Corona objemanje

tema je zaklenjena

lsustar  

član od: 26.2.2003

sporočila: 62

1. avg 2020 13:53

Zanimivo je poslušati ljudi, kako so predani navodilom stroke, brez sposobnosti opazovanja okoli sebe.

Včeraj sem bila v Cityparku Ljubljana. Kot stroka od mene zahteva, sem si ob vstopu nataknila masko, ker jo pač moram, a počutila sem se kot debil imputiran z navodili, ki sami sebe demantirajo. Namreč, jaz sem morala imeti masko ves čas hoje  po hodnikih nakupovalnega centra, a hodila sem mimo številnih lokalov, kjer so zunaj sedeli ljudje brez nje, ker je preprosto niso mogli imeti, če so hoteli jesti in piti. Torej sem bila izpostavljena okužbi, ker z masko ščitim drugega ne pa sebe. 

Zadostila sem zahtevi stroke, varnostniku ni bilo treba posredovati, a o učinkovitosti nošenja maske rajši nebi ... 

Žal je takih navodil in priporočil veliko in ob uporabi logičnega razmišljanja si lahko misliš svoje .

LILJANA ŠUŠTAR

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

1. avg 2020 14:00

sijasaja je napisal/a:
rimljanka je napisal/a:

Ne, le zdravo pamet (eni) uporabljamo.

rimljanka

če ne verjamem v maske, imam bolno pamet?

menim, da je to le test potrpežljivosti naroda ... kaj bo naslednje? zdaj nagobčnik, jutri si bodo zmislili še prevezo za oči in čepke v ušesa, da ja ne vidimo, kako kradejo

sijasaja

Ne podtikaj mi, ker nisem prav nikjer napisala tega, kar pišeš in mi prikrito pripisuješ. Očitno pa ti o tem razmišljaš.

Je treba malo pogledati tudi žez državne meje, kajne? Kar povsod po svetu, v vseh državcah vlade zavajajo, japajade.

No, jaz kar vztrajam pri uporabi lastne, zdrave pameti, pa mislim, da je podkrepljena tudi s primero količino strokovnega znanja. Slednje vsaj ne škodi, če morda kdo misli, da ne pomaga. 

rimljanka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

1. avg 2020 14:09

lsustar je napisal/a:

 

Žal je takih navodil in priporočil veliko in ob uporabi logičnega razmišljanja si lahko misliš svoje .

LILJANA ŠUŠTAR

Morda bi uporaba logičnega razmišljanja pomagala tudi, da bi se opazilo, da človek, ki sedi pri mizi, izdihuje zrak na enem mestu in ta se ne širi posebej daleč. Ko hodiš, mešaš zrak, izdihavaš ves čas,...... No, jaz vidim razliko, .....

Od tistih, ki sedijo, smo pa lahko, ko gremo mimo, oddaljeni ustrezno, priporočeno razdaljo.(saj vem, da je brez smisla prepričevati prepričane, zato tega ne počnem, le svoj pogled pišem, ki je nastal, kot lahko prebereš zgoraj.

rimljanka

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

1. avg 2020 14:14

sijasaja je napisal/a:
rimljanka je napisal/a:

Ne, le zdravo pamet (eni) uporabljamo. rimljanka

če ne verjamem v maske, imam bolno pamet?

menim, da je to le test potrpežljivosti naroda ... kaj bo naslednje? zdaj nagobčnik, jutri si bodo zmislili še prevezo za oči in čepke v ušesa, da ja ne vidimo, kako kradejo

sijasaja

Ja, pa še vkljenjeni prsti, da ljudje ne bodo pisali takih traparij. Glede kraj pa pravi ljudska modrost, da se ljudje pritožujejo le, dokler sami ne pridejo na vrsto pri žaklju. Ali na oblast, karkoli že.

Cila

lsustar  

član od: 26.2.2003

sporočila: 62

1. avg 2020 14:23

Prepuščam ti prosto izbiro in presojo ... osebno se nimam za "svetovni lumen" na tem področju , sem pa okrožena z številnimi zdravniki, ker je to poklic, ki prevladuje tako v mamini, kot očetovi ožji in širši družini in so debate na to aktualno temo permanentne.  Skupni imenovalec teh debat je , da je veliko stvari nedokazanih in tudi neživljenskih.

Vsak pa naj se obnaša tako, kot mu vest in razum velevata. Biti včasih malo kritičen in analitičen ne škodi. Pa tudi konstruktivna kritika še nobenemu ni.

 

LILJANA ŠUŠTAR

dvorana  

član od: 27.5.2015

sporočila: 293

1. avg 2020 15:24

JA saj ravno zato ker so nedokazane,se je treba držati navodil,pa kakršna najže bodo.Nisem rekla,da imajo vse prav,vem pa,da je v mestih težko,ker živim na deželi.

dvorana

anibas  

član od: 21.12.2006

sporočila: 497

1. avg 2020 15:39

johana je napisal/a:

   No, glede na to, kar pišeš, Sijasaja, bi se rada šla "rusko roleto",  očitno. Nihče ti ne brani , da se objemaš, , kaj šele, da bi bilo z zakonom prepovedano , le svetujejo nam,   da je za naše zdravje in za zdravje naših bliznjih, bolje, da se ne objemamo,   hvala Bogu, te v trgovino in zaprte prostore ne bodo spustili brez maske. Po tvoje je za virus očitno kriva slovenska vlada, ne vem, ali se res norčuješ iz virusa, za katerim lahko zboli vsak od nas, čisto vsak.  Mogoče si misliš, da ne bo nič  hudega, če boš zbolela, oz. namenoma okuzila nekoga  iz svoje blizine, ker ne verjameš, kako nevaren je ta virus. Za posledicami tega virusa v bolnišnicah ne umirajo samo stari ljudje, veš, ampak tudi otroci, mladi ljudje, celo športniki.  Za ukrepe kriviš našo slovensko  vlado, ampak vlada se posvetuje s strokovnjaki iz NIJZ, le ti pa se ravnajo po navodilih Svetovne zdravstvene organizacije.  Vem, da se boš na moj zapis odzvala v svojem slogu, ampak nič hudega, sama se bom ravnala tako, kot vem, da se moram, v trenutni situaciji, ker si niti slučajno ne zelim, da bi zbolela, da bi zbolel moj moz, ki je prezivel infarkt, da bi kdorkoli iz mojega sorodstva zbolel in Bog ne daj umrl, niti nočem biti kriva , da bi zaradi mene zbolel kdorkoli v moji blizini. 

"Prijazne besede so lahko kratke in preproste, njihov odmev pa je neskončen"(Mati Terezija)

 

anibas

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4309

1. avg 2020 15:46

Čeprav po skoraj vseh kriterijih spadam med ogroženo "vrsto", nisem v zvezi s to novodobno nadlogo, paničarka. Je pa točno tako, kot je rekla dvorana - ker je v zvezi s covidom toliko neznank in ker ima bolezen toliko obrazov, se držim priporočljivih smernic in razmišljam približno tako kot rimljanka. Ni mi fajn z nagobčnikom, kot maske poimenuje sijasaja, hodit po štacunah in kamorkoli že grem, komaj čakam, da pridem na zrak. Držanje ustrezne distance je včasih malce težko oz. še ni ozaveščeno, kakršnekoli gneče se izogibam, roke sem si umivala že prej in si jih sedaj le še bolj in vmes tudi razkužujem in to je v bistvu vse, kar kot posameznica lahko naredim. Mar je res tako zelo težko?

 

rrr

darjuška  

član od: 4.7.2005

sporočila: 1188

1. avg 2020 18:14

Drugo vprašanje pa je kako se uporabljajo maske in na koliko časa se menjajo in kam spadajo med odpadke. Ko gledam ljudi kako nosijo maske - nekateri samo na bradi, da je zadoščeno zakonu, drugi jih nosijo po vseh žepih in jih nato nataknejo na obraz, nekateri jih imajo obešene namesto smrekic v avtu. V večini primerov je tako zadoščeno zakonu, učinkovitost pa je ali je tudi ni s tako uporabo.  Me prav zanima koliko od nas menja masko na max 4 ure in jo po uporabi za 72 ur shrani v plastično vrečko in nato vrže v smeti. Skoraj popolnoma nas bi zaščitila maska respirator FFP3, kirurške nekoliko manj, maske iz tkanine (brez vloženega filtra) pa so blažev žegen. Drugo pa je cena kirurških mask - cena je malo pod en evro za kos (preverjeno po vseh večjih trgovinah in lekarnah pred dobrimi 14 dnevi - kar zasoljeno. Sama sem jih naročila za prvo silo z Aliexpresa (z vsemi potrebnimi standardi) 50 kos za 14 dolarjev. Sedaj pa smo na enem hrvaškem otoku in reci in piši škatla troslojnih mask po standardu  SIST EN 14683 - 50 kos stane 100 kun kar je nekaj manj kot 14€ (konkretno kupljeno v DM). Torej nekdo pri nas na veliko služi s tem. Letos je veliko manj turistov kot pretekla leta in moram reči, da jih na plaži praktično ni in tako socialne distance niti ni potrebno zahtevati (mi smo jo v dosedanjih desetih dneh zahtevali samo enkrat). So pa v trgovinah izredno striktni in brez maske v njej nimaš kaj delati. Na trajektu pa pred izplutjem osebje pove, da je v zaprtih prostorih potrebno nositi maske in kdor tega ne upošteva mora iti na odprto. Spodbujajo pa nakup kart za trajekt preko neta. 

 

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

1. avg 2020 18:25

Sem se spraševala, kako kontrolirati maske ... Jaz sem totalno neodgovorna in imam eno te isto masko v torbici že nekaj mesecev, eno imam vedno v avtu, če slučajno nimam torbice, tudi sem že s tisto hodila naokoli, ki jo ima mož v avtu.

K vragu, neodgovrna sem do sebe, ampak res ne nameravam za vsak odhod v trgovino ali na pošto menjavat maske. 

Saj res, koliko krat lahko imamo eno masko na goflji? Pa tudi,je to podvrženo kakšno kontroli? Glede na to, koliko so jih nakupili, bodo vejrento uvedli vsakodnevno menjavo, pa če jo uporabiš ali ne.

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti