Riba na soli

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

15. apr 2014 13:44

ežoj je napisal/a:

[

Pa še Vanja: bouillaibesse ( ali kako se že napiše prav ) je francoska čorba od manjvrednih rib, ki jih ribiči niso mogli prodat skuhanih v juhi in postreženim na kosu ( starega ) kruha, da se vse iz revnega ribiškega okolja izkoristi do maksimuma in pol pridejo prisrani bogatuni, ned tem vzdihujejo in se prepričujejo, kako se skuha " ta pravi " boiullaibese..............

Naj mi bo žlehtnoba oproščena, tak sem zanalašč!



ežoj

 

Ežoj, če pogledaš sem napisala, da originalnih rib, s katerimi jo  skuhajo, ne maram. Naredim boljšo kot so tiste po zaščitenih receptih v Marseillu, predvsem zato, ker so ribe bolj kvalitetne. Verjemi, mi je zgodovina juhe kar poznana. :) 

Hedonist, lepo te prosim prenehaj s tistim prefinjenim okusom rib. 

 

Danes pri nas za kosilo: Fish tacos, doma narejeni, kakopak. S salso, guacamolijem pa še kaj se bo našlo. 

 


Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 15. 2014 14:00

Lopatka  

član od: 28.4.2011

sporočila: 354

15. apr 2014 14:47

Fish fight! hehe :) Meni je ribica najboljša na žaru ali v pečici brez dodatnih začimbic.

Lopatka

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

15. apr 2014 15:07

Vanja, ne vem kaj te moti pri mojem pojmovanju vrhunske ribe. In od kje si jemlješ pravico, da naj neham to poudarjati. Res si čudna a ti pa lahko nabijaš v nedogled in hvališ svoje ? A si sploh kdaj imela priložnost dobiti ribo direkt iz morja v stilu 0 kilometrov ? Vem da si svetovljanka ampak sorry, Švica ni glih država, ki bi slovela po ribji kuhinji Amerika je pa itak ena bolj kot ne instant država. . In ja , bil sem že tudi kje drugje kot le na mojem otoku, ki se mu vsi tako od srca režite ampak takih rib in ostalih morskih plodov nisem našel še nikjer drugje. Zato bom vztrajal pri svojem prepričanju, kulinaričnem znanju in dalamatinskih modrostih kaj je in kako najbolje pripraviti ribe, sipe, jastoge, lignje, školjke, ježke, kumare in še kaj. Zate pa verjamem , da še nisi dojela kaj je res dobra riba in po vsej verjetnosti nikoli ne boš. Zato ih kuhaj z gobami, prekrivaj s kupim začimb in ostalih nepotrebnih sestavinami še naprej.

hedonist

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

15. apr 2014 15:55

Al ste mi naredil lušte ...če se ulije in bova doma, grem po postrvi. In jih bom "reš" spekla, da bo hrustalo in hrustalo in naj eksplodirajo vsi okusi, jaz bom čutila le eksplozijo, okusov bolj malo, ker sem prehlajena .

Ampak res bi bilo lepo, če bi si dopuščali imeti vsak svoj okus glede vsega, ne le ribic. V naši familiji nismo ravno navdušeni nad preveč začimbami, pa morskimi sadeži (razen rib), še oliv ne jemo vsi, kaj šele kakšne indijske jedi itd., kar pa ne pomeni, da ne privoščim vsem, ki vam je to všeč, da se naužijete vonjav, okusov...le mene naj ne skuša nihče prepričat, da mi mora biti dobro in všečno. Je zadnje čase kar nekaj špetira bilo na temo okusov in ena članica je to še posebno zamerila, pa ni nobene potrebe po tem. Kot sem že rekla, kaj komu mar, če si jaz na postrv naribam cimetovo čokolado in objavim tak recept. Mi je pač všeč (recimo ), pa najbrž bi bilo tudi ežoju, on ima cimet še posebno rad na piščancih. In zato dovolite tisti članici, ki si strese vegeto na ribo, da se je naužije in ravno tako hedonistu oboževanje njemu ljubih rib od koderkoli že in tudi tisti članici, ki ji je všeč kuhat kremšnite s pudingom dovolite, da so ji všeč, pa tisti, ki so ji všeč 15 cm petke, da tudi uživa v svojih šuhih... In konec koncev hvala in slava hedonistovemu delodajalcu, ker tako ceni njegovo delo, da ga temu primerno nagradi in si gre možakar lahko , če se mu zlušta, ribo iskat tudi v Sobro. Ker do Pule se danes tako hitro pride, da jaz v tem ne vidim nekega podviga, ki mu ga je lahko kdo nevoščljiv.

Ognjič

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

15. apr 2014 17:02

Vsak berač svojo malho hvali. Dobr si tole napisala, se strinjam. Pusti peti mojga slavca, kakor sem mu grlo ustvaril!

Pri vsej demokraciji, ki jo imamo v vsakdanjem življenju, imamo pa res pravico imeti svoj okus, svoje užitke pri hrani in pijači. In to je forum, kjer izmenjujemo svoje izkušnje, poglede na različne stvari...

Da pa je dobrodošlo in zaželeno, da si povemo, kaj je pa nam všeč, kaj mi radi jemo in to še drugim od srca privoščimo in jim priporočimo je pa tisto, kar jaz pričakujem od odraslih, zrelih in pametnih ljudi.

 

naor

čokobananca  

član od: 19.4.2009

sporočila: 132

15. apr 2014 17:43

Zame je najboljša riba iz žara, brez vsega, še solit je ni treba, če je direkt iz morja.

čokobananca

Mygrace

sporočila: 6506

15. apr 2014 18:20

Vegeta in voda...pa ene par rizkov notr zakuhanih....mmm kolk je blo dobro! Tisti trenutek je bila to pac edina moznost. Aja, pa uno prazno flaso od olja smo s tisto vegetino vodo splaknili, da sta bla vsaj dva cinka gor

Pri nas korenja nismo tlacili glih vsepovsod....pa zadnjic prinese nasa tamlada pastofizol s ful korenja not. Prvo kot prvo sem si izbila iz glave, da to pac ni moj pastafizol, brez pricakovanja pastafizola sem tisto corbico poskusila...mmm....

 

Nasi otroci so imeli obdobje, ko razen pikice putrcka niso marali na testeninah prav nobene otmene salse ali bosanove

 

Moj mladi zlahtnik brez predsodkov je jedel govejo juho z jabolcnim strudlom...sem iz ciste fore poskusila tudi sama...haha, cista fuzija, prav zares!

 

Meni pase slana melona in slan avokado, slan smorn...ocvirke lahko jem z zlico brez vsega...tudi skorja starega kruha, do nezavesti prezvecena, mi je, bolj ko jo valjam po ustih, iz sekunde v sekundo boljsa..

 

Jem kaviar in tatarca z zlico, jetrc pojem surovih tretjino preden jih fliknem v ponev, dobro ulezano meso brez soli tudi pajsnem kaksen koscek  se surov..tudi ribo direkt iz morja direkt surovo..

Dobro cebulo brez uvozene ali kako drugace pridobljene vode lahko jem kot jabolko..

 

Nasi otroci so zdravi, hvalabogu, jaz tudi. Nikoli nisem nikogar silila, naj je tisto, kar se meni zdi, da je prav. Niti otroci niti jaz nismo ne debeli ne suhi, je pa en clan nasega razsirjenega gospodinjstva ves cas pod stresom, ali je tisto, kar je, okej ali ne. Seveda najprej prebere, kar napisejo drugi, poslusa, kaj govorijo drugi, sebe ne uposteva.

 

Zatorej z Vegeto ali brez,  v lep jutri naprej!

Mygrace

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

16. apr 2014 0:11

Mygrace je napisal/a:

Prvo kot prvo sem si izbila iz glave, da to pac ni moj pastafizol, brez pricakovanja pastafizola sem tisto corbico poskusila...mmm....

 

 


Mygrace

 

Točno tako, samo eni pač niso dovzetni to dejstva, da ima kaj nedomačega/neznanega vendarle čudovit okus. 

V davnih časih sem tudi jaz kuhala riž na kocki. Je morala biti obvezno Knorr. (brez heca)

 

Malo si me presenetila, da ješ kaviar. In to na žlico.  Pa surove jetrce...with fava beans and nice chianti, perhaps?  https://www.youtube.com/watch?v=SEQZiElLp-E  

 

Bodi srečna, da lahko poješ karkoli ti pade na misel. Poznam precej takih ljudi, pa jim ne gre preveč dobro.  

 

 

Pa še Hedonistu:  Ne bi te rada zafrustrirala z naštevanjem, kje vse sem jedla ribe pri ribičih. 

 

 

 


Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 16. 2014 03:37

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

16. apr 2014 8:09

Mygrace je napisal/a:

Jem kaviar in tatarca z zlico, jetrc pojem surovih tretjino preden jih fliknem v ponev, dobro ulezano meso brez soli tudi pajsnem kaksen koscek  se surov..tudi ribo direkt iz morja direkt surovo..

Dobro cebulo brez uvozene ali kako drugace pridobljene vode lahko jem kot jabolko..

Mygrace

O_O

 

Ko smo že pri nenavadnih kombinacijah...moja kolegica s faksa je zelo zagovarjala, da sta meso in čokolada oblična kombinacija (sama si je na rezino kruha namazala kako čokoladno kremo povrh pa dala kos zrezka...mogoče celo salamo, se žal ne spomnim čisto točno).

Tudi na festivalu čokolade so imeli nekaj čokoladno-mesnih kombinacij...pralineji s kranjsko klobaso, če me spomin ne vara.

Sama žal nisem dovolj pogumna, da bi se na lastno pest spuščala v (tako) neortodoksna kulinarična doživetja (škoda čokolade omg!)...usually.

Life is war against boredom~

Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 16. 2014 08:21

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti