Kuhanje fižola

stara  

član od: 12.10.2005

sporočila: 380

29. mar 2007 12:08

Zdaj ste pa naredile cel doktorat iz kuhanja fižola. Vseeno pa se dobila tudi nekaj koristnih info. - še posebej glede zamrzovanja (mi še nikoli ni padlo na pamet) stara

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

29. mar 2007 12:10

Tudi jaz sem ga kuhala v loncu na pritisk, potem pa sem šla k mojstru saj veste kateremu. H Goljatu in mi je razodel to skrivnost. Pa ne samo meni, vsem to pove. Le probajte. lp Vesna

aki  

član od: 23.4.2004

sporočila: 1330

29. mar 2007 15:35

rimljanka je napisal/a:
Aki, dovoli samo mali popravek: kaljanje NE poveča količine mineralov v fižolu. Minerali (rudnine, rudninske snovi) so v fižolu, odkar je fižol dozorel na matični rastlini. Ob tem, ko fižol namočimo, se mu poveča vsebnost vode, ker nabrekne, voda prodre iz okolice, encimi in vitamini pa se tvorijo v sami rastlini, ker je to pač del procesov, ki omogočijo rast kalčka, torej kaljenje fižola. [nagelj] rimljanka
Semenska ovojnica obdaja klična lista. Globoko v notranjosti semenaje kalček ali embrio.Semenska ovojnica in klična lista vsebujejo vse hranilne snovi, ki so potrebneza rast in razvoj kalčka.Če seme v vodi nabrekne, se vse te snovi aktivirajo. Hranilne snovi se razgradijo, prerazporedijoin nastajajo takšne, ki so sposobne hraniti rastoči kalček. Zato se hranilna vrednost kalčkov neprenehoma povečuje, množijo se vitamini in encimi, zboljša se prebavljivost maščob in beljakovin. To je odlomek iz knjige Poganjki in kalčki Andree Fink(str.6). Nisem strokovnjak na tem področju, ampak pri fižolu če ga namakam en dan, mislim, da se proces kaljenja začne in s tem vrednost že nekoliko poveča. Ali morda narobe razmišljem? Te prosim, da mi odgovoriš, ker me res zanima. Aki[pikapolonica]

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

29. mar 2007 16:08

Citat: Globoko v notranjosti semenaje kalček ali embrio.Semenska ovojnica in klična lista vsebujejo vse hranilne snovi, ki so potrebneza rast in razvoj kalčka.

Ta trditev za fižol ne drži. Če semenu odstranimo lupino (semenska lupina), nam v roki ostane kalček (= embrio, rastlinski zarodek). Fižol je rastlina, ki shranjuje rezervne snovi (ogljikove hidrate - škrob, pa tudi nekaj beljakovin in maščob (teh zelo malo) v kličnih listih. Po moje semenska ovojnica ne vsebje bistvenih snovi za razvoj kalčka, varuje pa kalček v času, ko je ta skrit v semenu in tudi v času, ko prodira skozi zemljo na površino. Če si kdaj sadila fižol, potem veš, da nekatere rastline pridejo na plan "pokrite" s semensko lupino.

Citat: zboljša se prebavljivost maščob in beljakovin

To drži, če štejemo, da so razgrajene beljakovine in maščobe še beljakovine in maščobe (pa to niso, beljakovine se razgradijo do amino kislin, maščobe pa na maščobne kisline in glicerol - ampak to je že "znanost").

Ostale trditve v citiranem tekstu držijo in niso v ničemer v nasprotju z mojim zapisom.

Hotela sem ti samo reči, da minerali (to so anorganske snovi), pač v rastlini ne nastajajo, ampak jih mora rastlina vsrkati iz tal (in jih, raztopljene v vodi).

Če imaš namočeni fižol na toplem, potem v tem času seveda nabrekne (voda vdre v seme) in v vodnem okolju se seveda začnejo procesi, ki vodijo h kalitvi. Če štejemo, da seme vzkali, ko kalček predre semensko lupino, potem v enem dnevu fižol še ni vzkaljen, se je pa prosec kaljenja seveda že začel.

Razen, seveda, če je seme že toliko staro, da bo seme samo nabreknilo, kalček pa je že mrtev in ne bo kalil.

Upam, da sem ti kaj razjasnila, sicer pa predlagam, da nadaljujeva na ZS, razen, če je tema res tako zanimiva tudi za ostale.

Še kakšna slikca:

http://botanika.biologija.org/zeleni-skrat/slike/slike_rado

http://botanika.biologija.org/zeleni-skrat/poskusi_sam/zalo še malo več o tem

rimljanka Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 29. mar 2007 16:11:24

dj  

član od: 14.1.2003

sporočila: 445

30. mar 2007 8:37

Hvala vsem. Kot vidim sem že sama sprobala vse variante razen Recine. Bom tudi to, čeprav mi ni jasno, ker je moj vrel 2-2,5 ure, po Recinem receptu pa ta čas samo stoji v vroči vodi. Bomo videli.

Drugače sem pa mogoče res zacumprana (ali pa ne kupim pravega fižola)

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

4. nov 2011 13:11

Zdaj se bom pa še  jaz oglasila. Fižol- sivček sem celo noč namakala in ga kuham že 2,5 uri pa je še trd. Res je, da ni letošnji ampak lanski. Pa precej se je penil, kar običajno nisem opazila.  V celi moji kuharski praksi se kaj podobnega ni zgodilo. Običajno je skuhan v eni uri.

Ker bi rada skuhala fižolovo juho še danes za kosilo ne vem kaj naj storim? Prelijem v ekonom ali pa je fižol preprosto zanič in se sploh ne bo skuhal? Namreč to pomeni, da moram skuhati kaj drugega.Saj bi mi mami znala svetovat, pa je ne dobim na telefon....

Malčku ,ki pa je že lačen pa hitro nekaj drugega....

 

Fižol se še kuha (zdaj že 3 ure in pol), mami mi je svetovala pol žličke sode bikarbone. Pa še čakam na čudež....

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Sporočilo je spremenil(a) Trixi dne 04.nov 2011 13:55

TUMAAVGUST  

član od: 2.9.2009

sporočila: 120

4. nov 2011 14:16

Ne vem, če je še aktualno kako se kuha fižol, ampak jaz ga kuham tako: čez noč ga namočim, zjutraj v isti vodi pustim da zavreje, vodo odlijem in nalijem vročo vodo, toliko, da je samo malo čez fižol. Dodam lovor in česen, kuham pa brez pokrovalke in da zelo počasi vreje. Kdaj je kuhan pokoštam, ker je od fižola do fižola odvisno kdaj se skuha,  solim ga pa čisto na koncu, ker drugače se zelo rad razkuha. Brez pokrovalke pa kuham zato, da greo "plini" ven.


TUMAAVGUST

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

4. nov 2011 14:20

Jaz sem že neštetokrat kuhala fižol in še nikoli ni bil trd. Mami mi je rekla, da je najbrž bil že star, ko sem ga kupila.Zdaj se kuha z pol žličke sode bikarbone in se mi zdi, da postaja mehkejši. Bomo videli, ampak fižolova juha danes na žalost odpade, ker ni več dovolj časa....

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

4. nov 2011 15:00

Sporočam, da je fižol (ki je sigurno bil preveč star, pa tega nisem vedela) končno skuhan. Soda bikarbona je odigrala svoje. V nasvet vsem, ki so se soočili z isto težavo!

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

ibiza  

član od: 4.10.2005

sporočila: 688

4. nov 2011 15:15

No, Trixi, pa imaš pol večerje skuhane.....

peter

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti