Tortilje

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

18. jan 2014 21:23

Ežoj ima prav. Nežvepljana korunza moka se ne obnaša enako, kot žvepljana (masa). Koruzne tortillas so delane samo iz masa moke in vode, iz pšenične moke jim pa navadno dodajo nekaj maščob, da se laže oblikujejo. 

 

Babi, par mesecev nazaj sem bila  po dvajsetih letih po sili razmer  v omenjenem lokalu in naročila tortilla zavitek. Imela sem možnost piščančja prsa na žaru ali pohanega, potem sta bila dodana dva velika lista zelene solata in dve rezini paradižnika. Naročila sem brez kakršnekoli omake, brez majoneze in brez ketchupa. MIslim, da je bila notri tudi rezina kisle kumare. V glavnem nobena sreča, ki bi si jo še kdaj želela jesti, naročila sem pa "suho", ker mi njihove omake obupno smrdijo. Pri McDju vsaj pri nas uporabljajo tortille iz navadne moke. 

 

Moj dragi si doma občasno sam naredi sendvič iz tortille, v bistvu ravno tako, kot če bi delal sendvič. Včasih ga zavije in včasih je tortilla samo preložena in popečena v ponvi. Poglej kaj imaš v hladilniku in pripravi. 

 

Vanja

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

19. jan 2014 8:29

Včeraj (lahko tudi predvčerajšnjim) je Jamie gostoval pri Navajo Indijancih. In so delali juho iz koruze ter v to juho vehementno zamešali nekaj žličk pepela. Torej je ežoj zadel žebljico na glavico.

lp

P.s. Babi 2+2, meni so tortilje v MD všeč. Če boš eno kupila, jo razvila in pogledala, kaj je notri, jo zavila nazaj in pojedla, kake velike škode po moje ne bo - Lahko mi pa sporočiš, kje in kdaj boš to delala, pa jo pridem jaz pojest

 

cervus

BABI 2+2  

član od: 8.11.2009

sporočila: 379

19. jan 2014 15:43

Hvala vsem, nekaj informacij sem že dobila, tako da bom verjetno kar lahko sestavila domačo tortiljo. Sem pa vseeno namenjena tudi eno tisto piščančjo pojest, da okusim še tiste omake. Ketchup si sama delam in ga prelivam v kupljeno steklenico (domačega ne jedo!), zelenjave pa imam tudi še kar dosti svoje.

BABI 2+2

lartep  

član od: 19.11.2008

sporočila: 165

19. jan 2014 16:06

hvala  za pojasnila, torej me je nekdo učil krive vere.

meni pomembno dejstvo pa ostaja, da je bistvena razlika pri delu z navadno in masa koruzno moko. KEer veliko se jih sprašuje, zakaj jim ne ratajo koruzne tortilje.

lartep

akvarel  

član od: 3.3.2010

sporočila: 48

31. jan 2014 17:22

Delajo se odlično, vendar res mora biti moka masa harina, kupil sem jo na Dunaju na tržnici, za sedaj jo še nisem našel bližje. Recept je super, tortilje pa tudi nekajkrat boljše, kakor iz pšenične moke. LP Leo

akvarel

rag_doll  

član od: 24.8.2011

sporočila: 505

31. jan 2014 18:20

Mnjah, tortilje same so meni kolikor toliko ratale (pustimo drobnarije:)), ampak očitno sem ga res ustrelila mimo pri ponvi. ENkrat si bom kupla navadno litoželezno brez vseh superduper premazov in titana in kaj še vem česa. V končni fazi bi ena taka pasala v vsako gospodijstvo, ane.

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

1. feb 2014 11:16

tortilje se enostavno lahko spece tudi na navadni elektricni kuhalni plosci

"Stressed is desserts spelled backwards!"

urssa  

član od: 25.12.2005

sporočila: 380

3. feb 2014 14:23

akvarel je napisal/a:

Delajo se odlično, vendar res mora biti moka masa harina, kupil sem jo na Dunaju na tržnici, za sedaj jo še nisem našel bližje. Recept je super, tortilje pa tudi nekajkrat boljše, kakor iz pšenične moke. LP Leo



akvarel

 

@akvarel: smem prositi za recept kako si naredil tortilje iz masa harine? Sem jo namreč kupila in enkrat naredila po receptu na ovitku (samo moka in voda), pa ne vem če je to ravno to. Kako si jih lepo oblikoval? Meni so se valjale težko, pa sem jih raje"potlačila" s kuhinjsko desko, vendar je sila premajhna, da bi prišle lepo tanke, tako da sem pretlačene še povaljala (so bile vsaj približno okrogle oblike). Sem celo znanost naredila in prebrala marsikaj, me pa vseeno zanima izkušnja nekoga blizu. Na internetu vse to izgleda tako enostavno. Saj najbrž je, ko imaš enkrat v malem prstu, samo začetki (al pa začetniki ) so težki...

Se že v naprej zahvaljujem za kak nasvet!

akvarel  

član od: 3.3.2010

sporočila: 48

9. mar 2014 6:00

Akvarel je žena in ker je ona stalno prijavljena na kulinariki včasih pod njenim imenom napišem kaj tudi jaz. Doma imamo razdeljeno kuho tako da določene stvari delam jaz - manjšina - oatalo žena.

Ravnokar sem spekel tortilje iz masa harine moke. Točno tako kaor je na moki. 2,5 skodelice vrele vode,1/2 žličke soli, 2 skodelici (2,5 dl) moke. Z kuhalnico sem testo zmešal, počakal deset minut in nato zamesil mehko testo.

Nato sem delal 60 g kroglice. postavil na folijo čez postavil naslednjo folijo z 4l loncem stiskal toliko časa da sem dobil tortiljo premera 18 cm. Na ponvi brez maščobe pekel 75 sekund na vsaki strani, polagal eno na drugo nakoncu  pa dal v PVC vrečko. Naprej dela žena!

 

Folija je bila kar od L mape,ki sem jo razrezal, iz te mase sem dobil 15 tortilj premera 18 cm (lepo okrogle). Delal sem slabo uro. LP Leo

akvarel

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti