Kulinarično popotovanje

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

14. mar 2021 0:56

In mali je dobil za v šolo tole švedsko kosilce z njihovim rženim kruhkom, kumarami (baje jih veliko jejo). Pa tisti piškot z luknji, v kateri je marmelada (očesca, ali thumbprint, cel kup imen imajo) in kisla smetana. Zraven je dobil v termovki juho, ki sicer ni bila čisto avtentično švedska, ampak nič tako posebnega, da je tam ne bi mogli jest;).

PS. Se opravičujem za več objav naenkrat, ampak ne znam pripopat dveh slik v isto objavo...

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

14. mar 2021 1:02

Aja, pa seveda smo morali naredit vsaj neke kruhke... švedske ržene knackerbrot; tistih mokrih tokrat nisem delala, sem pa tele, ker so tako simpatični s tisto luknjo na sredi, da so jih lahko obesili na svoje rafte, ko so šli po morju - to pa res moraš naredit, no! A niso luštni? (ja, okoli so srčki, ki so jih mali naredili za valentinovo)

Kot eni rženi mlinci, samo da jih jejo kar tako - v bistvu bi jih v teoriji lahko naredila na zalogo... Ampak pri nas se to nikoli ne obnese - otroci so v letih, ko so vse prej kot zanemarljivi faktor in svež kruh res hitro gre... Ampak če kdo živi sam - tole si lahko napečeš in imaš za en čas za grizljat, kadar te popade lakota:)

https://vecna-optimistka.blogspot.com/2021/

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

14. mar 2021 10:04

Še pa še je luštno spremljat tole vaše popotovanje . Morda se en dan tudi jaz skorajžim in spremenim najino večno klasiko. Če moj termitek ne bo jedel, bo pač ta dan ostal lačen ☺️

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

14. mar 2021 15:36

pri nas je bilo kosilo v duhu Portgalske - juha Caldo verde (ohrovtova) in svinjska rebrca z limono in česnom - z manj mascobe. Krompir in solata po nase

 

 

"Stressed is desserts spelled backwards!"

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

24. mar 2021 12:50

babka1951, hihi, ko smo lačni vse pojemo:), brez skrbi. Pa na splošno se da skoraj v vsaki kuhinji najt kaj, kar je po okusu določene družine - če smo še mi, napol vegiji, našli par fajn stvari v Mongoliji, kjer jejo same ovce, ovce in še enkrat ovce... Če ne drugače, se pa da kakšno stvar priredit - mi v Mongolski lonec nismo dali ovčje juhe (ker je nisem imela, ker nimam želje kuhljat ovčje juhe par ur tik ob svoji delovni sobi:D in ker niti nimam pojma, kje bi ovčje kosti kupil:D)... smo kuhali not pač purana, ker dobimo bio purane od deda (tasta). Mi smo si to popotovanje vzeli ne preveč striktno, ker nismo preveč strogi ljudje in ker je namen, da si popestrimo jedilnik in življenje in malo spoznamo druge kulture - ni pa treba, da je vse točno tako kot tam:) Tako nam je bil mongolski lonec zelo všeč - če bi dala not pravo ovco, pa nisem tako ziher:D. Naredita si s termitkom tako, da vama bo všeč:). Moški včasih niso navdušeni nad idejami, dokler ne poskusijo, potem jih pa ven ne spraviš:D. Lubi je bil prepričan, da ne mara lazanje, dokler je nisem naredila... In potem mu je bila grozno všeč - ampak do naslednjič je že pozabil... verjetno ni treba omenjat, kaj je zadnjih 20 let njegova najljubša jed;)

rebecca, bravo! Portugalska nas še čaka, zdaj smo v Aziji, potem gremo v Afriko, Ameriko in na zadnje se vrnemo nazaj v Evropo - mediteranske države smo si pustili za na konec, da končamo "with a bang":D. Si pa že pišem na listo, hehe:) (imam en mali zvežčič, z vsemi državami, ki jih nameravamo obiskat in si not pišem ideje in od kod sem katero dobila (ker sicer bom do takat že pozabila)... Hvala!

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

24. mar 2021 12:59

Sicer pa - tole sem pozabila objavit pri Avstriji in Nemčiji - bavarske preste.

Iz Švedske smo šli naprej na Norveško in Finsko

Jedli smo srčkaste norveške vaflje (sicer z višnjevo omako namesto brusnične, ker pač brusnic nisem dobila).

In pa finski ječmenov kruh - ni ga treba vzhajat in je res dober sveže pečen! Super s skuto in drobnjakom! (slika na blogu)

Naslednja je bila na vrsti rusija (smo šli čez severno mejo Norveške;).

Kolebnica  

član od: 12.3.2017

sporočila: 24

24. mar 2021 22:43

Mi bavarske preste imenujemo tiste, ki jih pred peko na kratko pokuhaš v vodi z sodo. 

 

Drugače pa - azijska hrana je super! Prejšnji teden sem v Lidlu prvič videla in kupila buk choy. 

Kolebnica

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

26. mar 2021 14:00

kolebnica, hehe, vsak ima svoje imenovanje - tele so iz ene angleške knjige, kjer so jim rekli bavarske, tiste kuhane pa so bile iz Goljatove. Nemške knjige o prestah pa nimam, tam bi bilo verjetno najbolj ziher:D.

Kakorkoli, če vas zanima, kaj smo jedli v Rusiji... Tole so bili doma narejeni pelmeni - kot neki ruski ravioli:

Pa seveda blinije (ajdove palačinke) s prekajenim lososom in obvezno kislo smetano, kefir in rusko solato, (iz katere izhaja francoska).

Zraven smo priključili še Ukrajino s sirniki - narejenimi po dveh receptih, požrli smo pa vse naenkrat:D. Odkar so otroci zrasli, nam nikoli nič ne ostane za naslednji dan, prav nepraktično, hehe  (pa še niso neki hudi najstniki, kaj šele bo:D).
Naslednjič pa berete o Mongoliji in potem Kitajski.

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

29. mar 2021 10:13

Evo, kitajska kuhinja je že objavljena:).

 

Jedli smo seveda vok, vok in še enkrat vok, hehe. Enkrat zelenjavni vok (na sliki zgoraj) z rižem, enkrat z vlečenimi nudli (tisti jajčni), enkrat s steklenimi rezanci in enkrat pečeni riž (na sliki spodaj). Sicer imamo zelo radi tudi "potstickers" oz. "dim sum" oz. "jaozi", ampak te smo pred kratkim naredili pri dediju... Soparjeni kruhki in lepljiva rebrca čakajo na dedija.

Pred leti pa smo naredili tudi piškote sreče, zdaj pa ne, nekako se ni prebilo med top prioritete:D. So dobri in vse, ampak... življenje je včasih prehitro za domače piškote sreče;). Sploh glede na to, da je pri nas ves čas nekdo v karanteni, kar delo od doma precej oteži in da bojo kmalu vsi nazaj, haha:D. No, mogoče bomo takrat pekli piškote, ko bom lahko delala samo ponoči:D.So pa slikice od takrat na blogu v tej kitajski objavi, če koga zanima.

Ta teden pride na blog Japonska in mi potujemo dalje na Tajsko (smo mislili imet Tajsko in Filipine, pa imajo na otočkih za naš okus "neprevečmamljive" jedi (samo mesne in večinoma iz nekih čudnih delov živali - kar je zelo lepo, da vse porabijo  - verjetno zato, ker so jim Španci vse meso požrli, njim pa je ostala glava, pa noge od prašiča...) Ampak mi nismo največji navdušenci nad mesnimi specialitetami in tam to gre, ko imajo pa tako dobro sadje - tudi če nihče nič ne poje za kosilo, bo jedel pa sadje, pa je:D). Malo za hec;). Tako da bomo rajši tajske juhe jedli:). Bom pa še raziskovala, kaj dobrega se gotovo tudi na Filipinih najde, kar ni sadje (proti kateremu sicer ne bi nič imela, samo ga tu pač ne dobiš takega)...

pikec85  

član od: 27.8.2008

sporočila: 44

30. mar 2021 10:18

Mogoče le ideja...

Sam sem bolj  "vzhodne recepte" črpal iz tegale bloga, in moram reči da so res kul. Preprosto napisani in hitro pripravljeni - taki so mi tudi najbolj všeč:

https://irenina-kuhinja.blogspot.com/2010/01/

Je pa res, da lahko veliko receptov dobiš že na tem forumu ...

pikec85

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti