"filani" lignji

Lunika  

član od: 30.8.2004

sporočila: 254

tema odprta - 25. jul 2005 22:05 | ogledi: 4.140 | odgovori: 4

"Filani" pa zato, ker niso ravno filani ampak neočiščeni. Jaz sem jih namreč dobila letos v Dalmaciji tako servirane in to v precej fini restavraciji v centru Splita. Raje ne bi omenjala kako sem butasto izpadla oz se počutila. Po nekaj grižljajih grenkastega lignja in njegove "notranjosti" me je minilo vse veselje. Je to normalno v tistih krajih ali sem bila deležna neke zelo posebne specialitete

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

26. jul 2005 8:30

Sem pred časom od nekoga slišala isto, tako, da izgleda, da nisi bila deležna posebne specialitete. LP

sarabande  

član od: 1.5.2002

sporočila: 879

26. jul 2005 9:43

Slišal sem, da res ponekod na Hrvaškem delu Jadrana (Korčula) pripravlajo jed iz celih, torej neočiščenih lignjev. Temu rečejo "šporke lignje" ali "lignje na šporko" (šporki = umazani). Lignji za to jed morajo biti resnično sveži, ponavadi grejo direktno iz morja na roštilj ali v ponev. Pripravljajo jo v glavnem domačini zase. Jedec jih potem očisti kar sam, ko so lignji na krožniku. Da bi načrtovano takšno jed ponudili v restavraciji, se mi zdi neprimerno, kajti vse restavracije imajo kar nekaj lignjev na zalogi in bi bilo nehigiensko hraniti lignje z drobovino daljši čas. Za ilustracijo, se nekaj takšnega lahko vidi na naslednjem linku (poglejte fotogalerijo): http://www.jadralniklub-nm.si/default.cfm?Jezik=Si&Ka Zagotovo ste dobili le slabo očiščene lignje. Miroslav Vulović Sporočilo je spremenil(a) sarabande dne 26. jul 2005 17:00:55

tejc  

član od: 6.4.2004

sporočila: 65

26. jul 2005 9:48

Tako je.Dalmatinci pri lignju očistijo samo tisto prozorno kost.Tud jaz sem jih jedel že v raznih gostilnah v večih krajih in so bili vedno "neočiščeni"

Lunika  

član od: 30.8.2004

sporočila: 254

26. jul 2005 11:34

Da, lignji so bili zagotovo celi, neočiščeni, celo s to prozorno kostjo, ki sem jo sama potegnila ven. Drobovje sem poskušala nekako odstraniti, ampak ostajal je grenak okus (kot pri slabo očiščeni ribi) in sem potem vseskupaj pustila. Podobno se mi je že enkrat prej zgodilo na Pelješcu, vendar je bila to neka preprosta mala restavracija in je bilo vse bolj "po domače", cena pa nizka - tako da me malo čudna predjed ni dosti zasekirala. V Splitu sem bila pa precej razočarana, ker je sem si lignje naročila kot glavno jed in mi tako pripravljeni nikakor niso šli. O ceni v tej elitni restavraciji pa raje ne bi... Ok, moja napaka ker se nisem prej pozanimala (mi na kraj pameti ni prišlo). Bom vedela za drugič!

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti