Pogrevanje paradižnikove omake iz trgovine

vegetar  

član od: 13.1.2006

sporočila: 189

tema odprta - 7. feb 2022 23:20 | ogledi: 905 | odgovori: 3

Včasih na hitro skuham špagete in jih prelijem s trgovinsko paradižnikovo omako z začimbami.

Na nekaterih kozarčkih piše da se omaka segreva na zmernem ognju, na Barilla ki ga imam trenutno v hladilniku ne piše nič, nikoli pa ni pisalo da bi bilo treba segrevat do vretja.

Je res dovolj da jih vržem med skuhane špagete ali pa bi omaka postala celo slabša če bi jo prevrel? Pred par leti sem namreč na internetu prebral članek da segrevanje že toplotno obdelanega mleka pri visokih temperaturah spremeni mleko na ta način da bolj povzroča mašenje žil ali nekaj podobnega.

Temo je spremenil(a) vegetar dne 7. feb 2022 23:21

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

8. feb 2022 8:36

Jaz sama naredim domačo paradižnikovo omako in jo prevrem pred uporabo. Prav tako kaše iz trgovine, ki jih uporabim pri kuhanju. 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

8. feb 2022 9:29

Joj, vsaka paradižnikova omaka se pač lahko prevre, pogreje. Tudi tisto o mleku je bolj lari-fari.

rimljanka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

8. feb 2022 9:43

...

Pred par leti sem namreč na internetu prebral članek da segrevanje že toplotno obdelanega mleka pri visokih temperaturah spremeni mleko na ta način da bolj povzroča mašenje žil ali nekaj podobnega.

Temo je spremenil(a) vegetar dne 7. feb 2022 23:21

 

Ja, to je pa problem interneta - na njem namreč najdeš vse, ampak zares VSE, v dobrem in najslabšem.

Torej: narobe si razumel. Bral si o toplotnbo obdelanem UHT mleku, pa še to, kar si prebral, ni res. UTH pomeni segreto do "ultravisoke" temperature, kar v predelavi mleka pomeni 142 oC za zelo kratek čas - na ta način mleko postane trajno. Tako obdelano mleko so res dolžili, da maši žile. Ampak kar je bilo narejenih resnih študij, nobena ni pokazala nič podobnega: nobene razlike ni med homogeniziranim UHT mlekom in "navadnim" segretim ali pasteriziranim mlekom glede vpliva na slabi holesterol ali dobri holesterol ali trigliceride, krvni tlak, inzulin, odpornost na inzulin ali glukozo. 

Seveda to tudi nima zveze z omako za špagete v kozarčkih. Načeloma naj bi bile omake v kozarčkih bolj kot ne sterilne, ali pa polne konzevansov, sicer bi se pokvarlie - ampak meni se vseeno zdi pametno, da jo prej dobro segreješ, vsaj čez 70oC, preden jo zliješ na krožnik. Previdnost ni nikoli odveč. Saj tudi hrenovko načeloma lahko poješ surovo, ampak na dolgi rok je vseeno bolj pametno, da jo prej skuhaš. 

 

 

Sonja

Sporočilo je spremenil(a) limnol dne 8. feb 2022 09:44

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Anemiilat
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti