoli (v tem receptu jih olupi http://www.youtube.com/watch?v=UL1GJMQS9aU&feature=c). Kaj pa kadar pripravite polnjene jajčevce in sredico izdolbete - jo zavržete ali zmešate s filo? Lišpava

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

9. jun 2009 17:28

Jaz jih ne lupim, sredico pa zmešam s filo ali jo uporabim kako drugače. Škoda stran metat, a ni? RadaJem

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

9. jun 2009 17:29

Jaz jih nikoli ne lupim in izdolbeno meso jajčevcev nasekljam in dodam masi za polnjenje.

http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=12656

 

Pri starih jajčevcih se zgodi, da je lupina pretrda (skoraj lesena), takrat pojemo vse ostalo, lupino pa odvržemo.

Vanja

vanilija76  

član od: 29.9.2007

sporočila: 415

12. jun 2009 21:57

Jaz jih pa nasolim,pustim nekaj časa,da steče voda ven,spaniram in položim v malo naoljen pekač in v pečico.Enkrat vmes jih obrnem. Lep sončen dan,ki naj bo vsak dan nasmejan! Vanilija76

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti