Veganstvo

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

31. mar 2011 8:06

Nekaj časa nazaj sem omenil, da je v Ljubljani pri tramvaju veganski fast food. Sedaj je že odprt in kadar grem mimo je tam skoraj vedno precej ljudi.

Commis débarrasseur

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

31. mar 2011 8:31

katjushka je napisal/a:

Lee Ann, sicer sem sama vegetarianka, ki uživa mleko in mlečne izdelke ter jajca, me pa zanimajo predvsem torte, kjer ne bi bilo dodanega, zaradi našega alergika, nič mlečnega izvora, pa bi bilo tudi za okus vsejedcev dobro. Vsako leto prakticiramo torto ala munchmallow (sicer vsebuje jajca ...), pa smo se jo že malo prenajedli ... ... vesela bi bila vsake ideje...



katjushka

katjuša, a se hecaš ali kaj?

Za biskvit, itak veš, da ga lahko pripraviš brez mleka. " Filungo " torte lahko narediš bodisi z neko varianto pudinga ( pripravljeno brez mleka ) in lahko, za bolj poln okus dodaš mal kašne margarine ali druge spenjene maščobe, bodisi s sadjem, zmešanim v kakšno želatino ali agar.

To mi je takoj prišlo na misel, pa verjetno je variant brez mleka še velik.

ežoj

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

31. mar 2011 9:28

katjuška, jabolčni nadev za torto: jabolka zdušiš s cimetom, skuhaš puding s sokom ali vodo in vmešaš jabolka, se lepo strdi, sočno je in okusno.

Mamamia

mamamia

katjushka  

član od: 15.9.2004

sporočila: 1901

31. mar 2011 12:14

ežoj in mamamia, hvala obema za ideji .... odkrito sem sadne torte v kobinaciji z biskvitom in pudingom na riževi osnovi preizkušala najprej, ampak ostali žlahti nekako ni najbolj sedel, zato sem kombinacijo sadja in biskvita kar nekako potisnila na stran ... Ko sem prvič naredila munchmallow pa je, sploh zaradi čokolade, postala zmagovita kombinacija, ki pa sem se jo kar malo preobjedla .... 

 

ežoj, tale torta na linku spet izgleda slastno .... mogoče z dodatkom kakšne kepice smetane za nealergike  

 

mamamia, na kakšen način pa potem vkombinaraš tale jabolčni nadev ... med plasti biskvita? 

katjushka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

31. mar 2011 13:14

Ja, zmes dušenih jabolk in pudinga, skuhanega v soku ali vodi, naložim na biskvit, se lepo strdi, pa gor drug del biskvita in še enkrat plast jabolk, potem pa nekako okrasiš. Lahko na primer z grobo naribano jedilno čokolado, mletimi orehi, akr pač tvoji lahko jedo.

 

Enako lahko narediš s pomarančami in mandarinami. Skuhaš puding s sokom pomaranče in v masi vmešaš na drobno zrezane krhlje pomaranče ali mandarine.

 

Pa višnjev nadev - s tekočino skuhaš puding, vmešaš vanj višnje in to je to.

Mamamia

mamamia

Lee Ann  

član od: 11.2.2006

sporočila: 90

31. mar 2011 20:23

katjushka, jaz delam veliko po receptih iz Kulinarike - vsa živila živalskega izvora enostavno nadomestim z rastlinskimi, recimo: jajca - jabolčna ali druga sadna kašica ali gosti sok, odvisno od peciva, največkrat zlasti za biskvite pa z jajčnim nadomestkom v prahu, ki se ga dobi od različnih dobaviteljev v naših trgovinah.. mleko - sojino, riževo, koruzno, ovseno, spet odvisno od recepta, ker imajo različne okuse in so različno gosti, koruzno in ovseno sta recimo fino sladka, ovseno kar gosto, riževo pa skoraj vodeno v primerjavi z ostalimi.. riževo in sojino je zelo ugodno in kakovostno v Sparu od NaturPur.. smetana - sojina je odlična za peko, za kuho pa raje uporabljam riževo. S sojino delam tudi sladoled, jami maslo - kokosova mast, margarina.. hmm, če se še kaj spomnim, pripišem sicer pa kdaj pa kdaj pokukam tudi v: Marja Božič: Božanske sladice Neva Miklavčič Predan: Štirje letni časi v vegetarijanski kuhinji - eni recepti niso čisto veganski, pa spet ubereš taktiko nadomeščanja živil tko jaz delam, odkar, in ko se 1x navadiš, zakon aja, po obiskih ali praznovanjih pri nas navadno peciva nič ne ostane, ker se v primerjavi z običajnim pecivom in sladicami ne sesede v želodcu in tam obtiči, ljudje se fino počutijo in zmažejo tudi po kos, dva ali tri kake fine torte pri nas sicer na srečo nimamo alergij, tako se prehranjujemo zaradi sebe, imam pa 2 prijateljici, ki imata obe po 2 otročka, oba huda alergika na živila živalskega izvora, tako da oni še posebej radi k nam pridejo toliko se zaenkrat spomnim, katjushka, upam, da sem kaj pomagala ne kompliciram, samo nadomeščam en izvor z drugim Lee Ann

Lee Ann  

član od: 11.2.2006

sporočila: 90

31. mar 2011 20:32

uf, pozabila na navaden tofu in pa tekoči tofu - ne samo za kuho za nadomeščanje mesa (poleg sejtana ipd.), tudi pri peki zeloooo prav prideta, recimo za kreme ipd. mousse delam recimo iz tekočega tofuja, pa tudi sicer so kreme odlične z njim.. Lee Ann

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti