Kako speči pečenko?

smrketa  

član od: 21.3.2005

sporočila: 261

tema odprta - 30. jun 2005 11:29 | ogledi: 13.137 | odgovori: 4

Imam kos svinjskega mesa, zamrznjenega. (Dobila od sorodnikov.) Nikoli še nisem pekla pečenke, zato lepo prosim za pomoč - cel postopek. Odtalim? Koliko mora biti temperatura pečice? Koliko in s čim začiniti? Kako dolgo se peče? (Kos je velik za dve stisnjeni pesti.)

Lepa hvala!

smrketa

suzanar  

član od: 29.1.2004

sporočila: 458

30. jun 2005 11:44

Jaz jo ponavadi odtalim, a če ni časa, dam kar zamrznjeno v pečico. Nastavim na najnižjo temperaturo in pustim, da se počasi odtali. V skodelici pripravim "marinado" : olivno olje, sol, poper, mediteranske začimbe,..... S tem namažem odtaljeno(ne bo konec sveta, če ne bo čisto odtaljena) pečenko. Če utegneš, je dobro, če nekaj časa stoji tako, lahko pa jo daš tudi takoj v pečico (raje še nekaj časa na nizko temperaturo), da se okusi začimb in soli vpijejo. Potem temp. pečice dvignem na cca 180 stopinj in pustim, da se zapeče. Vsake toliko jo obrnem, da je enakomerno popečena. V pekač narežem čebulo in vse skupaj podlivam, da se čebula ne zažge. Podlivam pa : prvič z vinom, potem pa z vodo ali pa v vodi raztopim kocko "omake za pečenko". Pečenko še naprej obračam. Naj bi se pekla cca 1 uro (malo jo zbodi). Na koncu čebulo z omako poberem ven in spasiram, ter iz tega naredim omakico, pečenko pa pustim, da se malo zapeče. Serviram s pire krompirjem,njoki iz gresa ali kaj podobnega. Upam, da sem ti pomagala in dobertek. Suzana

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8688

30. jun 2005 13:13

Kos mesa odmrzni (ni treba do konca). Pripravi marinado: sol, vegeta, poper, rdeča mleta paprika, lovor, 4-5 zrnc popra, 4-5 celih režnjev česna, žličko medu, žličko balzamičnega kisa, - to vse zmešaj v posodici. Pečenko prelij z marinado, daj v posodo, pokrij in spravi v hladilnik. Vsakih toliko časa pečenko obrni in prelij z marinado, ki je na dnu posode. Pečenka naj bi bila v marinadi vsaj čez noč. Praviš, da je kos velik za dve pesti - se pravi, da ni tako strašno veliki kos. Na ploščo daj primerno posodo s pokrovko in notri daj pečenko - tudi z marinado, ki jo je ostalo. Malo maščobe zgrej skoraj do vrenja in s tem prelij pečenko, da zakrkne in pokrij posodo. Pečenko vsakih 15 minut podlij z juho ali kar z vodo. Ne preveč 2 - 3 žlici. Pečenko tudi obrni - NE PIKAJ JO Z VILICO, ker iz pečenke izteče sok in je potem suha. Ko bi že bila gotova - za zadnje podlivanje podlij z deci vina. Ker je tvoja pečenka verjetno slaba kila - je dosti, da se peče 45 minut do 1 ure. Tako malo pečenko jaz ne bi dajala v pečico, ker ti se bo skrčila in presušila. Razen, če jo daš v vrečko za peko. Potem je postopek z marinado isti, daš meso v vrečko, dobro zavežeš in daš v pečico - 45 - 1 ure. Pozdravček!

Anda  

član od: 10.9.2002

sporočila: 24

30. jun 2005 14:15

Pečenke nikoli ne smeš rezati takoj, ko je pečena. Naj počiva kakih 10-15 minut, da se sokovi umirijo, sicer ti iztečejo ven in meso je suho. Anda

smrketa  

član od: 21.3.2005

sporočila: 261

30. jun 2005 14:40

Najlepša hvala za nasvete! smrketa

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti