Kraja receptov

vid  

član od: 2.9.2001

sporočila: 57

tema odprta - 19. jan 2005 17:09 | ogledi: 11.705 | odgovori: 86

Kraja receptov se je po Sloveniji prav razbohotila. Kradejo revije. knjige, internetne strani. Pri tem ne mislim na recepte za tradicionalne jedi, temvec za originaslne, ki jih izdela avtor - kuhar.

To je vec kot slaboumno. Na tujih kuharskih stranete lahko dobijo tisoce receptov in ni verjetno, da jih bodo odkrili. Toda naši puhoglavci rajsi kradejo. Ne znajo tujih jezikov? Neka naša slavna kuiharska knjiga je kompletno prepisana, ne da bi imenovala pravega avtorja. Sramota!

Anze_Svajger_SCRM  

član od: 2.12.2001

sporočila: 151

19. jan 2005 17:38

Na tujih kuharskih stranete lahko dobijo tisoce receptov in ni verjetno, da jih bodo odkrili. Sedaj ne razumem popolnoma, "kraja" iz kulinarika.net naj bi bila zločin, "krajo" iz tujih strani pa opisujete kot nekaj dovoljenega?

tjasa79  

član od: 18.1.2005

sporočila: 25

19. jan 2005 18:41

Knjiga je kot avtorsko delo zavarovana z avtorsko pravico in vsak, ki prepisuje iz knjige je dolžan navajati avtorja. Pri tem obstajajo izjeme, npr. ko gre za potrebe šolstva ipd. Glede fotokopiranja ali drugačne oblike reproduciranja pa naj povem to, da je v ceno fotokopije vračunan pripsevek za avtorske pravice, ki ga mora vsaka fotokopirnica plačati Agenciji za male avtorske pravice, od koder se pavšalno izplačajo avtorji. Kar pa se tiče interneta, veliki bistroumi, ki se ukvarjajo s pravom intelektualne lastnine, še vedno iščejo način, kako zaščititi avtorska dela, ki se pojavijo na internetu. Zaenkrat še vedno velja, da kar daš na internet, ni zaščiteno in lahko ljudje od tebe kopirajo. Dodala pa bi še to, da ima Vid prav, ko pravi, da je sramota, da so knjigo prepisali. Tako so avtorju prvotne knjige ali več avtorjem različnih receptov odškodninsko odgovorni. Poleg tega pa gre tudi za zavajanje kupcev in bralcev knjige, ki ne vedo, kdo so avtorji receptov in niti od kje izvirajo. Za tiste, ki jih zanima kaj več na to temo, pa naj si pogledajo Zakon o avtorskih in sorodnih pravicah ali na kratko ZASP, ki ga lahko brezplačno potegnete z internetne strani državnega zbora. Pa lep dan! tjasa79

galja  

član od: 6.7.2004

sporočila: 1351

20. jan 2005 7:44

Zdaj pa se moram še sama oglasiti, ker ali ne razumem zadeve ali pa je to že skrajna kozlarija, ko non-stop debatirate o kraji receptov. Zanima me ena stvar. Če kje zasledim zelo dober recept in bi želela na njega opozoriti (vsi ne kupujemo vseh kuharskih knjig in razno raznih revij), zakaj ga ne bi smela napisati na kulinariki, saj bi pod opombami lahko pripisali, recimo, ta recept se mi je zdel zelo dober in bi želela, da ga tudi drugi vidijo in sprobajo, avtor pa je ta in ta. Bi bilo to zelo narobe? Vsem lep pozdrav! Galja

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

20. jan 2005 8:02

Galja se strinjam s tabo. O tem je bilo že toliko debate, da je že dolgočasno. Raje veselo kuhajmo. jade

vid  

član od: 2.9.2001

sporočila: 57

20. jan 2005 9:19

Najprej odgovor Anzetu: prepisovanje receptov iz tujine je vsekakor tudi kraja. Pritožujem se cez naumnost naših prepisovalcev, ker rajsi prepisujejo od domacih avtorjev, kjer jih hitro zasacis. Gaji in Jadi: Morda imate prav, vendar se pravi avtor nikjer ali le redko omenja. Tako izpade prepisovalec kot avtor. V vsak originalen recept je vložen trud in inspiracija, ki se ne smeta pripisati drugemu avtorju.

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

29. dec 2009 21:10

 

 

Dragi forumski kolegi, danes me je pošteno pogrelo branje Delove priloge Ona. Brez navedbe avtorjev oz. virov receptov, so namreč na straneh 56 - 57 objavljeni kar štirje recepti za pripravo jedi iz kakija, ki smo jih prispevale kuharice na naš portal Kul Slo.

Tile so objavljeni:

http://www.kulinarika.net/recept/sladice/Kakijeva_strje

http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=11032

http://www.kulinarika.net/recept/sladice/Kakijeva_torta

http://www.kulinarika.net/recept/sladice/Kakijeva_pita-

Da so recepti pobrani od tukaj, se seveda spoštovanemu uredništvu omenjene revije ni bilo vredno potruditi napisati, prav tako ni nikjer navedeno, da so dovoljenje za objavo pridobili od uredništva Kulinarike.

Seveda sem uredništvu takoj napisala pismo, kjer obsojam takšno ravnanje, upam, da se bodo vsaj javno opravičili.

In veste, kaj je še najbolj ironično?

Na peti strani One urednice in novinarji objavljajo svoje želje za nas, bralce. In želja gospe odgovorne urednice je: "Postanite odgovornejši - do sebe."

Mojca

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

29. dec 2009 22:32

Glede na to, da je eden od receptov tvoj, zakaj jih pa ne pokličeš ali napišeš? Odprto pismo urednici, če ne v njenem časopisu pa v kakšnem konkurenčnem.

 

Vanja

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

29. dec 2009 23:09

Oh, saj to sem pa pozabila napisati - seveda sem jih poslala odprto pismo, odgovorni urednici in njeni namestnici, ki je pod celotnim prispevkom tudi podpisana.

Mojca

kozamurnik

sporočila: 2311

30. dec 2009 6:28

mamaF je napisal/a:

 

 

Seveda sem uredništvu takoj napisala pismo, kjer obsojam takšno ravnanje, upam, da se bodo vsaj javno opravičili [pribor] Mojca

Nisi pozabila napisati mama F, le Vanja ni dovolj pozorno prebrala Poročaj,kaj bodo odgovorili. murnik

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

30. dec 2009 8:28

Te povsem razumem in podpiram MamaF. Čeprav je tema o originalnih receptih in avtorstvu dokaj spolzka - tudi na Kulinariki domala nihče ne napiše vira osnovnega recepta. Npr. neki jedi doda ščepec popra, ki ga v osnvnem receptu ni in si ga potem pripne kot njegov izum. Se pa recepti iz foruma konstantno pojavljajo tudi v drugim medijih, sam sem jih kar precej zasledil na teletekstu nacionalke in v večini primeru je šlo za recepte kolegice KatkeLopatke. Pri tem je dobro edino to, da ima urednik očitno dober okus saj vemo, da so njeni recepti prave kuharske mojstrovine. Drugače pa MamaF, zahtevaj od One,da objavijo popravek oz. napišejo vir. LP hedonist

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti