Mikrovalovna pečica

slastko  

član od: 5.11.2004

sporočila: 1

tema odprta - 5. nov 2004 0:36 | ogledi: 13.516 | odgovori: 12

Kupujem mikrovalovno pečico pa ne vem na kaj je treba gledat.

Zadostuje mi manjša-20 litrov.

Med drugim me zanima še kje se uporabljajo oz. kaj pomenijo naslednje moči:

primer od ene od mikrovalovnih pečic:

Mikrovalovna moč 800 W

Moč žara 1000 W

Moč konvekcije 1100 W.

Funkcija odtaljevanja=?

Vrtljiv krožnik=?

Ponekod zasledim tudi besedo Gril. Kaj pomeni?

slastko

Anze_Svajger_SCRM  

član od: 2.12.2001

sporočila: 151

5. nov 2004 0:44

Mikrovalovna moč pomeni moč samih mikrovalov, ko nastaviš pečenje z njimi na maximum. Žar je funkcija uporabna pri recimo perutnini... da dobiš skorjico oziroma se zapeče. To že več niso mikrovalovi, ampak je vgrajen navaden grelec. Za konvekcijo pa na žalost ne vem točno. Gre pa sigurno za še en način pečenja. Funkcija odtaljevanja pomeni je v bistvu delovanje mikrovalov na najnižji stopnji, pri kateri se živilo ne peče, temveč se zamrznjeno živilo odtaja v nekaj minutah. Vrtljiv krožnik pa mislim, da ima kar večina mikrovalovnih pečic. Gre enostavno zato, da se krožnik med peko vrti okoli. Gril verjetno pomeni isto kot "žar" funkcija. No upam, da nisem kje kiksnu, če sem naj me prosim kdo popravi.

Fani  

član od: 18.7.2002

sporočila: 371

5. nov 2004 7:33

Anže, bo kar v redu. Vrtljiv krožnik bi lahko nehali pisati v prospekte, ker ga imajo res vse pečice. To je ostalo iz časov, ko ga še ni bilo in si moral sam prekinjati, odpirati pečico in hrano obračati. Pri mvp se mi zdi najpomembneje, da se na začetku dobro izprašaš, za kaj boste pečico res uporabljali in kaj so velike oči. Ena varianta je pogrevanje in odtaljevanje - v tem primeru kupiš model brez dodatnega grelca (zaradi tega odpade gril, žar, crisp ipd., vse to še naprej počnete v klasični pečici). Druga varianta je kompletna pečica z dodatnim grelcem, konvekcijo itd., v tem primeru je smiselno, da hrano dejansko pripravljate večinoma v mvp, klasični štedilnik in pečica gresta na stranski tir. Odvisno je tudi od velikosti družine, kosilo za 4 in veččlansko družino si bolj predstavljam na pekaču v navadni pečici, ne vem, kako bi količinsko vse od krompirja do mesa stlačil v mvp. Mogoče so tudi tako velike, kaj vem. Obratno je v majhnem gospodinjstvu, kjer se za eno ali dve porciji komaj splača "zakurblati" ta veliko pečico... Vem pa, da večina kupi mvp z vsemi funkcijami z obljubo, da bodo odslej vse to uporabljali ali pa vsaj za rezervo, če si bodo to slučajno kdaj zaželeli (saj kaj pa je teh nekaj deset jurjev razlike, potem vendar ne bomo mogli več zamenjati...). Vem tudi, da večina potem mvp uporablja samo za pogrevanje in odtaljevanje, ker se za uporabo vseh tistih silnih funkcij niso prebili niti skozi navodila, izgubili veselje po prvih ponesrečenih poskusih ali pa - kar je najpogosteje - jim v mvp pripravljena hrana enostavno ni všeč, saj ima res drugačen, bolj dieten okus. Saj poznaš tisto "Micka, saj tole je dobro, ampak daj drugič naredi kremenatlce po starem..." V trgovini ti bodo tudi prodajalci z veseljem dodatno razložili funkcije. Seveda ti bo koristilo, če si prej trdno razčistiš pojme, za kaj boste mvp uporabljali, drugače te množica funkcij samo zmede. LP Fani

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

5. nov 2004 8:20

Res je, večina uporablja MP za odtajevanje in pogrevanje. Moja prejšna je imela konvekcijo, to je podobno kot ventilatorska pečica. Lahko jo uporabljaš v kombinaciji z mikrovalovi ali samo za pečenje. Sama sem v njej rada pekla, ampak zaradi majhnosti samo manjše stvari. Ta nova ima samo mikrovalove in žar, ki pa ga do zdaj še nisem uporabila in ga verjetno tudi ne bom, ker kot je napisala Fani - odmrzovanje in pogrevanje. Meni je pomembno, da je digitalna, ker točno določiš čas delovanja. Pri tistih na gumbe pa je tako tako. Sporočilo je spremenil(a) LIJANA dne 05. nov 2004 10:25:15

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

5. nov 2004 9:55

Strinjam se z zgoraj napisanim, le še svoje izkušnje bi dodala, če ti bodo pri izbiri modela kaj v pomoč. Žar pri mvp za pečenje meni ni všeč, zelo uporaben pa je za hitro "skorjico". Če od kosila ostanejo špageti in omaka, popoldne naložim plasti v posodo ali v globok krožnik, polijem z malo bešamela, posujem s sirom in dam za par minut na max, da se vse pregreje, nato pa še žar, da se sir lepo zapeče in dobi skorjico. Tudi kuhana cvetača, prelita z gosto sirovo omako ali posuta z naribanim sirom, se v mvp (funkcija žar) lepo zapeče, uporabno je tudi za gratinirane palačinke... Ker smo samo trije, se mi za take stvari ne splača segrevati klasične pečice. LP, V.

ligojna  

član od: 22.12.2003

sporočila: 1501

5. nov 2004 9:58

Naša mikrovalovka že dobre 4 leta dela vsak dan.Imam konvekcijsko MV,29 litrov. 1. za pogrevanje 2.za odtaljevanje 3.pečenje po programu (npr.perutnina,pizza,svinjina,zelenjava itd) 4.pečenje z mikrovalovi 5klasično pečenje od 150 do 250 stopinj celzija(prav pride tudi za peciva) 6.klasično pečenje z dodatkom mikrovalov 7.grill Vesna Leben

pegasti  

član od: 7.1.2003

sporočila: 258

5. nov 2004 10:16

Moja mvp je čisto preprosta. Samo mikrovalovi, nič drugega. Uporabljam za odtaljevanje in pogrevanje. Strinjam se s tistimi, ki pravijo, da so digitalne boljše, kot tiste z gumbi, saj mora biti določanje časa delovanja res natančno.

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

7. apr 2016 14:46

Imam kombinirano MW : mikrovalovka, gril, odtaljevanje in uporaba kot pri klasični pečici.

V opremi je vrtljiv krožnik in mreža, ki je stabilna in sega dokaj visoko.

Navodila so slaba.

Kako naj pečem v njej kot v klasični pečici. Ne speče se dobro na krožniku, ki se vrti, niti na mreži, ki je po moje previsoko.

Ali ima kdo s tem izkušnje. 

( ne me poslat v Gorenje !)

F r i n a

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1564

8. apr 2016 10:35

MW ni klasična pečica in vsaka MW se obnaša malo drugače. Razen MW, vse druge funkcije delujejo drugače – zelo pogosto slabše, kot v drugih pečicah, ki so namenske za druge funkcije.

rdkapica

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

8. apr 2016 10:45

Pečica ima funkcijo klasične pečice. Nastaviš temperaturo in čas pečenja. In to pričakujem od nje, saj je poraba energije za našo zmanjšano družino bol smotrna.

Nekateri celo pečejo pecivo, zato pričakujem nasvet, kako naj spečem dva kosa mesa. 

F r i n a

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

8. apr 2016 11:47

Frina, jaz imam večjo Gorenjevo in isti problem kot ti. Ko mi je crknila žarnica sem imela serviserja, ki mi žarnice ni znal zamenjati, niti svetovati, ker je uvožena iz Kitajske. Tako da mi je žal, da sva kupila tako drago MW, ki služi za odtaljevanje, pogrevanje in kuhanje al dente korenčka.

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti