Kulinarično popotovanje

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

30. mar 2021 22:46

mamamia je napisal/a:
mamamia je napisal/a:
pikec85 je napisal/a:

Mogoče le ideja...

Sam sem bolj  "vzhodne recepte" črpal iz tegale bloga, in moram reči da so res kul. Preprosto napisani in hitro pripravljeni - taki so mi tudi najbolj všeč:

https://irenina-kuhinja.blogspot.com/2010/01/

Je pa res, da lahko veliko receptov dobiš že na tem forumu ...

pikec85

Ko preberem recept za mehiško jed, kot so na tem blogu tortilje, in v nadevu ni ne koriandra ne kumina (ne  mešati s kumino!), ki dajeta ton mehiškim jedem, ampak bazilika, ki je Mehika sploh ne ljubi, pa drobnjak ... no ja, izgubim voljo in veselje do prebiranja takšnih receptov. 

In ko v indijskem piščančjem kariju zagledam kumino, ki je Indija tako rekoč ne pozna, namesto kumina, ki daje ton tamkajšnjim jedem, me veselje še dodatno mine.

 

In ko v pad thai rezancih ni ribje omake, potem vem, koliko je ura. Brez te omake ni prave tajske jedi, pri jih je ribja omaka kot pri nas sol.

In v nasvetih za potrebščine za indijsko kuhinjo piše curry. Ljubi bog, mešanica curry je samo ena od značilnih mešanihc, še bolj pa pridejo v poštev mešanice garam masala (različne so, tako kot raznorazni curryji, da ne govorim o prečiščenem maslu (ali ghee), temelju indijske kuhinje, saj se uporablja več kot rastlinska olja. 

 

O opisih pa ne bi. Postrežemo z rižom? 

 

Ti toplo priporočam, da recepte za vzhodnjaške jedi išči drugje. 

 

mamamia

 

mamamia

 

mamamia

Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 31. mar 2021 08:39

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

31. mar 2021 14:40

mamamia, hehe, res ni ravno verni posnetek, ampak če ljudi spravi do kuhanja, super:). Ja, kumin in kumino ljudje mešajo. Sama recimo nikoli ne nadomeščam svežega ingverja s suhim, ker to ni ista reč zame, ampak vem, da ne komplicirajo vsi toliko in vsak po svoje ptiček poje. *Sva se pa ravno zadnjič z lubijem spraševala, kaj so Indijci jedli pred odkritjem Amerije - vse razhudnikovke so zelo značilne zanje...

No, enkrat sem se spomnila prej prit še sem objavit - Japonska kuhinja - jedli smo suši (sicer brez surovih rib, smo dali dimljenega lososa, ki ga tudi uporabljajjo:).

To smo jedli za vikend enkrat, danes pa sem malemu dala japonski bento v šolo - brez japonske zastave, čeprav bi jo bilo res enostavno naredit iz riža in polovice češnjevega paradižnika, hehe.

Gremo naprej na Tajsko!

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

17. apr 2021 22:45

Tajska kuhinja

 

Tajci so znani po juhah in morskih zadevah, vse mogočih... Ker ne vem, ali tole še kdo bere, se danes ne bom razpisala, pa se javite, če bi vam manjkalo;)

Mi potujemo dalje, je še kdo kje, ki poskuša kakšne tuje kuhinje?

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1564

20. apr 2021 9:43

Še beremo, vsakič preberem z zanimanjem, kje ste in kaj novega in dobrega sta dali pod zob. Glede svežih začimb imam dobre izkušnje v Ljubljani v trgovini na Trubarjevi in v Šentvidu. So mi pa te trgovine od rok, tako da jih bolj redko obiščem in nisem na tekočem, kakšna je ponudba v koronskih časih.

rdkapica

pinguwin  

član od: 16.2.2017

sporočila: 168

20. apr 2021 13:54

Nekdo je imel portugalsko kuhinjo... Njam, hehe se mi sline cedijo :) Sam en predlog, francesinha. Je sicer ce hoces naredit pravi postopek kr veliko dela z omako oz. dolgo traja, ampak se splaca. Portugalska hrana je itak zakon :)))

Pa se to, Portugalci zelo radi jedo meso in ko gres z njimi jest, te vprasajo, ce bi jedel meso (svinjsko, goveje) ali bos piscanca, hehehe :)

 

pinguwin

Sporočilo je spremenil(a) pinguwin dne 20. apr 2021 14:06

patricija  

član od: 4.1.2005

sporočila: 109

20. apr 2021 15:13

Še beremo

 

patricija

Kolebnica  

član od: 12.3.2017

sporočila: 24

21. apr 2021 8:01

Seveda spremljamo in tudi kaj skuhamo.

Tudi mi smo se zadnjič spomnili Portugalske in si je otrok zaželel Pastéis de nata. So kar uspeli.

Pa pad thai je redno na našem meniju. 

Pa seveda curry, ki je bolj tajski kot indijski. Indijsko je za moj okus definitivno prepekoče. 

 

Kolebnica

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

21. apr 2021 10:30

Portugalska? Najlepši užitni spomini so arroz de pato (približek bi bil račji pilav) in barriga de freira (nunin trebuh, se pravi kruhov puding). Pa seveda polenovka na 1001 način. In maroni. Ah, zlati časi, ko smo potovali naokoli in (k sreči) kupovali lokalne kuharske knjige. 

 

In laksa v Singapuru (malezijska pikantna kokosova juha, v kateri plava čisto vse).

Sonja

pinguwin  

član od: 16.2.2017

sporočila: 168

21. apr 2021 11:02

Ja, dobro da si me spomnila. Arroz de Valencia (drugace Paella). Ampak Paella je spanska in portugalci imajo seveda svoje ime. Bog ne daj, da bi rekel Paella (ker Arroz de Valencia se pa nic spansko ne slisi ). V glavnem zelo dobro.

Polenovka pa ja... meni od vseh probanih, kuhanih doma ali v gostilni res bacalhau com natas. Stvar okusa pac. Mislim pa, da je nek recept tudi tukaj na kulinariki (nisem pa se poskusila sama naredit, ker me je strah, da nikol ne bo tako dobro kot je bilo tam).

Potem pa sem se se spomnila na Frango Portuges (piscanec v vinu po portugalsko). Tudi to je vrhunsko in tudi relativno enostavno za skuhat. Ceprav tocno ziher nisem, da je to avtenticen recept, zna pa imet to neke francoske korenine, ceprav imajo pa tudi brazilci nekaksno razlicico... V glavnem to so nam med drugim domacini skuhali in je bilo vse zelo dobro.

 

 

pinguwin

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti