Nosečnica:kaj lahko in kaj ne?

kobra 1  

član od: 15.6.2006

sporočila: 1881

6. jul 2007 20:14

mimika, nič narobe!!! Razen, če bi bila to vsakodnevna praksa. Ti je že pasalo, B vitaminček v pivu vama je  tudi kaj dobrega doprinesu, alkohol je pa tako ali tako že izhlapel kobra 1

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

6. jul 2007 21:09

mimika, glede piva in nosečnosti pa res ni nič narobe. Meni je zdravnik, ginekolog, ob obeh nosečnsotih mirno dejal, da kozarec vina na dan, sploh rdečega (do dva dl, jasno, ne pol litrski) čisto nič ne škodi in da na otroka to ne bo imelo nobenega vpliva. In sem občasno res spila kozarec vina ali popila pivo, pa res nima kaj biti narobe.

Tako da mirno uživaj, če nanese tudi ob pivu. Če je mama  zadovoljna, je otrok še bolj. Mamamia

mamamia

lucija  

član od: 8.7.2002

sporočila: 403

6. jul 2007 21:37

Meja varnega uživanja alkohola za ženske je 10 g alkohola na dan (1dcl vina ali 2,5 dcl piva). V nosečnosti pa ni varne količine alkohola. To seveda na pomeni, da nekaj piv pred pozitivnim testom povzroči kako škodo, redno pitje pa nedvomno jo. S spletne strani Inštituta za varovanje zdravja: Fetalni alkoholni sindrom je trajna motnja, ki jo zaznamujejo počasnejša rast, neobičajen izgled obraza ter poškodbe centralnega živčnega sistema. Otroci s fetalnim alkoholnim sindromom rastejo počasneje tako v maternici kot tudi kasneje. Poleg neobičajnega videza obraza imajo pogosto manjšo glavo, možgane, srce in hrbtenico. Poleg tega imajo tudi druge anatomske posebnosti. Otroci s fetalnim alkoholnim sindromom se rodijo manjši kot ostali novorojenčki, pogosto imajo težave s hranjenjem in spanjem. Pogosto imajo drugačen fizičen izgled obraza in zaostajajo v rasti. Imajo tudi težave z vidom, sluhom, pozornostjo, učenjem preprostih stvari, vedenjem v družbi in nadzorovanjem lastnega vedenja. Pogosto uživanje alkohola (7 ali več enot alkohola tedensko) ali opijanje (5 ali več enot alkohola ob eni priložnosti) močno poveča tveganje za razvoj fetalnega alkoholnega sindroma. Potrebno je opozoriti, da lahko otrok razvije fetalni alkoholni sindrom, kljub manjšim zaužitim količinam alkohola. V kolikor je plod v maternici izpostavljen alkoholu, pa vendarle ne razvije fetalnega alkoholnega sindroma, je kljub temu rizičen za razvoj številnih duševnih, telesnih ali vedenjskih motenj. Otroci s fetalnim alkoholnim sindromom kot tudi vsemi motnjami, ki nastanejo kot posledica uživanja alkohola v nosečnosti, pogosto potrebujejo posebno pomoč v šoli ter stalni zdravstveni nadzor.

sara  

član od: 2.10.2001

sporočila: 383

8. jul 2007 10:46

Pozdravljene! Ja, naj ne bi alkohola, cigaret, droge... pršuta, biftka - ker je to surovo meso in lahko dobiš salmonelo... Jaz včasih pojem kakšen pršutek...ampak to je tovja osebna odločitev. Lp, veverica

emily  

član od: 11.6.2007

sporočila: 432

8. jul 2007 11:45

Prebrala sem, naj bi se nosečnice  izogibale uživanju preveč peteršilja, šentjanževki.

 

lep dan 

emily

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

8. jul 2007 14:18

Ne vem, no, kako je pri hrnai, ampak jaz sem jedla vse po vrsti, sploh pršut, tudi tatarskega, pa vse meso, ribe, tudi rusle, torej surove, pa sushi, pa ne vem kaj vse...No, mogoče smo me, ki smo prvič rodile pred 20 in več leti nepoučene o vseh pasteh, ampak lepo prosim, če bomo pa čez neke normalne okvirje začele sortirat, kaj smemo in kaj ne, potem dajmo  mame jest pač samo še sterilizirano hrano v tabletkah in epruvetah. Ne me narobe razaumet, sem za upoštevanje nekih meril, nujno potrebnih, da se vse dobro izteče, sploh ko gre za kakšne težave, ampak kar tako na sploh pa ne tega, pa ne onega....nobeno pretiravanje ni dobro, ne v dobro ne v slabo.

Se mi včasih zdi, da je bolje manj vedeti, imaš manj strahov in se vse lepo izteče.

Saj tudi jaz nisem vina in piva na litre, ampak, kot sem rekla, tui in tam kakšen kakšen kozarček, pa ne, ker brez tega ne bi mogla, ampak ker mi je kozarec vina ali piva bil spremljava dobri hrani.  

 

Mamamia

 

mamamia

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

8. jul 2007 15:47

Jaz sem jedla in pila vse kar mi je pasalo. jade

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

8. jul 2007 16:04

mamamia

Se resno vpšrašam, pa pogostokrat, kako je človeška vrsta do zdajšnjih časov sploh preživela.............

rimljanka

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

8. jul 2007 21:36

mamamia, tudi moje življenjsko načelo je čim manj komplicirati. ampak sodobno življenje je tako. prvič je dostop do info zelo lahek in potem prebereš razne stvari. potrebno je upoštevati tudi dejstvo, da je ženska v tem obdobju zelo občutljiva in zelo dovzetna za vse. drugo je pa zdravstveni sistem. mi jemljejo kri prejšnji teden in sestra tam me sprašuje, če sem kdaj ležala pri njih. odgovorim ji, da kaj hujšega od angine nisem imela, pa še to enkrat samkrat, da še nikoli nisem bila v bolniški in seveda nikoli hospitalizirana. in sestra odgovori:"če do sedaj niste bili bolni, boste od sedaj naprej. mi vas bomo naredili bolno." in to je res. obravnavajo te kot bolnico.

lucija  

član od: 8.7.2002

sporočila: 403

8. jul 2007 21:52

Kozarec vina na dan, ki naj bi ga priporočali tudi nekateri zdravniki, pomeni pogosto uživanje alkohola. Zase se seveda vsak sam odloči, kaj bo počel, govoriti drugim, da to ni nevarno, če stroka ve, da je, pa se mi ne zdi prav. Kar enemu otroku zaradi boljšega genetskega izhodišča ne škodi, lahko drugemu uniči življenje.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti