Post

meli*  

član od: 1.11.2004

sporočila: 114

tema odprta - 26. mar 2005 9:34 | ogledi: 30.547 | odgovori: 168

Lep pozdrav!

Nikjer nisem zasledila nič o postu, mislim pa da spada k zdravi prehrani, saj je potrebno telo od časa do časa očistiti strupov. Sploh pa mislim, da sedaj po teh praznikih ne bi bilo slabo. Ker pa razen enodnevnega posta nimam nobenih izkušenj, sem se odločila, da vas povprašam za nasvete.

Meli*

Don"t worry, be happy!

meli*  

član od: 1.11.2004

sporočila: 114

28. mar 2005 11:39

Ojla! Nikita, hvala, vendar nisem imela tega v mislih. Zanima me večdnevni post za očiščenje telesa. Post ob sadnik in zelenjavnih sokovih. Meli* Don"t worry, be happy!

terlikar 1  

član od: 10.3.2005

sporočila: 994

28. mar 2005 11:48

Jaz večkrat prakticiram "jabolčne dneve".3 dni ješ samo jabolka,od pijač pa je dovoljena samo voda in nesladkan čaj.Se dobro obnese! terlikar 1

Rožica  

član od: 13.9.2004

sporočila: 958

29. mar 2005 13:53

Poglej tu, mogoče najdeš kaj koristnega. Lahko pa pobrskaš po netu in njajdeš še kaj koristnega na temo postenje. http://www.svet-je-lep.com/prehrana/naravna_h Lp. Zaupaj svoji osebni moci. To je vse, kar v tem skrivnostnem svetu sploh imas.

meli*  

član od: 1.11.2004

sporočila: 114

31. mar 2005 11:04

Rožica hvala, za to koristno povezavo. Si ti že poskusila kdaj s takšnim postom? Lp! Meli* Don"t worry, be happy!

Rožica  

član od: 13.9.2004

sporočila: 958

31. mar 2005 12:12

Ne, vendar dokaj redno izvajam lunin post. Veliko uspeha ti želim! Zaupaj svoji osebni moci. To je vse, kar v tem skrivnostnem svetu sploh imas.

tatjanca  

član od: 12.1.2005

sporočila: 62

7. jun 2005 23:23

Jaz sem nekaj časa prakticirala post s sadjem (vendar ne banan) in vodo.

booris  

član od: 11.11.2004

sporočila: 315

8. jun 2005 10:20

Pozdravljeni! Odgovarjam, ker me je nekoliko razkuril odgovor na linku, ki ga je poslala Irma. Ne vem, kako lahko dietetik odsvetuje postenje, ko vendar svetovno priznani avtorji v svetovnih uspešnicah post opisujejo kot zelo koristen za zdravje. Očitno škoduje samo Slovencem. Res je, vsak ima svoje telo in vsak odgovarja zanj. Sam imam s postenjem kar precej izkušenj. Krajše poste opravljam večkrat, daljšega pa enkrat na leto. Doslej sem se najdlje postil 33 dni in s tem postom odpravil bolezensko težavo, ki sem jo imel takrat. Ker organizem ni zavzet s prebavljanjem, pospravlja navlako, ki se je nabrala. Čiščenje je včasih neprijetno, zato pa je očiščen organizem toliko lažji, človek ima bistveno več energije in volje do življenja. Je to škodljivo? Star sem 50 let, zadnjih 20 let nisem bil pri zdravniku, ne potrebujem vsakodnevnih tablet kot večina mojih znancev istih let. Mislim, da se imam v veliki meri za to zahvaliti tudi občasnemu postenju in po postenju daljšim obdobjem prehranjevanja s sadjem in zelenjavo. Meli, od tvojega odprtja te teme je že nekaj časa. Verjetno si se že odločila po svoje. Osebno ti post priporočam, saj ni treba, da traja več tednov. Zelo toplo pa ti priporočam, da o postu prebereš čimveč literature. Postiti se samo zato, kar je post modna muha, zaradi stave ali zato, ker tako delajo prijateljice, je narobe. Človek mora biti sam pri sebi prepričan, da to želi in da mu bo post koristil. Vse drugo je mučenje brez veze. Zaupal bom še izkušnjo, ki je bila slaba. Ko sem se prvič postil, sem bil premalo seznanjem z dogajanji v telesu med postom. Pil sem bistveno premalo tekočine, klistiranj nisem opravljal. Po osmih dneh se je telo uprlo z visoko vročino, ki ni padla celih štirinajst dni. Telo se je zastrupilo z lastnimi odpadki, ker nisem poskrbel, da bi jih dovolj dobro odvajalo. Izkušnja je bila draga, toda na osnovi te izkušnje so bili vsi nadaljnji posti zelo uspešni in koristni. Vzemi zares: Veliko tekočine ves čas posta in jutranje klistiranje vsaj prvih nekaj dni. Še to: postenje ob sadju ni pravi post (čeprav je tudi koristen za čiščenje). Post je živeti samo ob tekočinah (voda, sadni in zelenjavni sokovi, zelenjavne juhe - ne iz vrečke in odcejene, čaji ipd.). Težko je samo prva dva dni, potem človek ne občuti nobene lakote več. Nastanejo pa druge težave, ki so vse povezane z družbo. V času postenja je človek nekakšen odpadnik, ker, na primer, ne gre z družbo na večerjo, če pa že gre, pije samo čaj. V očeh drugih je čudak, ki bo vsak čas umrl (od nečasa pa le moraš živeti, zato sem ti prinesla tale štrudeljček - pogosta skušnjava moje mame). Vse to skompenzira občutek, da delaš nekaj dobrega zase, vsak dan si lažji, lažje delaš ... Po končanem postu priporočam čim daljše obdobje na lahki hrani, da čim dlje obdržiš pridobitve posta. Lep in prijazen dan! Boris booris

MissLady  

član od: 1.7.2005

sporočila: 811

1. jul 2005 15:09

Kupi si knjigo: Post ob sokovih (dobiš v Mladinski knjigi) Post je ob sokovih - 2x na dan sadni sok, 1x zelenjavni, vsak dan donat, nesladkan čaj, lahko tudi skuhaš zelenjavo in popiješ SAMO vodo - nujno neslano. Nujno se moraš tudi vsek dan prepotiti (savna ne šteje) - najbolje da hodiš v hribe. Tak post naj bi trajal 40 dni. Lahko tudi manj. Če se odločiš za tak post si NUJNO kupi knjigo. Priporočam pa ti tudi, da se prvič posvetuješ z zdravnikom. Jaz tak post izvajam 1-2x letno. Pa srečno! MissLady

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti