Goveja juha

SUZANAZ  

član od: 11.6.2003

sporočila: 878

tema odprta - 7. apr 2020 10:57 | ogledi: 2.904 | odgovori: 11

Tašča kuha juho tako, da prvo prevre meso nato vodo odlije. Ker se naj bi izločile neke snovi podobne seču. Ali je kdo že slišal za to? Wtf? Njena juha je vedno brez okusa. Zdaj mi je jasno zakaj. 

Suzi

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

7. apr 2020 11:29

Če meso sama kupi in ji je takšna juha všeč, kuha v svoji kuhinji in na svojem štedilniku zakaj pa ne?

Ognjič

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

7. apr 2020 11:51

Taščina juha, taščin okus. Jaz se pač trudim v goveji juhi obdržati čim več vsega, kar pride iz mesa in dodatkov (razen maščobe, to na koncu poberem), tako da tudi pen ne posnemam. Sice ne pride čisto bistra, ampak me ne moti. Moja juha, moj okus. 

Sonja

helgula  

član od: 21.4.2006

sporočila: 551

7. apr 2020 13:00

Jaz naredim tako v primeru, da kuham juho samo iz kosti. To mi je svetoval mesar, kjer kupujem kosti. Zraven je pa rekel še dodaš celo olupljeno čebulo, ki jo tudi z vodo vred zavržeš. In moja juha ni nikoli brez okusa. Res pa ima tista voda, ki jo zavržem obupen vonj...prav po seču.

helgula

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

7. apr 2020 13:22

Po eni varianti je treba vodo zavreti, če damo v lonec zamrznjeno in neodtajano meso. 

Jaz ga vnaprej odtajam in vode nikoli ne zavržem. Vonja po seču doslej nisem zaznala, dodam pa  poleg klasike: čebula, česen, peteršilj, korenje, lovor  še kar precej drugih zelišč  v manjših količinah. Nikoli je  ne kuham v ekonomu, tista mi ni všeč.  Raje klasično, večjo količino naenkrat, da je imamo za par obrokov. 

Cila

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

7. apr 2020 14:10

Nikdar ne odlijem vode, ko pristavim juho. Tudi če kuham iz zamrznjenega mesa in kosti, niti pri kostni juhi. 
Jaz sem razlike pri vonju opazila pri različnih prodajalcih govedine in tudi ko sem kupila domače je bilo meso jeseni boljše, kot tisto pozimi. Verjetno gre tukaj za prehrano govedi. 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Anemiilat  

član od: 7.9.2016

sporočila: 2396

7. apr 2020 15:21

Jaz nikoli ne zavržem prve vode, tudi pen ne pobiram. Kuham pa bolj kot ne kostno juho. Mešano goveje, svinjske in kurje kosti, z veliko jušne zelenjave. Edino zaenje čase jo skuham dan prej in poberem strjeno maščobo. Sem se prilagodila ta mladim.

 

Anemiilat

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

7. apr 2020 17:59

Pri nas imamo juho radi, pa meso iz juhe, takoj, ko se juho odcedi tudi. Več ali manj dam kuhati zamrznjeno meso od reber, včasih prsi ali flam pa nekaj kosti. To zavrem, poberem pene in nato dodam zelenjavo - korenček (če je mogoče rumen in oranžen) , čebulo, košček pora, gomolj zelene, kakšen del lista cvetače ali del "štora" od cvetače, kakšen strok česna (baje bistri juho), nekaj zrn črnega popra, malo majarona, pa seveda peteršilj in če je le mogoče tudi petršiljevo korenino. Solim z malo začinke in soljo. Kuham vedno klasično 2,5-3 ure, da počasi vre (menda mora vreti tako, da se kuharja skregata o tem ali vre ali ne). Tako pride juha bistra in okusna.

Zakuho nikoli ne skuham v juhi ampak posebej v vodi in jo v juho dam tik preden jo vlivam na krožnike, samo toliko da se pogreje v juhi.

 

tedyka

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

7. apr 2020 18:22

Jaz zadnje čase kupim za juho goveja rebra/ prsa, kos bočnika,  kos govejega repa, mozgovo kost. Če je preveč kosti je juha bolj želatinasta, če so pa mastna rebra je mastna. Takrat jo obvezno ohladim in poberem maščobo. Včasih kupim samo kos mesa in kosti, če vem, da jo bomo porabili isti dan. 

Kuham jo vedno 4+, ne poberem pen, dodam le kos zelene, rumeno in navadno korenje, korenino peteršilja, par zrn popra, sol, ščep žafranike, košček kolerabe, malo luštreka, popečeno čebulo, košček pora. Včasih košček govejih jeter, včasih malo paradižnika. 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

7. apr 2020 18:30

Večna tema, goveja juha. Večinoma jo kuham iz mesnatih govejih kosti, včasih iz zamrznjenih, ker ko jih vidim pri mesarju, kupim take kosti na zalogo. Včasih dodam kos prsi ali reber, tudi trdo kepo mletega mesa dodam včasih, pa kak kos kure (vrat, hrbet ali ostanek prsi, ko odstranim file). Pen nikoli ne pobira, med brbotanjem kar izginejo, juha pa je vedno bistra. Čebulo vedno prerežem na pol in opečem na plošči, dodam nekajs trokov česna, korenje, rumeno korenje, korenino peteršilja, rezino zelene, kos pora, od začimb pa poper v zrnu, muškat, žafraniko in list lovorja. Na pol kg mesa in tri mesnate kosti dam kakih pet korenčkov, tri korenine peteršilja, spodobno rezino zelene.  Ko zavre, juho kuham na manjhnem ognju še kaki dve uri do dve uri in pol, kakor nanese. Le solim jo, je dovolj okusna tudi brez kocke (če ni, pač goljufam in dodam eno). Zakuho dam v juho le, če gre ta takoj na mizo, če pa kaže, d abomo koga čakali, potem jo skuham posebej v malo juhe in vode in si potem vsak da sam na krožnik. 

 

Sem pa slišala in brala, da nekateri odlijejo vodo po prvem vretju, ali da poberejo pene. Pojasnil se ne spomnim, sama pa tega ne počnem, niti moja mama niti tašča. Obe pa skuhata perfektno juho, meni je vedno boljša kot moja, njima pa je moja bolj všeč. 

Niksem pa še nikoli zaznala vonja po urinu ali čemerkoli drugem, ne glede na to, ali je bila juha zgolj iz kosti ali iz mesa, niti ne opažam razlike ali je meso zamrznjeno ko ga dam v lonec ali ne. 

mamamia

SUZANAZ  

član od: 11.6.2003

sporočila: 878

7. apr 2020 20:56

Sonja, ja zaradi mene jo lahko kuha kakor hoče tud pojem jo, ko sem povabljena k njej na kosilo. Samo situacija je trenutno drugačna, ker je gostja v moji hiši za daljše obdobje ( ne zaradi Corone) in se včasih zaradi slabe vesti spravi kaj skuhat in jaz se samo za glavo držim. In ko je hotela od bio pašne govedine odliti vodo me je skoraj kap. Če pa še nima argumentov za to samo, da je prebrala, da se tako izločijo toksini iz mesa pa ne vem zakaj bi to delala. Po tem principu bi morala tudi goveje zrezke prvo prekuhati in potem peči. Pa golaž prvo skuhat potem pa dodat paradajz pa je to to. 

Suzi

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti