Forum o eksotiki... - kulinarika.net

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila:4856

tema odprta - 11. apr 2005 17:51 | ogledi: 3.647 | odgovori: 29

Z namenom razbremeniti forum recepti/nasveti odpiramo forum o eksotiki. Vse o nenavadnih jedeh, tuji kuhinji, zapletenih okusih in pripravi. Splošni forum recepti/nasveti je za bolj splošne reči, ki jih ni mogoče razvrstiti v specializirane forume (zdrava prehrana, eksotika, vino).

Specializirani forumu bodo pomagali tudi vam, da lažje najdete, kar iščete, zato vas naprošam, da teme načenjate v ustreznem forumu

Pozdrav

Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15669

11. apr 2005 18:27

Se že veselim. Junija grem na potepanje po Myanmaru (Burmi, meni je ta izraz ljubši), in tam je kulinaričnih užitkov na pretek. Sem pa v soboto odkrila še nekaj - vietnamsko piščančjo solato, pa kumarično solato s sezamom (Burma). Mljac. Pozdrav, Mamamia mamamia

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4271

12. apr 2005 9:52

Super ideja, da se malo razdeli vsebino:) Hvala in bomo upoštevali:) Veri

sara.vidmar  

član od: 12.1.2005

sporočila: 654

12. apr 2005 22:52

mamamia, a ti veš, da jaz sanjam o burmi že kakih 10 let! en film sem gledala nekoč ... in se zaljubila v tisto pokrajino! joj, srečna ti, ki greš tja!! uživaaaaaaaaaaaaaaaaj! sara Sporočilo je spremenil(a) sara.vidmar dne 13. apr 2005 10:40:52

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15669

13. apr 2005 9:38

Sara, če bi prej rekla, bi te lahko vzeli zraven. Mi gremo z eno ekipo, v lastni režiji, cena za tri tedne /letalski prevozi, tudi en notranji let tam spodaj, prenočišča z zajtrkom in stroški kombija, vodiča in šoferja) je 310 tisoč tolarjev. Če se kdaj odločiš za Burmo sporoči, ker poznamo razmere in ti lahko dam marsikak uporaben nasvet, pa tudi nekaj agencij poznamo, na katere se lahko zaneseš. Prej je nekdo spraševal o curryjih. Po njih so znani v JV azijskih državah, gre pa v osnovi za jedi v omaki, ki se od države do države seved arazlikujejo. V Indiji so nekateri bolj gosti, v Burmi na primer bi jih lahko primerjali z našimi paprikaši, tajski so zelo pikantni, malezijski in indonezijski prav tako. Pripravljajo jih iz govedine, perutnine, svinjine, rib in morskih sadežev, pa seveda iz zelenjave. Nekaterim dodajajo kokosovo mleko, drugim ne. To bilo nekaj kratkega o curryjih. Receptov je v izobilju, pomembno pa je, da je priprava zelo enostavna. Pa še eno dobro lastnost imajo: praviloma je bolje, če jih pripravimo vsaj dan ali dva prej, preden jih postrežemo, kar je velika prednost, če imamo obisk pa s e nam tik pred zdajci ne ljubi stati v kuhinji. Toliko za začetek, če koga zanima kak recept naj sporoči. Mamamia mamamia

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15669

13. apr 2005 11:56

KOKOSOV SLADOLED Potrebujemo: 250 ml vode 400 ml kokosovega mleka dve čajni žlički želatine 250 g sladkorja v prahu V vodi raztopimo sladkor in zavremo. Dodamo želatino in mešamo, da se stopi. Umaknemo z vročine, dodamo kokosovo mleko in premešamo ter damo v strojček za sladoled. Če ga nimamo (kot pri nas doma) damo maso v lastično posodo in zamrzovalnik. Ko se naredijo robovi oziroma začne masa zmrzovati, ponovno premešamo, da razbijemo kristale. Vse še enkrat ponovimo, preden sladoled popolnoma zamrzne. Gotovega potresi z neko vrsto krokanta, recept spodaj. 500 nastrganega kokosa prelijemo z vrelo vodo in previdno premešamo. Četrt skodelice (1 skodelica je 250 g) sladkorja v prahu raztopimo v četrt skodelice vode in pustimo, da zavre. Dodamo kokos in srednji vročini občasno premešamo. Pustimo. da tekočina izhlapi, masa naj bo na zello zmernem ognju. Proti koncu vročino še zmanjšamo in mešamo, dokler ni masa skoraj suha. Z vročine jo umaknmeo, ko začne rjaveti, jo hladimo in stresemo na naoljen pekač. Razlomimo jo in okrasimo sladoled. Upam, da vam bo všeč. Mamamia mamamia

julia  

član od: 5.12.2004

sporočila: 513

13. apr 2005 12:08

Vau, hvala mamamia!!! Daj napisi recept se v bazo, prosim. Mogoce ga naredim ze danes, odvisno od casa.. julia

_ZALA_  

član od: 21.10.2003

sporočila: 982

13. apr 2005 16:40

mamamia, najlepša hvala, sliši se odlično - pripravil ag bom naslednji teden za moj rojstni dan, skupja s še enim kokosivim pecivom, o katem trenutno teče debata na forumu...... Imam pa še nekaj vprašanj - a je mišljeno za krokant 500g ali 50g kokosa? Ker piše samo 500......?? Pa še to - a lahko uporabimo tudi kokosovo moko, ali nujno svež nastrgan kokos? Si sama že sprobala recept? LP Zala

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15669

13. apr 2005 18:10

Zala, 500 g kokosa je potrebnega, jaz uporabim tudi kosovo moko (oziroma kosmiče). AMpak ni nujno, da porabiš vso količino, jaz včasih porabim tudi po 10 dag manj. Za kokosovo pecivo pa: ta konec tedna sem goste na večerji navdušila z arabsko kokosovo torto. 40 dag pšeničnega zdroba zmešaš z 20 dag sladkorja in 10 dag kokosove moke, kar tako, v skledi, dodaš navaden tekoč jogurt (1/4 litra), dobro premešaš in pustiš stati dve uri. Potem daš v pečico, ogreto na 170 stopinj, in pečeš približno eno uro. Toplo torto preliješ s sladkornim sirupom (25 dag sladkorja na pol litra vode), v katerega zliješ še sok cele limone. Ponudiš takoj, pecivo pa tekne še nalsednjih nekaj dni. Mamamia mamamia

milady  

član od: 4.12.2004

sporočila: 16

13. apr 2005 20:45

koliko vode naj uporabim pri pripravi krokanta? v kratkem bom probala naredit ta sladoled, upam le da bo okusen... milady

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15669

14. apr 2005 10:24

Za krokant potrebuješ 1/4 skodelice vode, s tem da je ena skodelica 250 ml. mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecBojaan24
MOJ vrteta
Kaj danes za zajtrkgligor
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti