Manj sladka peciva

Kitchen bee  

član od: 25.3.2009

sporočila: 5

tema odprta - 8. feb 2020 11:59 | ogledi: 2.620 | odgovori: 7

Pozdravček. Iskala točno to temo in ne najdem. Zelo rada bi jedla sladice (sestavljeni okusi morajo bit super) a so zame resnično presladke. Vse, povsod, kamor pridem, izgleda krasno in mamljivo, vsi vse hvalijo, jaz pa ne morem niti prežvečit in pogoltnit, ker mi je presladko. Sama sem že par enostavnih sladic zreducirala na "moj okus" me pa zanima kako je z povprečnimi sladicami(npr peciva, ki imajo več sladkih plasti), če močno zmanjšam količine sladkorja. Ne bi rada stran metala, ker morda ne bi uspele. Zanima me torej kako prilagoditi recepte, kjer je veliko sladkorja, po 100g in podobno. Sem ziher, da se med vsemi top sladkosnedi najde tukaj tudi kakšen/a, ki ne mara toliko sladkorja in je že eksperimentiral na tem področju

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

8. feb 2020 12:35

Sladkor lahko reduciraš/nadomestiš z manj sladkimi variantami praktično povsod razen pri biskivith, ker premalo sladkorja v snegu pomeni, da ti bo končna zadeva najverjetneje padla skupaj. + Če daš manj sladkorja v marmelade/džeme, ti bodo v hladilniku držali samo nekaj dni, zato velja take pripraviti v zelo majhnih kozarčkih.

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

8. feb 2020 13:13

Res je, praktično pri vseh receptih lahko količino sladkorja brez škode zmanjšaš vsaj na polovico. Pri biskvitnem testu je dolčena količina sladkorja potrebna, da dobiš pravo konsistenco rumenjakove pene, ampak kvašeno in piškotno testo recimo pa sladkorja sploh ne potrebujeta. Ne pričakuj pa čudežev, vegansko meso pač ni meso in pavlova brez sladkorja pač ni pavlova.

Sonja

Kitchen bee  

član od: 25.3.2009

sporočila: 5

8. feb 2020 13:55

Hvala za nasvete. Čisto razumem, da nekatere sladice zagotovo ne bi bile takšne kot so brez večjih količin sladkorja. Zelo rada bi poskusila raznoliko pecivo. Le ta sladkor me matra. Imate morda kakšne informacije pri katerih pecivih(razen biskvita) se absolutno ne sme odvzemati sladkor(no go pod nobenim pogojem), da ne spacam česa po nepotrebnem. Meni je vso pecivo čudovito le pojest ga ne morem, ker je skoraj zmeraj močno sladkano

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

9. feb 2020 14:03

Pri vsakem receptu se da količno sladkorja zmanjšati. je pa vprašanje, za koliko, da je po konsistenci še podobno originalu. Če dalj časa bereš tale forum pa komentarje pod recepti, boš videla, da ni tako malo tistih, ki režejo sladkor na pol ali še manj. Velika večina sladic s pol sladkorja še vedno uspe, pravzaprav je res malo takih, ki ne - ampak sama zase moraš ugotoviti, kaj je zate še sprejemljivo in še dobro. 

Sicer se me sploh ne tiče, ampak ne morem si kaj, da ne vprašam. Zakaj pa na vsak način hočeš jesti slaščice, če so tako grozne? Zakaj le mene ne doleti kaj takega.....

 

Sonja

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4309

9. feb 2020 15:46

limnol je napisal/a:

 

Sicer se me sploh ne tiče, ampak ne morem si kaj, da ne vprašam. Zakaj pa na vsak način hočeš jesti slaščice, če so tako grozne? Zakaj le mene ne doleti kaj takega.....

 

Sonja

To sem se tudi jaz spraševala. Poznam kar nekaj ljudi, ki sladkega ne marajo in si dajo duška mogoče s čim drugim. Jaz pa, žal, nisem med njimi.

 

rrr

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15147

9. feb 2020 19:55

Jaz nisem ljubiteljica sladkega. Meni je temna čokolada dovolj sladka, sinu tudi, ostalim ne. Zato moram zelo kombinirati.

V vse kar pečem dodajam manj sladkorja kot običajno. Pri piškotih se običajno držim recepta, ker jih večina podarim. Jih pa tudi prilagodim in skrbno izberem , da so boljši in manj sladki. Zato so v teh receptih nesladkana čokolada, mandeljni, lešniki, manj sladko sadje.

Pri zavitkih je običajno testo brez sladkorja in v jabolčni nadev dodam vanilijev sladkor, nekaj limoninega soka, cimet in odvisno od jabolk še malo sladkorja, žličko, včasih žlico.

Pri piti dam v testo zelo malo sladkorja, nadevi so večinoma sadni in tudi ne sladki. Mojim je to všeč.

Se pa se s tem ne strinja večina mojih najbližjih, ker imajo radi manj sladko.

Včasih pečem biskvitno testo s sadjem. V prvotni recepturi izpred 25 let je veliko sladkorja, kar je meni danes absolutno presladko in ga dam pol manj. Vseeno uspe, saj je notri pecilni prašek.

Torte so pri nas zadnje čase manj sladke . Če je običajno sladko testo se  ob dodamu sadju sladkost porazgubi in deluje bolj osvežilno. Jaz načeloma se izogibam nutelli, ker mi je absolutno presladka. Če že delam čokoladno kremo uporabim čokolado jedilno, največkrat 70 %. Smetane ne sladkam. Tako je tudi krema manj sladka.

Najbolj je, da sama preizkušaš recepte. Sicer bi bilo dobro, da pogledaš veganske ali recepte za diabetike, kjer se dodaja namesto sladkorja druga sladila. 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Sporočilo je spremenil(a) Trixi dne 9. feb 2020 20:46

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

11. feb 2020 19:30

Kvašena testa, potice, tudi pite in peciva iz vlečenega ali listnatega testa bi morala uspeti, tudi z veliko manj sladkorja. V jabolčni ali skutin zavitek lahko daš tudi samo malo rozin in bo nekoliko sladko. Tudi sama jabolčni zavitek sladim včasih z žlico ali dvema sladkorja in je čisto dovolj.

Edino problematično se mi zdi biskvitno testo, ker je ponavadi količina sladkorja enaka količini moke in se jajca v začetku stepa s sladkorjem, da narastejo - kako bi to nadomestili ne vem.

Tudi pri beljakovem testu se mi zdi, da se sladkorja ne da kar zmanjšati - mogoče bi ga lahko zmanjšali s tem, da bi dodali nekaj škroba (nisem poskusila, samo razmišljam)

Po mojih izkušnjah se sladkorja zamenjevati kar  z nadomestimi sladili vedno ne da - včasih se spremeni okus, konsistenca tako da je treba sprobati. Meni osebno stevija ni všeč, ker mi daje nek tak čuden mentolov (hladen) okus, kokosov sladkor spremeni okus - kot bi sladili s karamelom,   eritrol mi tudi daje spremenjen okus ..... Ponekod ta sladila pašejo (kava s kokosovim sladkorjem mi je čisto ok, v štrudlu pa mi je okus zoprn), drugod pa ne.

Treba je po mojem sprobati in videti, kaj nam je všeč in kaj ne.

tedyka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti