Sadje z lastnega vrta za kuhinjo – kako začeti?

8. jun 2025 13:09
Žal nasvetov glede kosilnic in zemlje nimam, imam pa par predlogov za to, kar boš iz jagodičevja naredil. Jaz zelo rada delam marmelade iz jagodičevja, vedno mi uspejo. Narediš lahko tudi odlične goste soke, ki se jih zmeša z vodo.
Upam, da sem ti pomagala.

9. jun 2025 8:42
Hvala ti! V bistvu me marmelade kar mikajo, ker jih pri nas vsi radi jemo, sploh če niso preveč sladke. Če imaš kak preizkušen recept ali nasvet glede priprave (npr. koliko sladkorja na koliko sadja, ali uporabljaš želirni sladkor ipd.), bi bil zelo hvaležen. Pa tudi za sok – to z gostim sokom za mešanje z vodo se sliši res dobra ideja, ker je bolj naravno kot kupljene zadeve.
Hvala še enkrat, vsak tak nasvet pride prav!

9. jun 2025 9:09
Pa ne bi pobrskal med recepti, ko si v nistvu na strani s tisoči receptov, ki imajo še komentarje? Menda se bo ja kaj našlo.

9. jun 2025 12:30
Pozdravljen!
Kolikor poznam situacijo z robotsko kosilnico jo imajo na vrtovih, kjer je le trava in morda kako drevo. Bo pa več povedal kdo, ki jo ima. Z navadno kosilnico je lažje kositi do in okoli grmičevja. Za tiste ostanke ob robovih priporočam ročno. Smo jo kupili ravno prejšnji teden v Bauhausu. Njihova firma Einhell 18v z dvema nastavkoma- za travo in grmičevje. Izjemno močna baterija - deluje vsaj 2 uri. Izjemno zadovoljna.
Kar se tiče ureditve je seveda potrebno travo pokositi in zemljo obdelati ( prekopati) za nasaditev. Dobro je kupiti še kakšno vrečo kvalitetne zemlje in tudi gnojilo. Za borovnice je posebna zemlja.
Za maline, robide je potrebno narediti tudi oporo. Sicer se jagodičevje sadi zgodaj spomladi ali jeseni. Maline obstajajo 1x rodne ali 2x. Jaz imam oboje.
Jaz delam džeme z Gelfixom 3:1, 4:1 ( 3, 4 deli sadja, 1 del sladkorja). Običajno sadje malo zmiskam v grobe delčke, dodam sok limone, nato prašek zmešan z 2 žlicama sladkorja. Ko zavre dodam ostali sladkor po želji, odstrani, pene in mešam do primerne gostote. Ponavadi dam na eno vrečko malo več kot 1.5 kg sadja.

9. jun 2025 15:32
Žal nasvetov glede kosilnic in zemlje nimam, imam pa par predlogov za to, kar boš iz jagodičevja naredil. Jaz zelo rada delam marmelade iz jagodičevja, vedno mi uspejo. Narediš lahko tudi odlične goste soke, ki se jih zmeša z vodo.
Upam, da sem ti pomagala.

10. jun 2025 8:33
Živjo Trixi, hvala za vse info! Tale Einhell trimer bom res šel pogledat, ker to z baterijo se sliši čist super.
Za borovnice – a je tista zemlja za rododendrone ok, al je kakšna še bolj primerna? Pa za maline me še zanima, jih imaš kaj omejene, da se ne razrastejo preveč? Slišal sem, da znajo kar podivjat :)
Recept za džem si pa zadela v nulo – ravno to sem iskal, nekaj z manj cukra. A si že kdaj zamrznila sadje al vse predelaš sproti?
Še enkrat res hvala, ful mi pomaga!

10. jun 2025 13:24
Kolikor vem obstaja posebna zemlja za borovnice. Moj brat ima nad ribezom in borovnicami eno tako strehico, da v primeru spomladanskih pozeb pokrije s kopreno, kasneje s tanko mrežo proti pticam.
Maline se razraščajo, vendar se z obrezovanjem in puljenjem omeji prostor. Jaz maline ponavadi očistim olesenelih delov in postrižem na višino 1.2 m v februarju.
Malin imam vedno zelo veliko. Nekaj jih gre za sprotno porabo, naredim malinovo marmelado ( brez pešk), ostalo zamrznem.

10. jun 2025 14:07
Na spletu je opisanih kar nekaj postopkov, kako iz travnika narediti vrt, npr.
5 načinov, kako iz zelenice naredimo vrt - Svet24.si
Samooskrbni nasveti: kompostiranje malo drugače » Zazdravje.net

11. jun 2025 8:10
Okej, hvala vsem!
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Forumi (vroče teme)
Kaj jutri za kosilo? | ![]() |
malo za hec | ![]() |
MOJ vrt | ![]() |
Kaj danes za zajtrk | ![]() |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | ![]() |
Video recepti

Jugoslovenka

Ocvrte brizgane palčke (churros)