Kuhanje v času korone

motovilčica  

član od: 29.12.2009

sporočila: 231

tema odprta - 23. mar 2020 7:38 | ogledi: 4.016 | odgovori: 19

Pozdravljeni, epidemija koronavirusa je večini precej spremenila življenje, tudi v kuhinji. Vseskozi smo doma, več kuhamo, manj hodimo v trgovino.

Kako se znajdete v kuhinji v novi situaciji? Ste že odkrili kake nove recepte ali na novo odkrili stare, na katere ste vmes pozabili? Recepti dobrodošli .Ste začeli morda sami peči kruh? Kako ste se zorganizirali tisti, ki imate otroke in morate z njimi delati za šolo, obenem pa tudi sami delate od doma - kdaj kuhate?

Meni se zdi, da sem ogromno pred štedilnikom in za pultom, lovim čas za kuhanje med delom od doma in poukom od doma . Običajno skuham zjutraj in pogrejemo v času kosila ali pa jed pripravim in jo vmes porinem v pečico. Počasi mi zmanjkuje idej, ker ne maram ponavljanja jedilnika. Ker skoraj ne hodimo več v trgovino, se bo verjetno počasi začela "impro faza" - kuhanje iz preostalih sestavin v shrambi . Upam, da se iz tega skuha kak nov fin recept .

Veselim se vaših izkušenj in idej

Ostanite zdravi in doma! Motovilčica

motovilčica

SUZANAZ  

član od: 11.6.2003

sporočila: 878

23. mar 2020 7:42

Nobene spremembe, ker kuham tako ali tako vsak dan. Res pa je,da večkrat jemo regrad ker ga imam čas nabirat. Pa še po čemaž bom šla. 

Suzi

dari  

član od: 21.8.2004

sporočila: 1521

23. mar 2020 8:19

Ostanki, omake, testenin, s sirom zapečeno v pečici. Reciklaža. 

 

dari

Anemiilat  

član od: 7.9.2016

sporočila: 2395

23. mar 2020 8:30

Dari pri nas tudi tako ze od prej. Pa ostanki pečenega mesa ali kuhanega iz juhe porabimo v makaronflajžu.  Že prej tako. Kuhanja nismo nič spremenili kaj dosti.

 

Anemiilat

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

23. mar 2020 8:46

Kruh pečem pogosteje (praktično vsak dan) po nekem svojem receptu, da pride lepo tanka skorjica in je znotraj mehek ter se ne drobi. Sicer pa, bolj ali manj kot ponavadi.

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15147

23. mar 2020 9:16

Pri nas je kar običajno. Kruh pečem po potrebi oziroma vsak drugi dan, včasih bagete ali žemljice. 
Ker je sin doma mi občasno pomaga pri kuhanju- v petek je kuhal fižolovo juho in je recept spisal za gospodinjstvo. Zelo je bil navdušen, ko sem mu povedala, da smo v mojih mladostniških časih vsak petek imeli za kosilo fižolovo juho in palačinke. Rekel je, da je lahko tako tudi pri nas . Ker sva jo skuhala iz pol kg fižola je šla polovica v zamrzovalnik.

Danes bova delala lazanjo na njegovo željo. Sama bova neredila testo.Spekla bom tudi jabolčni zavitek, ker moram porabit jabolka. 
Zaenkrat nam kar gre. V sredini tedna se bom zapeljala na kmetijo po domače dobrote ( zelje, repa, solata, korenje....) Pa še naročila sem domač jabolčni sok, jajca, jabolka....Nič nam ne manjka, le drugače je. 

 

 

 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

dari  

član od: 21.8.2004

sporočila: 1521

23. mar 2020 9:25

Saj pri nas se je tudi vedno recikliralo. Kuham tako kot prej. Mogoče sedaj, kakšno pozabljeno jed, ki je že dolgo nismo. 

dari

karnak  

član od: 24.10.2006

sporočila: 701

23. mar 2020 10:16

Ker kuham itak vsak dan, mi sedaj kuhanje ne dela preglavic. Smo malo bolj racionalni pri izbiri jedilnika, sestavin. Vem pa, da je veliko ljudem v tem času kuhanje prava muka, saj nikoli ne kuhajo, ker jim ni treba. Ravno prejšnji teden me je poklicala prijateljica, ki ni gospodinjski tip, naj ji pomagam sestaviti nakupovalni listek, ker tudi nič nimajo zaloge doma.

 

karnak

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12637

23. mar 2020 12:29

karnak je napisal/a:

Ker kuham itak vsak dan, mi sedaj kuhanje ne dela preglavic. Smo malo bolj racionalni pri izbiri jedilnika, sestavin. Vem pa, da je veliko ljudem v tem času kuhanje prava muka, saj nikoli ne kuhajo, ker jim ni treba. Ravno prejšnji teden me je poklicala prijateljica, ki ni gospodinjski tip, naj ji pomagam sestaviti nakupovalni listek, ker tudi nič nimajo zaloge doma.

 

karnak

  Tudi pri nas, nekaj zaloge imam vedno v omari in sicer manjši skrinji, nekaj pa sem še dokupila, v trgovini, proti večeru, že pred dnevi, ko ni bilo v trgovini veliko ljudi,  za sproti samo še kakšno sadje in zelenjavo.  pa pečem že nekaj let sama, pred dnevi sem dobila še v Lidlu kvas, tako, da mi ga zaenkrat še ne bo potrebno delati.  

"Prijazne besede so lahko kratke in preproste, njihov odmev pa je neskončen"(Mati Terezija)

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

23. mar 2020 16:52

Kuham v krizi in brez krize - to mi zaenkrat ne uide. Sem pa ugotovila po prvih nekaj dneh v prejšnjem tednu, da se moram držati časovnice, kot če grem v službo - vstati zgodaj, bolj ali manj skuhati kosilo, prižgati računalnik za delo od doma, biti dopoldne bolj ali manj v "službi", okrog poldne dokončati kosilo ali še kaj na hitro narediti in dati na mizo (danes smo jedli takole v teku, ker je bilo ravno takrat najbolj živahno po telefonu in elektronski pošti), potem pa delo nekje do 15.30 - 16.00 ko ugasnem računalnik. Sama sem pravkar pokosila, ker prej ni bilo časa in sedaj moram še do konca pospraviti kuhinjo.

Kuham različno kot sicer, tako da se sam jedilnik ni kaj posebno spremenil. Že kakšnih 14 dni preden sem ostala doma sem počasi nakupovala stvari, ki bi nam utegnile priti v teh časih prav, nekaj sem imela še od prej, ker imam vedno nekaj zaloge doma (stara šola, ko vedno ni bilo vsega na razpolago) in sedaj tudi še ni sile, da bi morali v trgovino - če povem sploh nismo bili v trgovini od prejšnjega ponedeljka. Sedaj bo počasi začelo zmanjkovati najprej sadje (jabolka, limone, pomaranče...) in kakšna zelenjava, ker imamo radi zelenjavne mineštre. Nekaj pora, špinače in blitve je še na vrtu, pa radič na njivi in kar gre. Kruh sem doslej spekla 3 x in je čisto dovolj za nas. Sicer pa kuham za 3 člansko gospodinjstvo, opažam pa tudi, da se avtomatično bolj racionalno obnašam v zadnjem tednu.

Veliko zdravja vam želim.

 

tedyka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

24. mar 2020 7:54

Ni kakih večjih sprememb, le da gre vse skupaj še bolj ležerno.  Morda zato, ker sem od decembra itak doma. Zdaj kvečjemu več krat skuham kakšno jed, ki terja več časa. S taščo sva se zmenili, da postopma čistimo zaloge predvsem iz njenega zamrzovalnika, a moramo sproti kupovati, ker ona ima manjše kose mesa. Le krompirjevih svaljkov  ima na pretek. 

Sinoči sem namočila tetovca  in bo danes gravče tavče, zraven kak kos vratovine ali pleskavica. 

Pri nas nekih večjih sprememb ni, le da ne hodimo naokoli. Pogrešam vnukinjo, dva tedna nismo bili v stiku, komunikacija preko ekrana pa ni tisto ta pravo. Pogrešam mečkanje malega škrata, moje koze male. 

Pa mož je tudi doma. Gre nekako, seveda pa je treba zvečer zvrnit kak cuba libre ali kozarec vina (no, ob kuhi tekne kozarček, tašča vedno poskrbi za to, ko se motovilim po njeni kuhinji).

 

Verjajmem pa, da se je na glavo obrnilo pri tistih, ki so zdaj ves dan skupaj z otroki in partnerji, prej pa so bili vsi dobršen del dneva vsak na svojem koncu.  Sploh v stanovanjih zna biti gneča, nam ki stanujemo v hišah je lažje, greš na zrak malo pa je občutek čisto drug. 

 

Držite se vsi in ostanite zdravi.

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti