Alpska smetana

SUZANAZ  

član od: 11.6.2003

sporočila: 878

9. avg 2004 11:40

Smetana v rumeni embalaži od Ljubljanskih mlekarn se vedno naredi, vendar ni ravno prijetna za oči je bolj rumenkaste barve. Zadnjič sem tudi jaz kupila alpsko smetano (lj. ml.) in v njej stopila čokolado (za čokoladno kremo), se mi je naslednji dan super naredila. Nekaj mi jo je še ostalo in sem hotela stepsi še to, da okrasim torto - bolj sem stepala bolj tekoča je bila. Suzi

Kotarca  

član od: 13.6.2010

sporočila: 614

18. apr 2011 14:32

Ker me nekaj časa ni bilo doma sem spregledala, da je homogenizirani sladki smetani (Pomurske mlekarne, Tuš) potekel rok trajanja za reci in piši 17dni. Iz radovednosti sem jo stepla. Odličen okus, nobenih sprememb v strukturi ali barvi. Koliko časa po datumu, napisanem na ovitku je smetana še uporabna? Za par dni si ne bi delala problemov, 17 dni je pa le malo predolgo. Kljub vsemu me zanima kako to, da se ni pokvarila ali se spremenila? Hvala za vaše izkušnje. Kotarca

anndreja  

član od: 16.8.2006

sporočila: 52

18. apr 2011 15:04

Jaz sem imela v hladilniku alpsko smetano Lj mlekarne en mesec čez rok. Ker trgovine ni blizu, pecivo pa sem nujno potrbovala, sem jo stepla. Naredila se je super, obstala, bila okusna. Prebavnih motenj ni imel nihče. Tudi spremenjena ni bila nič. anndreja

Jejža  

član od: 6.9.2007

sporočila: 180

18. apr 2011 15:59

Tudi jaz sem že porabila smetano preko roka, pa je še vedno bilo vse ok. No, govorim pa o razumnih rokih, ne pa kar pol leta ;) Prej povonjam, malo probam in če je videti ok, jo porabim.

Mi uporabljamo le alpsko smetano in nimamo težav s kremami (velikokrat delamo torto Nutella). Mogoče pomaga to, da jo damo v zmrzovalnik za recimo 15 minut ali pol ure preden jo začnemo stepati. Uporabljamo pa tudi Kremfix - mogoče je tudi to ključnega pomena.

Jejža

Zara-Marisa  

član od: 12.6.2003

sporočila: 351

18. apr 2011 17:42

Jaz vsako stvar povoham, pogledam, probam. Če smrdi že na daleč, jasno da ne pojem, sicer pa gre v promet vse. Smetana se mi sicer pokvari zelo hitro, večkrat to prakticiram pri jogurtih. Kajti datum na embalaži ne pomeni, da je stvar uporabna le do takrat, saj ponavadi piše "rok uporabe NAJMANJ do ..."

Robida  

član od: 4.7.2004

sporočila: 780

19. apr 2011 10:56

Jaz ravnam podobno.

Če je bil izdelek steriliziran, pomeni, da so uničeni vsi mikroorganizmi. Torej povzročiteljev bolezni v njej nebi smelo biti, niti tehnoloških kvarljivcev. Sčasoma pa pride do razgradnje maščob, beljakovin...iz drugih vzrokov, posledica pa so neprijeten vonj in okus (žarkost...) kar nas opozarja, da je izdelek že končal svojo življensko uporabno dobo.

Izdelki označeni z " uporabno najmanj do..." imajo bistveno daljšo uporabno dobo, zna jim pa sčasoma upadati kvaliteta (npr. testenine, moka...)

Bodite pa previdni, kadar je navedeno " porabiti do", kjer je predvsem pri delikatesnih izdelkih in sladicah potrebna velika previdnost in spoštovanje priporočenega temperaturnega režima.

 

lp

 

robida

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti