Kje bi lahko dobil kefir gobico?

vida-lara  

član od: 30.11.2009

sporočila: 101

28. feb 2011 13:31

Rada bi se zahvalila Ibizi za gobice, sem jih danes dobila po pošti in jih že namakam :)) Hvala, hvala, hvala, res sem jih zelo vesela. Me zanima kok časa jih morm zdaj namakat in ali je kak poseben recept za kefir? vida-lara

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

1. mar 2011 8:42

Fani je napisal/a:
Prilagam, kar sem pred časom že objavila tukaj. Če poiščeš z iskalnikom, bom našla še kaj.
lp Fani

------
Navodila, ki sem jih jaz podedovala: nalivati strogo v stekleni kozarec, pustiti na sobni temperaturi, za noht velika gobica skisa tudi liter mleka, ko preveč zraste, jo je potrebno zmanjšati. Lahko se uporablja vse vrste mleka (tudi alpsko oz. prekuhano, ki se drugače ne skisa), lahko se daje v hladnilnik (vendar je proces zelo upočasnjen). In še opozorilo: pazi, da ti kakšen košček gobice ne pade v kuhinjski lijak. Stvar je nagnjena k temu, da se prilepi nekam na steno ali v sifon, nato pa potiho raste, dokler nimaš vse zamašeno. Ko gobica preveč zraste, se jo enostavno odreže in podari naprej ali vrže v smeti. Menda se okoli kefirjeve gobice ne bi smelo uporabljati nič kovinskega, to pomeni plastično cedilo, plastična žlica, steklen kozarec, plastičen pokrov.

STeklen kozarec od kumaric sem postavila sem kar v omaro med moko, sladkor, posodo, samo toliko, da se ne praši. Poskusila sem vse vrste mleka. Navadno iz tetrapaka je odvisno od proizvajalca, tudi pri istem proizvajalcu od dneva do dneva. Včasih se skisa v enem dnevu, včasih v dveh. Včasih se mleko sesiri na vrhu, spodaj nastane tretjina čiste vode. Ko sem to prvič videla, sem vse vrgla stran. Mama mi je kasneje povedala, da je ona preprosto z žlico vse skupaj zmešala in da sem takšen 'zmešan' kefir nevede že pila. Včasih se tako lepo skisa, da je kot navadno poletno kislo mleko. Kisala sem tudi nehomogenizirano mleko, pa se vse maščobe v kepicah naberejo na vrhu in vsaj zgleda zelo nagravžno. Doslej se mi najbolje kisa prav alpsko mleko, odločila sem se, da bom uporabljala samo še alpsko 1,6 mleko.

Začela sem uporabljati kar navaden steklen 2 ali 3 dcl velik kozarec ali podobno veliko skodelico. Noter dam majhno gobico, za pol nohta. Skisa se namreč v vsakem primeru. Pri tako majhnih količinah ne vidim razlike večja/manjša gobica, več/manj mleka. Pri desetih litrih bi mogoče bila razlika? Kefir pijem zvečer, vendar ne vsak dan. Včasih se ne skisa, včasih pozabim, včasih zvečer jem kaj drugega, včasih - čisto potiho - narejen kefir zlijem v lijak. Grozno, vendar se ga ne bi rada naveličala. Zato pa raje kisam samo 2-3 dcl. Če ga kdaj pozabim in se kisa dva, tri, štiri (?) dni, ga poskusim. Ponavadi je malo grenek in ga - miže - zlijem v lijak. Včasih ga zlijem čez skuto in dodam še kakšne kosmiče. Včasih kar v kefir dodam kakšno zmečkano sadje, orehe, kosmiče ipd., potem je to večerja. Včasih ga uporabim pri peki peciva namesto jogurta (samo da otroci ne vidijo, ker kefirja seveda nočejo niti poskusiti).

Sedaj ga takole neredno pijem že več mesecev. Glede na to, da tudi prej nisem imela kakšnih posebnih težav, tudi sedaj ni kakšnih posebnih pozitivnih učinkov. Prej sem večkrat kupovala navadni jogurt, sedaj ni treba, to je glavna razlika. Če je za kaj dober, OK, če ni, tudi OK. Vseeno pa ne bi rada gobice izgubila, to je možno samo tako, da redno delaš kefir. In če je že narejen...

Odprt/zaprt kozarec? Ne vidim razlike. Tisti kozarec za vlaganje na začetku sva z mamo včasih pokrili s pokrovom z navojem, včasih ne. Danes navadnega kozarca ali skodelice ne pokrivam.
Je kefir dober ali ne? Navadno kislo mleko je meni kljub vsemu boljše. Posebej, če imaš v mislih skledico čvrstega kislega mleka, ki je kot puding, tako da ga z žlico režeš. Pri kefirju se mi je to sicer tudi že naredilo, vendar ne vedno. Verjetno je odvisno od temperature okolice in tudi od tega, koliko ur stoji. Jaz ga pogledam, ko se spomnim, včasih je to 18 ur, včasih 24, pa 30 ali 100. Ponavadi ga zmešam - še posebej, če iščem gobico. Gobica se včasih lepo postavi na vrh, da jo z žličko samo zajameš (jaz jo potem malo operem pod tekočo mlačno vodo, dam v nov čist kozarec in čez nalijem novo mleko, lahko je hladno iz hladilnika), včasih pa se skrije bogvekam. V tem primeru tako dolgo brodim po kozarcu ali prelivam sem in tja, da jo dobim. Kefir je seveda čisto 'zmešan'. Odkrila sem tudi, da je razlika, če gobico vmes operem v vodi ali ne. Če jo operem, se v 24 urah kefir ne naredi, potrebno je 36 ur ali 2 dni. Če je ne operem, temveč samo predenem iz ene skodelice v drugo, se kefir 100% naredi v 1 dnevu, tako imam vsak večer ob isti uri novo skodelico.

Za čas dopusta, odsotnosti ali če preprosto želiš malo premora, je gobico možno "skladiščiti" v hladilniku. Jaz jo dam v manjši stekleni kozarec, čez nalijem malo mleka in pustim v hladilniku. Tako mi je stvar preživela tudi med 10-dnevnim dopustom. Na koncu je tisto mleko sicer zelo skisano in grenko, tako da je za vstran, vendar gobico samo opereš in čez naliješ novo mleko. Naredila sem že tudi 3-tedenski "odmor" v hladilniku. Če kakšen večer kefirja ne pojem, celo skodelico kar skupaj z gobico postavim v hladilnik, tako se zaustavi nadaljnje kisanje, naslednji dan potem naredim kot običajno. Kot bi na videorekorderju pritisnil tipko pause. Znanka mi je zatrdila, da je gobico zamrznila in da je odmrznjena živela naprej in delala kefir.

Glede okusa sem bila jaz od začetka tudi malo razočarana. Potem sem videla, da je včasih boljši, včasih slabši. Če je bil prav voden ali tak, da mi ni šlo, sem ga kar obrnila v lijak. Včasih pa je res prav dober, kot bi pila navadno kislo mleko. No, moram povedati, da imam kislo mleko zelo rada, zato moja ocena izhaja iz tega. Če pa dam v kefir še kakšno sadje, med ali kosmiče, druge stvari tako prevladajo, da ne okusim več razlike proti temu, ali to mešanico naredim na osnovi navadnega jogurta, kislega mleka ali kefirja.

Slučajno sem našla eno spletno stran, pa sem se spomnila, da si spraševala o prednostih kefirja. "Vse, kar ste kdaj koli želeli vedeti o kefirju" - se nahaja na strani www.kele-kele.si/prednosti.html .

Dobre lastnosti? Verjamem, da so. Mlečnokislinske bakterije so gotovo dobre za prebavo, izkustveno pa ne vem, ker s tem nisem imela težav. Stvar je kalorična toliko kot mleko, če je to 1,6 maščobe, mora biti kar v redu. Iz tega je preprosto narediti lahko večerjo - skupaj z ovsenimi kosmiči je res maksimalno zdravo in meni okusno (op. brez sladkorja, 'zdrav' musli). Kefir so menda redno pili menihi in tibetanski stoletniki - do takih interpretacij sem sicer zadržana, ker so ti stoletniki poleg kefirja še v stotih stvareh živeli drugače kot mi in težko rečeš, da je to zaradi kefirja. Kalcij in osteoporoza pri ženskah? Bolj kot se poglabljaš v te stvari, slabše je. Ene razlage so, da kalcija iz mleka odrasli tako ali tako ne absorbiramo, druge da odrasli nimajo več encimov za prebavo mleka in da ga sploh ne smejo piti,
tretje, da je mleko najbolj polnovredno živilo, da so mlečni izdelki dobri za sto stvari. Meni je počasi vseeno. Ostala bom prepričana, da so mleko in mlečni izdelki dobri, kefir bom pila naprej, včasih za žejo, včasih za večerjo, skuto in sir imam sploh rada. Vse to bom počela zato, ker se mi zdi okusno, ker to ljudje jedo že od kamene dobe naprej in ker mi ne dela nobenih telesnih težav.

Kefir je doma pod kavkaškimi hribi. Pri nastajanju te mlečne pijače so se združili mlečnokislinski streptokoki in laktobacili (oboje najdete tudi v navadnem jogurtu) ter kvasovke. Temeljno cepivo za kefir so orehovim jedrcem podobne kefirjeve "gobice". To pa niso nikakršne gobice, temveč značilna oblika tesnega sožitja mlečnokislinskih in drugih bakterij ter kvasovk. Gobice v mleku rastejo se sproti delijo na manjše, ki rastejo dalje in iz njih sproščajo v mleko mlečnokislinske bakterije in kvasovke. Vsi ti mikroorganizmi se v mleku razmnožujejo ter povzročajo mlečnokislinsko in še alkoholno vrenje. Nastajajoči kefir je treba od časa do časa premešati, da ostane tekoč. Zrel kefir vsebuje ob mlečni kislini še približno1% etanola (etilnega alkohola) in je prepojen z ogljikovim dioksidom, s plinom, ki so ga prispevale kvasovke. Ko kefir natočimo v kozarec, se peni in je gostljat kot smetana.
Torej nikar se ga ne bati piti, pri pripravi pa je pomebna takšna higiena, kot pri ostali hrani, ki jo vsak dan pripravljamo.

Mlečni kefir sem delala že z vsemi vrstami mleka, kar obstajajo, tako da je vse možno. Nazadnje sem izbrala alpsko mleko 1.6, meni odgovarja, vsak pa naj zase poskusi. Po vsem tem sicer lahko povem, da je kisanje kefirja odvisno še od nečesa drugega, mogoče temperatura, vlažnost, luna... kaj vem. Sedaj kefir delam natanko iz enakega mleka (včasih počaka celo isti tetrapak), v isti skodelici na isti polici, praktično enako dolgo (od ene večerje do druge), pa kefir ni enak, kakšen dan se niti zgosti ne, kakšen dan je gost kot puding. Večinoma pa je ravno prav.
Edino to sem definitivno ugotovila, da je razlika, če operem gobico ali ne - če jo operem, zagotovo traja 2 dni, da se naredi.
Za lešnik do oreh veliko gobico dajem v skodelico z okrog 3 dl mleka. Ko sem delala še 1 liter, vem, da sem dala enako veliko gobico.
Gobico v malo mleka lahko mirno daš v hladilnik, enkrat na teden zamenjaš mleko, pa je. Znanka mi je pripovedovala, da je gobico zamrznila in je odmrzjena delala naprej. Slišala sem tudi, da jo je možno pusušiti, to moramo še poskusiiti.
Tudi jaz kefir pijem/jem s kosmiči zato, ker mi je dober (zaenkrat hvalabogu za dobro zdravje), ker ni treba kupovati jogurtov in ker mi ga včasih uspe namesto jogurta podtakniti tudi drugim v biskvit, v mafine, v kakšno zmešano sadno pecivo, v kakšno omako.

In nazadnje so me opozorili, da kefirjeva gobica ne sme priti v stik s kovino, torej nobenih kovinskih žlic, pokrovčkov, kozarčkov.

 

Loni Makaroni

ibiza  

član od: 4.10.2005

sporočila: 688

1. mar 2011 13:27

vida-lara je napisal/a:
Rada bi se zahvalila Ibizi za gobice, sem jih danes dobila po pošti in jih že namakam :)) Hvala, hvala, hvala, res sem jih zelo vesela. Me zanima kok časa jih morm zdaj namakat in ali je kak poseben recept za kefir?

vida-lara

, kolk paše...

peter

vida-lara  

član od: 30.11.2009

sporočila: 101

1. mar 2011 13:31

Hvala Loni :) vida-lara

Andika68  

član od: 16.12.2008

sporočila: 99

2. mar 2011 21:23

Bi še jaz pristavla svoj "lonček" za kefirjevo gobico. Sem jo že imela pa se mi je izgubila oz. so mi jo domači vrgli stran. Bi jo imela še katera za oddat? Lepo prosim. Andika68

Andika68  

član od: 16.12.2008

sporočila: 99

10. mar 2011 13:15

Sem jo že dobila. Ibiza hvala Andika68

ibiza  

član od: 4.10.2005

sporočila: 688

10. mar 2011 14:33

...

peter

BarbaraGG  

član od: 7.12.2009

sporočila: 30

13. mar 2011 8:54

Pozdravljeni vsi skupaj na to prelepo sončno nedeljo Tudi jaz si želim delat kefir doma in me zanima, če ima še katera kefirjevo gobico. Se toplo priporočam. Pa lep dan vsem BarbaraGG

kuharica_mica  

član od: 14.3.2011

sporočila: 14

14. mar 2011 9:08

Tudi jaz že kar nekaj časa iščem kefirjeve gobice, da bi lahko kefir delala sama. Zanima me, če ima morda kdo kakšno gobico viška? Lahko pridem tudi iskat (LJ, MB) Lepa hvala kuharica_mica

šolarka  

član od: 22.2.2011

sporočila: 8

14. mar 2011 18:52

Tudi jaz sem pred dobrim tednom iskala gobice. Naročila sem jih celo v srednji biotehnični šoli v Strahinju (čakalna doba cca 3 mesece). Potem pa sem jih dobila od prijazne gospe na tem forumu in še od ene druge prijazne gospe. Tako jih imam skoraj preveč in bi lahko kakšno odstopila. Sem iz Ljubljane. šolarka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti