Potica- variante

angro  

član od: 30.3.2005

sporočila: 20

tema odprta - 30. mar 2005 20:03 | ogledi: 1.495 | odgovori: 3

Pozdravljeni! Za veliko noc sem prvic spekla potico (do zdaj mi ni bilo treba, ker nisem bila v tujini), pregledala sem vse mozne recepte in se na koncu odlocila za enega. Bilo je lazje in boljse kot sem upala v sanjah... Ampak - po mojem receptu se beljake ni uporabilo za potico, pred peko pa je bilo treba potico po vrhu namazati z mlekom. Zato se mi postavljata vprasanji:

1. Ce se doda beljake v orehov namaz, ali je potem namaz trsi in bolj suh? Po TV sem namrec enkrat gledala eno oddajo, kjer so razlagali, da dodan beljak (sneg) v pecivu ustvari nefleksibilno krhko strukturo.

2. Kaksne so razlike v koncnem rezultatu, ce potico po vrhu namazes z mlekom, beljakom, rumenjakom, maslom-ali z nicemer? Moje domneve: mleko-bolj krhka skorja, beljak-lesk, rumenjak-barva, maslo-mehka skorja, nic-razpoke.

Saj vem, lahko naredim poskuse in sama preverim-ampak ce ima kdo kaksno strokovno mnenje iz literature in/ali izkusenj, bi bila zelo hvalezna...Hvala ze vnaprej!

angro

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

31. mar 2005 7:41

po mojih izkušnjah beljaki niso za nadev, ker se med pečenjem "stopijo" in potem pride nadev premoker, v končni fazi pa so potem v potici "prazni prostori". Predem dan potico v pečico jo premažen z mešanico stepenega jajca in vode. Letos sem prvič jajce razredčila z vodo, ker sem slišala, da samo jajce "zamaši" pore in potem potica med pečenjem ne diha. Tako da sem vzela majhno jajce, ga razvrkljala, polovica vzela proč in nato zalila z vodo. Ko je potica pečena, jo vedno premažem z vročim mlekom, da se skorja zmehča. Mimika

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8697

31. mar 2005 8:04

V testo za potico dam samo rumenjake, sneg beljakov pa v nekatere nadeve: pehtran, kokos... Pekač dobro namažem z maslom, potico dam v pekač in s palčko dobro prepikam ter pustim, da vzhaja. Preden dam v pečico premažem z rumenjakom, ki ga umešam z malo mleka. Ko se potica peče jo premažem z maslom. Pečeno dam iz pečice, še enkrat premažem z maslom, pustim dobrih pet minut stati in potem jo zvrnem na desko, pokrijem in pustim, da se ohladi. Pozdravček!

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

31. mar 2005 10:03

Jaz sem nadev za mojo prvo potico, ki se je zgodila letos v pon. zimprovizirala, ker so ostali že spali in jih nisem hotla budit, zato nisem mogla ne do knjig ne do računalnika:) Sem pa dala v nadev 1 rumenjak in 3 beljake, ker sta mi 2 ostala od prej in ni imela potica čisto nič praznega prostora, je bila pa sočna, to je res, ampak to sem tudi hotela - ne maram suhih potic! Zato sem jo pred koncem pečenja še polila z mlekom z malo ruma. Lepa res ni bila, ker je bil nadev tako zelo mehek in sočen in ga je bilo toliko, da sem jo težko lepo prenesla pekač - poleg tega sem jo pekla v navadnem visokem pekaču, ker tistega za potico nimam, v tiste male kvadraste pa ne bi šla. Po prvih 8ih urah je je ostalo samo 2 cm. Torej: beljaki vsekakor ne naredijo nadeva suhega, kvečjemu obratno! Mogoče so mislili, če ga daš v testo, čeprav sem tudi tja jaz dala celo jajce. Mleko da barvo, beljak in voda lesk, rumenjak drugo barvo, maslo tudi lesk - trdota bo v vseh primerih drugačna kot če nič ne namažeš! Najbolj mehko bo z maslom. Lahko pa uporabiš tudi mešanice, npr: jajce+ voda, rumenjak + voda, jajce+mleko,... maslo+voda,... Kar češ v bistvu, da dobiš ta boljše od obojega! Veri

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti