Kraja receptov

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

30. dec 2009 8:37

Se strinjam z MamoF in zapisi, ki sledijo. Zdaj bi se tale priloga lahko odkupila kvečjemu tako, da bi naredilla en lep prispevek o naši spletni strani. Na enako velikem prostoru kot so ga porabili za kakijeve recepte. Vendelina jr.

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

30. dec 2009 10:48

Jaz sem pred kakim letom na enem radiu slišala neznansko znan opis 'vrstnega reda peke peciva za praznike', kot 'nasvet dneva' pred božičem. Sem šla na net pogledat in glej ga zlomka, prebrali so zapis Mamamie.

Atina

iri  

član od: 12.11.2001

sporočila: 247

30. dec 2009 11:06

Hm, nikjer ne piše, da so recepti v Kulinarični Sloveniji avtorsko zaščiteni. Bo mogoče Jernej o tem kaj več povedal.

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

30. dec 2009 11:11

hedonist je napisal/a:
Te povsem razumem in podpiram MamaF. Čeprav je tema o originalnih receptih in avtorstvu dokaj spolzka - tudi na Kulinariki domala nihče ne napiše vira osnovnega recepta. Npr. neki jedi doda ščepec popra, ki ga v osnvnem receptu ni in si ga potem pripne kot njegov izum. LPhedonist

Seveda tukaj ne gre  samo za "avtorstvo", predvsem mi gre za to, da MORAMO vsi navadni smrtniki upoštevati, da vsak citat opremimo z njegovim virom. Toje tako moralna kot zakonska norma.

Da pa "nedovoljeno izposojo" odkrijem v prilogi našega največjega časopisa, katerega urednica ima v vsakem svojem uvodniku konstantno polna usta "pravičnosti" in "odgovornosti", se mi zdi popolnoma nedopustno.

Hkrati se v omenjeni reviji v nekaterih primerih prav pridno držijo citiranja virov - recimo pri vseh modnih straneh je navedena znamka oblačila, ki ga predstavljajo in ime trgovine, ki ga je posodila za slikanje. Tudi na straneh (takoj za kakijevo temo), kjer predstavljajo slavnostne jedi, so normalno navedli avtorje  oz. odgovorne za pripravo predstavljenih jedi.

Torej?

Popravek in opravičilo pa seveda pričakujem, pa ne samo jaz (ki verjetno kraje ne bi opazila, če ne bi prepoznala svojega recepta) ampak tudi naš urednik Jernej, saj konec koncev receptov niso pobrali iz mojega domačega zvezka, ampak so jih prekopirali s portala KulSlo.

Bomo videli, kako bo izgledala naslednja številka One - sicer ne pričakujem, da bo urednica moje odprto pismo objavila javno ... morda pa le?

Mojca

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

30. dec 2009 11:33

MamaF še enkrat poudarjam da te 100 % podpiram. Moje pisanje o avtorstvu je bilo zgolj načelno vprašanje o tem , čigav je nek recepet in ni v nobenem primeru letelo nate. Kar se tiče moralnih in zakonskih norm smo pri nas bolj tako tako a sem prepričan, da se bo tudi to s časom popravili. Si pa na koncu zastavila nagradno vprašanje: zakaj se pišejo viri modnih trgovin in znamk ? Opozarjam pa še, da tvoj primer ni edini, takih zlorab objav brez dovoljenja ali navedbe vira je veliko. Žaleim, da zadevo urediš na najboljši način vsekakor pa bom v torek prelistal ONO. Čaw. hedonist

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

30. dec 2009 11:37

Tudi jaz.

In hvala, da na te stvari opozoriš, mamaF - tudi ostale prosim, da ne molčite, če vidite kopiranje vaših receptov.

tulka

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

30. dec 2009 11:37

Torej, dragi kolegi - pravkar sem odprla moj poštni predal in na moje veliko presenečenje v njem našla pismo gospe namestnice odgovorne urednice, v katerem se korektno opravičuje za nastali dogodek in pojasnjuje, da je v članku prvotno obstajala navedba "Vsi recepti so vzeti s spletnega naslova www.kulinarika.net", ki pa je zaradi tehnične napake pri naknadnem urejanju strani, pomotoma izpadla.

No, hitrega odgovora in opravičila sem vesela in v odgovoru na to sporočilo sem omenila, da pričakujemo tudi javno objavo popravka.

Ta primer pa vsi skupaj lahko vidimo kot dokaz za trditev, da lepa (in odločna) beseda lepo mesto najde ter - da se brez muje še čevelj ne obuje

 

 

Mojca

neznan uporabnik

30. dec 2009 12:31

Bravo punca!!!! Zdaj bi pa lahko šla še korak naprej in upoštevala Vendelinin predlog? Se strinjam z njim. Tista o tehnični napaki je mal bosa, no ja, vsaj eno štimo so dal od sebe, to je pa tut s črno kredo u raufenk za zapisat hehe. Res je, berem tekste gospe urednice One, ima zelo izdelana stališča. Se mi zdi, da ravno zaradi te njene karakteristike ne bo kakšnega večjega problema objavit Ode Kulinariki japaja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

30. dec 2009 12:57

iri je napisal/a:
Hm, nikjer ne piše, da so recepti v Kulinarični Sloveniji avtorsko zaščiteni. Bo mogoče Jernej o tem kaj več povedal.

 

To je povsem jasno, da nihče od nikoder ne sme kar tako jemati stvari, ki so avtorizirane. Pa si prepričana, da nikjer na naših straneh nič takega ne piše? Piše, piše, le prebrati je treba, kar preberi vsaj zdaj točko 6 na spodnjem linku (pa še kaj drugega):

http://www.kulinarika.net/pravo.asp Tole je ključni stavek: Podatke, pridobljene na Kulinarični Sloveniji, lahko uporabite le za lastne osebne ali poslovne namene, ni pa jih dovoljeno distribuirati naprej brez pisnega soglasja izvajalcev servisa in avtorjev.

Upam, da si zadovoljna, čeprav nisem jernej.

rimljanka - moderatorka Kulinarične Slovenije

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

30. dec 2009 13:06

iri je napisal/a:
Hm, nikjer ne piše, da so recepti v Kulinarični Sloveniji avtorsko zaščiteni. Bo mogoče Jernej o tem kaj več povedal.

rimljanka je napisal/a:

http://www.kulinarika.net/pravo.asp Tole je ključni stavek: Podatke, pridobljene na Kulinarični Sloveniji, lahko uporabite le za lastne osebne ali poslovne namene, ni pa jih dovoljeno distribuirati naprej brez pisnega soglasja izvajalcev servisa in avtorjev.

[rumenimak] rimljanka - moderatorka Kulinarične Slovenije

No, točno zarati tega, kar je Rimljanka z rdečo poudarila in podčrtala, sem se jaz oglasila uredništvu revije Ona , ne zaradi "avtorstva" moje kakijeve marmelade (kot smo že ugotovili prej, je tole "avtorstvo" težko dokazati - jaz sem recimo principe za izdelavo marmelad "podedovala" od stare mame, ona pa od svoje mame in tako sem po teh principih začela kuhati tudi omenjeno marmelado) .

Konec koncev pa na Kulinariki nisem navedena kot "avtorica" omenjenega recepta, pač pa kot oseba, ki je "recept prispevala". Pa vendar je moj in še vsi ostali trije recepti DEL portala Kul Slo in uporaba podatkov s tega portala je črno na belem določena v povezavi, ki jo je pripela Rimljanka.

Mojca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti