Sokovnik na paro

Asja  

član od: 23.10.2002

sporočila: 515

tema odprta - 12. apr 2005 14:32 | ogledi: 40.647 | odgovori: 12

Na podstrešju staršev smo našli sokovnik na paro "Thekla" in ne najdemo navodil. Zanima me kako se sploh uporablja sokovnik na paro, kakšno sadje in kako ga moramo pripraviti za uporabo v tem sokovniku.

Lp, Asja

sladkosnedka na dieti  

član od: 28.12.2004

sporočila: 83

12. apr 2005 18:55

Moja mami ima tudi zelo star črn sokovnik. Ne vem od ketere firme. Je pa sestavljen iz spodnje posode za vodo, zgornje zunanje posode s cevko in notranje luknjičaste posode, ter pokrovke. Mi ga uporabljamo takole: V spodnjo posodo nalijemo vodo, nato sestavimo sokovnik. V lukjičasto posodo damo sočno sadje - maline, bezgove jagode, ribez ali borovnice. Sokovnik pokrijemo in postavimo na štedilnik. Cevko na posodi - tisto gumijasto spnemo s posebno "ščipalko". Ko voda v spodnji posodi zavre, se sok začne izločati. Tedaj odpremo cevko in podstavimo lonec, v katerega teče sok. Kuhamo toliko časa, dokler se izloča sok. Po potrebi (zelo malokdaj je potrebno) dolijemo vodo v spodnjo posodo. Nato je potrebno ta sok skuhati še s sladkorjem. Tako dobimo sirup za mešanje z vodo. Upam, da sem vsaj malo pomagala. sladkosnedka na dieti

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

12. apr 2005 19:14

Sokovnik je najbrž od firme EMO Celje. Morda še en dodatek. Kakšen rdeč ribez ali maline imajo veliko drobnih semen, ki rade zamašijo iztočno cevko, zato je morda dobro tako sadje dati v gazo, pa potem v mrežast lonec. Čeprav, pošteno povedano, jaz rdeč ribez zalijem z nekaj vode v navadnem loncu, skuham, odcedim in na cedilu ostanejo le lupine in semena. Enostavno in hitro, zelo malo packarije. Z malinami, če so dobro zrele, gre podobno. Iz ostankov pa z dodatkom sladkorja in malo svežih malin (ali pa tudi brez njih) naredim kis. Pa čeprav le majhne količine. Preverjeno dobro. Preizkušeno tudi z ostalimi ostanki sadja. Sploh krasen je iz kutin. rimljanka

juhica101  

član od: 28.10.2003

sporočila: 814

12. apr 2005 22:22

Hmmm, rimljanka... Kako narediš kis iz ostankov? Hvala za odgovor juhica

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

3. maj 2005 22:01

Sorry, do danes nisem našla tega foruma. Pa saj sadje šele cveti. No, ostanke zalijem z osladkano vodo, po občutku, a kar sladko, toliko, kot bi pila razredčen sadni sok ali še manj (le grozdje in jabolka imajo dovolj lastnega sladkorja, da teče pravo alkoholno in potem ocetnokislinsko vrenje). Sicer se pa sladkor itak spremeni v alkohol, ta pa v ocetno kislino, sadje da pa aromo. Dobro premešam in dam v plastično posodo. Majhne količine kar v 1,5 l plastenke od pijač, a le do 3/4, pokrijem pa z gazo, da pride notri zrak, mušice itd pa ne. Nikoli nisem dodala začetnih kvasovk, so prisotne v zraku, pa ocetnokislinske bakterije tudi. Morda pa bi lahko dodali drobec kvasa. Ko sem pozno jeseni to nazadnje delala iz kutin, sem postavila k radiatorju in pustila. Kis je zdaj zelo kisel in aromatičen. Ko je tak, seveda odlijemo, precedimo in uporabimo. Kis je sicer moten, ker ni filtriran, a mene to ne moti. Se pa počasi zbistri, ostane seveda usedlina na dnu stklenice.Včasih se na njem naredi tako imenovan klobuk (kjer so seveda ocetnokislinske bakterije), ki ga lahko uporabimo za nastajanje novega kisa. Poleti pa sem naredila kis v kakšne 30 l veliki, plastični posodi, sicer namenejni kisanju zelja itd. Tokrat iz olupkov breskev (ki jih za kompot lupim), ostankov pri proizvodnji soka iz ribeza, malin in kasneje sem dodala še ostanke od robid- ti so dali zelo lepo barvo. Pokrito sem pustila kak mesec (parkrat sem premešala), kak mesec ali dva, odcedila, precedila in dala v 1,5 l plastenke, do kake 10 cm pod robom,jih zaprla z zamaškom, ki ga pa nisem zavila. Na vrhu se je naredil klobuk, kar je kis še okrepilo. Za novo leto se je prelevil v darilne stekleničke prijateljicam, ostali pa je za domačo rabo. Še traja. Najbolj nor je bil pa iz plodov japonske kutine, ki prav zdaj cveto rožnato oz. rdeče. Tako aromatičen, da je kar za konzumiranje po kapljicah. No, saj ga je tudi bilo komaj dobre pol litra. Se strinjam, da moja priprava ne sledi pravilom v kakem priročniku, vsaj ne popolnoma, a rezultat je, tudi po mnenju obdarovank, okusen. Če pa kdaj ne bi uspel, se pa tudi ne bi požrla, zaradi kake kile sladkorja res ne, se strinaš? V upanju, da sem bila za silo jasna, te pozdravljam. V nasprotnem primeru seveda pozdravi ostanejo, nejasnosti pa seveda lahko razjasnim, tule ali pa na zasebni naslov. ps Hej, sem slučajno opazila, da si se včlanila ravno na moj rojstni dan. rimljanka

petardica  

član od: 15.9.2008

sporočila: 728

29. jun 2014 12:18

Mene pa zanima, kje bi lahko najugodneje kupila sokovnik na paro.Vem da je bil v kratkem v nekem katalogu, sedaj pa ne najdem, bo pa letos toliko sadja, da bi rada to izkoristila. Mkogoče kaka informacija, kje se ga da nabavit ??

 

lp

petardica

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

29. jun 2014 16:02

mislim da je bil v nkd

"Stressed is desserts spelled backwards!"

petardica  

član od: 15.9.2008

sporočila: 728

29. jun 2014 16:23

o hvala ti, bom poiskala sedaj na netu .

petardica

žigolino  

član od: 14.8.2008

sporočila: 112

30. jun 2014 20:47

Lep pozdrav,prosila bi vas za pomoč pri kuhanju na sokovnik.Dobila sem ga od mame in bi zelo rada skuhala sirup trenutno iz malin nato pa še v jeseni iz grozdja (jurke).Je star Emo-tov ne vem koliko literski ,črn.

Koliko malin naj dam za eno kuho?

Ali jih pred kuhanjem sladkam ,dan prej ali ....?

Ali z grozdjem naredim enako kot z malinami?

Vglavnem na netu sem veliko prebrala vsak dela drugače eni celo pišejo da se naj ne bi maline sočile v sokovniku,sem čista začetnica v tem,zato mi bo vaša pomoč več kot dobrodošla!

Me pa tudi zanima iz vaših izkušenj kateri malinov sirup je boljši z ali brez sokovnika?

Hvala vsem že v naprej in LP

žigolino

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

30. jun 2014 21:53

Iz sokovnika ne boš dobila sirupa, ampak sok. Sirup dobiš lahko tako, da v sok zakuhaš ogromno sladkorja.

Za eno kuho daš malin do vrha v vložni lonec (to je tista svetla luknjičasta stvar), v spodnjo kozico  natočiš vodo, vložno poodo,  napolnjeno z malinami, daš v lonec, lonec na kozico z vodo, pokriješ s pokrovko in kuhaš. Gumijasto cevko zapreš s petelinčkom. Ko v stekleni cevki vidiš, da je polna soka, odpreš petelinčka in spustiš v primerno posodo kakšen liter soka. Zliješ ga nazaj v lonec, ker je precej voden. Sok, ki sedaj nastaja, natočiš v steklenice, jih zapreš s primernimi zamaški (gumijasti so ok) in jih počasi ohladiš (najbolje jih je zaviti v dekno). Aha, mislim, da ni potrebno poudariti, da morajo biti steklenice in zamaški sterilizirani.

lp

cervus

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

30. jun 2014 21:56

Matr, se opravičujem, šele sedaj sem videla, da so predhodnice že lepo opisale postopek. Torej ne razumem, žigolino, kaj ti ni jasno.

lp

cervus

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti