Ajdova moka barva

kvinta  

član od: 25.4.2020

sporočila: 1

tema odprta - 25. apr 2020 17:38 | ogledi: 1.905 | odgovori: 5

Zdravo

Kaj mi zna prosim kdo tu razložit od česa je odvisna barva ajdove moke ? nikjer ne najdem tega odgovora.

Imam dve moki obe iz mlina prva je iz Kozjanskega mlina je zelo temna druga pa je iz mlina Korošec katera je enkrat bolj svetla od tiste prej omenjene ,tudi po pripravi se vidi razlika v barvi.

Zdaj nekje sem bral da mlinarji namesto da bi čisto ajdovo moko prodajali mešajo not neke druge moke zdaj če je to res ne vem ,dandanes je možno vse.

kvinta

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

26. apr 2020 7:05

Ne vem, samo razmišljam. Mogoče je odvisno od sorte ajde.  Obstaja več sort in lahko da ima vsaka drugačno obarvanost zrn. Tatarska že.   Morda kaj vpliva tudi način mletja. Najbolje, da vprašaš pri omenjenih mlinarjih. Telefon je zelo priročna zadeva. Ali pa na Facebook.

Cila

Sporočilo je spremenil(a) Cila dne 26. apr 2020 07:07

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

26. apr 2020 8:04

Cila, prav razmišljaš. Navadna ajda ima črno ali sivo lupino. Ker novodobni mlinarji meljejo kar cela semena in potem s siti odstranijo večino delcev lupine, ne pa najdrobnješih, ima zdaj moka običajno drobne črne ali sive pikice v moki. Tradicionalno se je ajda pri nas najprej obdelala v stopah in potem mlela, vsaj tako imam v spominu, po pripovedovanju. Za ajdovo kašo so ajdova zrna zagotovo tako obdelali. Še vedno tako počnejo v Rangusovem mlinu.

Valvazor v Slavi Vojvodine Krajnske piše: »Ajda na Kranjskem posebno dobro in pogosto uspeva. Iz enega zrna jih nastane po navadi osem. Iz ajde se peče navaden kruh, ki je čisto črn kakor prst. Tak kruh jedo kmetje po vsej deželi. Čeprav je črn, pa vendar nimajo plemenita in meščanska usta vzroka, da bi ga zaničevala, ker je zelo okusen in dober; le če preveč ovsa dodajo, postane prekrhek. Iz ajde pripravljajo tudi kašo, in sicer takole: V kotlu puste ajdo vreti toliko časa, da se zrna odpro; nato odlijejo vodo in stresejo kuhano ajdo na platnen prt, da se na zraku posuši; medtem jo večkrat premešajo, da se nekoliko posuši, tj. da se zrno strdi. Ko pa je tako daleč, da zrno ne poči, če ga z zobmi skušaš zgristi, ampak je še nekako žilavo, stolčejo ajdo kot pri vsaki kaši. Ajdova kaša je prav dobra jed in se često pošilja na tuje.«

Tatarska ajda je zelenkasta in da zelenkasto moko. Kruh, kateremu na, recimo, 1/2 kg bele pšenične moke dodamo nekja žlic moke iz tatarske ajde, je precej zelenkast.

Dvomim, da bi si ti mlini mazali ime s tvorstno goljufijo. Je pa res, da se je pred leti v trgovinah prodajala ajdova moka, ki so ji dodajali pšenično, ki je nekjakrat cenejša. Vem, ker smo to s preprosto analizo oblike škrobnih zrn (mikroskopska analiza) to ugotavljali. Celo delež dodane pšenične moke se da precej natančno določiti na tak način.

Če boš klical v mlin in kaj izvedel, pa nam le napiši.

 

rimljanka

Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 26. apr 2020 08:08

kvinta  

član od: 25.4.2020

sporočila: 1

27. apr 2020 14:15

Najlepša hvala za informacije zdaj bom malo bolj mirno spal :)

Mi pa je ena soseda rekla ,da je njen tast delal svojcajt v enem mlinu pa, da naj bi bla barva odvisna od presejanja torej bolj fino je presejana bolj svetla je tista pa ,ko je bolj temna pa naj bi v njo full na fino zmleli naknadno od 10-20% luščin kar mene seveda niti malo ne moti pa še manj po denarnici vdari :)

kvinta

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

27. apr 2020 20:18

Preveri kakšnega tipa je ena in kakšnega druga moka. Višja kot je številka oznake za Tip moke bolj bi morala biti moka temna, saj vsebuje več delcev zunanje ovojnice zrna - bolj je polnozrnata.

Na ajdovi moki, ki jo imam doma ne piše tip, na rženi pa, tako da ne vem iz prve ali pri ajdovi moki navajajo tip, ker toliko ne poznam in tudi ajdovo moko redko uporabljam.

 

tedyka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

27. apr 2020 22:09

Ajdova moka nikoli nima oznake tipa. Mislim, da imata to le pšenična in ržena.

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti