Oranžat in citronat

Noa  

član od: 13.2.2003

sporočila: 716

13. maj 2005 19:53

Tudi jaz dajem oboje v velikonočno pletenico. Recept je bil nekaj let nazaj v Dobr teku. Gre v bistvu za fino kvašeno testo, ki ga razdeliš na tri dele, zvaljaš vsakega v podolgovat trak, širok cca 10 cm. Na sredino trakov namažeš tri nadeve. Enega iz citronata in marelične marmelade, drugega iz oranžata in marelične marmelade, tretjega iz rozin in marelične marmelade. Zviješ vsakega posebej in spleteš kitko. Spečeš, pečeno še vroče premažeš z vročo marelično marmelado. Ohlajeno prekaplaš s sladkornim ledom iz limone in sladkorja v prahu. Če te zanimajo točne količine, bom pobrskala med recepti. Je pa zelo okusno in nekoliko po okusu podobno italijanskima panatone (ups, ne vem, če sem prav napisala...) kolačem.

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

13. maj 2005 20:32

Noa, jaz bi se priporočala za točen recept, saj veš, vse kar ima veze s kruhom zbiram še bolj kot ostalo:) Pa ker je sladko, je še bolj zaželeno:) Veri

Noa  

član od: 13.2.2003

sporočila: 716

14. maj 2005 14:02

Evo, Veri Sestavine: 50dag dladke moke 5dag sladkorja v prahu 15dag masla 4 jajca ščepec soli nastrgana limonina lupinica 3,5dag svežega kvasa mleko po potrebi Nadev: Po 10dag arancinov, citronata in rozin 15dag marelične marmelade 3 šilca ruma Jajce za prmaz Papir za peko marelična marmelada za premaz sok ene limone sladkor v prahu po potrebi Naredimo kvašeno teso (stepamo ga toliko časa, da dobi svilnat lesk in da se začnejo delat mehurji). Vzahaš ga cca pol ure. Razdeliš ga v tri hlebčke in pustiš vzhajat nadaljne pol ure. Testene kepe ovalno razvaljaš, na vsako porazdeliš en nadev (za nadeve zmešaš arancine, cirtonat in rozine s po eno tretjino marelične marmelade in šilcem ruma), zviješ v tanke zvitke, ki jih spleteš v pletenico. Položiš jo v pekaš, ter pustiš še enkrat vzhajat. Pletenico premažeš s stepenim jajcem in pečeš v predgreti pečici na 180 stopinjah dobro uro. Pečeno pletenico premažeš z vročo marmelado. Limonin sok in sldakor v prahu zmešaš v gosto kašasto maso, ki jo nad vodno kopeljo segreješ do željene gostote. Velikonočno pletenico premažeš s pripravljeno glazuro. Meni velikonočna pletenica vedno malo poči med pečenjem, vendar se to potem z glazuri lepo prekrije (tudi na sliki v Dober teku je počena, tako da se ne sekirat, če bo tudi vam počila!) . Pekla jo bom ravno jutri, da malo pocrkljam mojo mami, ki jo obožuje! Pa pa!

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

16. maj 2005 9:27

hvala! Še eno vpr: predno zvaljaš vzhajane hlebčke - jih še 1x pregneteš? Če ga boš dala v bazo, bom poslala zraven slikco, ko ga naredim! Lepo pockrklaj mami, jaz sem svoje z žarom, višnjevo torto, tiramisujem in kruhki na palčki in danes zjutraj še z ajdovim z lanenim semenom:) Veri

Noa  

član od: 13.2.2003

sporočila: 716

16. maj 2005 9:53

Veri, jaz hlebčkov pred valjanjem ne pregnetem. Pozdravčke, Nojči P.s. Recept daš lahko ti v bazo, če želiš. Drugače pa je v velikonočnem Dober teku iz leta 2001.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti