Pustni krofi

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

3. feb 2016 8:38

Pozdravljeni,

zanima me, če se da kje še kupiti krofe, ki so narejeni, kot se jih je delalo včasih. Marmelado se je dalo 'notri' pred vzhajanjem in cvretjem in je imela potem čisto drugačen okus kot sedaj, ko je notri nabrizgana.

(Pa tudi bolj rumeni (več rumenjakov) in gosti so bili.)

trac

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

3. feb 2016 9:55

Če si dal marmelado pred cvretjem v krofe, se je znalo zgoditi, da so se med peko razprli. Samo najbolj spretne gospodinje in tiste, ki so res pozorno stiskale po dve polovici krofa skopaj (jaz to vsekakor nisem) so na koncu imele vzorčne krofe, če so marmelado prej dale v krof.

 

Jaz imam dve levi roki za rahlo kvašeno testo, a odkar testo  mesi, gnete in vzhaja  kruhomat, nimam nobenih težav. Lepo zgnete in vzhaja, samo kroglice oblikujem in pustim ponovno vzhajat. Moji krofi so vedno lepo rumeni, ker dam vedno vsaj en rumenjak več v testo kot pravi recept.

 

Da pa se marmelada kasneje v krof nabrizga me sploh ne moti, saj je tista cevčica čisto tanka in ne venčku ne zeva luknja.

 

Seveda so izjema moji lanski ali predlanski krofi, ena tak čudovito ponesrečen poskus je ratal ... Oblika je bila nekaj zmečkani nepravilni krogli podobnega ...

mamamia

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

3. feb 2016 9:57

trac, mislim, da jih boš morala narediti kar sama:  http://www.kulinarika.net/recepti/10163/sladice/krofi-z .  Pazi le, da testo ne bo preveč suho, po polnjenju se mora lepo sprijeti. Če je moka bolj suhe sorte, je treba dati kako kapljico tekočine več. 

 

Aja: ne uporabiti tekoče marmelade. Naj bo taka, ki jo lahko jemlješ iz kozarca v koščkih. 


Cila

Sporočilo je spremenil(a) Cila dne 03. 2016 10:01

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15147

7. feb 2016 16:49

Cila, kolikor vem, je za takšne krofe, ki jih pripravljaš ti izkušena roka. Jaz jih še nisem delala, ker imam doma hudo bolnega sina. Upam, da naslednji teden. Bom pa poskusila tvoj recept....

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

7. feb 2016 19:16

Trixi, če si kdaj delala buhteljne, imaš že dovolj prakse.   Je kar precej podobno. Ravno danes sem jih spet naredila 20 in niti iz enega marmelada ni  iztekla. Ampak, kot sem napisala že zgoraj: malček bolj mehko testo in mehka moka 400 od Žita.  Pa nekaj večji naj bodo. Saj gre tudi z manjšimi, jih je pa bolj problematično zapreti. Tam, kjer se testo stika, namreč ne sme biti pomazano od marmelade. Košček marmelade je treba nacentrati točno in samo v vdolbinico. 

Cila

pirnica  

član od: 21.3.2011

sporočila: 689

8. feb 2016 6:29

Jaz jih vedno delam tako, da dam marmelado že na testo. Nikoli ni marmelada lezla ven. Malo pazljivosti pač ne škodi, kot pri ostalih delih ne. Tule je postopek podrobno opisan:

http://www.kulinarika.net/recepti/18180/sladice/pustni-

 

pirnica

sharonstone  

član od: 14.12.2009

sporočila: 36

8. feb 2016 14:42

trac je napisal/a:
Pozdravljeni,

zanima me, če se da kje še kupiti krofe, ki so narejeni, kot se jih je delalo včasih. Marmelado se je dalo 'notri' pred vzhajanjem in cvretjem in je imela potem čisto drugačen okus kot sedaj, ko je notri nabrizgana.

(Pa tudi bolj rumeni (več rumenjakov) in gosti so bili.)

trac

Napisala bom recept iz stare kuharske knjige brez platnic in ki že razpada( tako da nimam pojma, katera je), gre pa takole:

Zmešaj v lončku 6 žlic toplega mleka, žlico sladkorja in 3-4 dkg kvasa ter postavi na gorko, da vzhaja. Medtem vmešaj v skledi 10 dkg surovega masla, 5 dkg sladkorja in 5 rumenjakov; ko nekoliko naraste, prilij 2,5 osminke toplega mleka, 3 žlice ruma, pol žličice soli in vzhajani kvas. Vso to zmes stresi v skledo, v kateri je pripravljena moka(1/2 kg), vse dobro zmešaj in pol ure stepaj. Nato potresi testo po vrhu z moko, ga dobro pokrij in postavi na gorko, da vzhaja.

Vzhajano testo stresi na desko, potreseno z moko, in ga razvaljaj za mezinec na debelo. Izreži z obodcem polovico testa, na ostalo, neizrezano polovico pa devaj v majhnih kupčkih mezgo in pokrij te kupčke z izrezanimi okroglimi krpicami tako, da pritisneš tisto stran k nadevu, ki je bila prej zgoraj. Krpice pritisni okrog in okrog ob kraju rahlo s prsti, da se zgornje testo prime spodnjega, izreži z nekoliko manjšim obodcem hlebčke, jih pokladaj 2 prsta narazen na z moko potresen prtič, ki je razgrnjen na deski, pokrij s prtičem in postavi na gorko, da vzhajajo. Medtem pripravi v široki kozi mast ali maslo ali vsakega pol(raztopljene naj bo 2 prsta visoko);ko so krofi narasli in je mast vroča, jo postavi v stran ter pokladaj vanjo krofe tako, da je zgornja strn krofa najprej v masti. Ne naloži preveč krofov naenkrat v mast, ker krofi zelo narastejo. Ko je koza polna,  jo pokrij, da se krofi nekoliko vzdignejo in spodaj zarumene, nato jih obrni in jih nič več ne pokrivaj. Ko krofi tudi na drugi strani zarumene, jih pobiraj z lopatico iz masti in polagaj na rešeto, da se odteko. Nazadnje jih potresi z vanilijevim sladkorjem.

sharonstone

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

9. feb 2016 12:12

Sem potem v nedeljo zavihala rokave in zamestila testo za  'fine krape' (F. Kalinšek, 1958) - podobno receptu, ki ga je zapisal/-a 'sharonstone', le da sem naredila le polovično maso (1/4 kg moke). Moram reči, da se je resnično izplačalo. Domače je le domače.

trac

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12637

9. feb 2016 12:54

Domače je le domače.

mopsika

malaga  

član od: 1.6.2011

sporočila: 800

9. feb 2016 14:59

Pustni krofi po receptu Tanje Kocjan so odlični in vedno uspejo, nikoli več jih ne bomo delali po drugem receptu. Preverjeno.

malaga

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti