Divje živali

dočka  

član od: 23.12.2012

sporočila: 556

tema odprta - 24. sep 2019 21:07 | ogledi: 2.947 | odgovori: 41

V Sloveniji niso problem samo medvedi in volki, temveč tudi šakali. Ste že kdaj slišali, da so šakali sredi belega dne na delno ograjenem dvorišču ob stanovanjkski  hiši pobili skoraj celo jato kokoši. To se je zgodilo v vasi v Slovenskih goricah. In to ni  prvič, saj se je to zgodilo že pri tretji kmetiji v zadnjem tednu.  Saj razumem, da so šakali lačni, ker v gozdu ni več zajcev in fazanov, ampak po dvorišču vseeno ne morejo hoditi.

dočka

Katarinči  

član od: 27.12.2015

sporočila: 4488

24. sep 2019 21:42

Po dvorišču, ki je v celoti ograjeno, res ne morejo hoditi,  na delno ograjeno pa seveda lahko pridejo, saj je njim oziroma vsakomur dostopno. Rešitev? Ograjeno dvorišče ali vsaj tisti del, kjer je jata kokoši.

Če se ne motim, so šakali mrhovinarji, zato morajo biti  verjetno res hudo lačni, da se lotijo živih živali. Problem torej niso šakali, temveč predvsem razlog, zakaj v gozdu ni več (živih in poginulih) zajcev in fazanov (in seveda drugih živalskih vrst, s katerimi se šakali prehranjujejo) ...

https://animals-matter.com/zlati-sakal-je-kor 

https://www.varna-pasa.si/zival/sakal/

http://znanost.sta.si/2666236/sakal-po-novem-le-se- 

 

Katarinči

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12637

24. sep 2019 22:56

Mislim, da je bil mesec februar ali marec letos, ko sem se sprehajala s svojo , bilo je dopoldne in kar naenkrat sem nedaleč stran od naju, opazila , da se na travniku nekaj giblje, najprej sem pomislila, da sta srni, nisem si upala iti naprej, nato sem jasno videla , kot , da bi bila dva psa, ki sta z neverjetno hitrostjo letela proti gozdu. Še dobro, da je pihal veter, ker ju niti psička ni ovohala, niti ona dva nje.  Vedela sem, da nista bila psa, kajti , če je v naselju pes spuščen, kaj šele v bližini gozda, plača lastnik kazen 500 evrov,  kar takoj mi je šinilo v glavo, da sem videla šakala. Ko sem prišla do prve hiše, sem zgodbo povedala in ljudje so mi pritrdili, da sem videla šakala.  V bistvu so mi povedali, da ljudem ne naredijo nič, vendar bi lahko bila v hudi nevarnosti moja psička, če bi ju napadla. Skratka,  od tistega časa sem postala bolj previdna na najinih sprehodih, ki pa niso v neposredni bližini gozda. Kar se tiče so  me  opozorili,  da  se  ne  smem  sprehajati  zgodaj  zjutraj  in  ko   se   začne  večeriti.   Naj     poudarim,  da  imajo  tukaj  kmetje  vse  živali,  od  govedi, konjev, drobnice,skrbno  varovane  na  pašnikih  z električnim  pastirjem,  ki  pa  menda,  volkov   ne  ubrani,   ker  lahko  skočijo  čez  ograjo,ali  pa  celo  skopljejo   pod  ograjo.

"Prijazne besede so lahko kratke in preproste, njihov odmev pa je neskončen"(Mati Terezija)

Sporočilo je spremenil(a) johana dne 24. sep 2019 23:00

dočka  

član od: 23.12.2012

sporočila: 556

25. sep 2019 3:27

Šakali so se naselili v bližino vasi pozimi oz. zgodaj spomladi, ker so takrat ponoči v gozdu prvič  slišali njihovo oglašanje. Razen tega sem takrat prvič po 40 letih, koliko je star vikend, da  so na travi skopane jamice, kot bi jih kopal pes. Lovci so že takrat povedali, da to koplje šakal, ki išče hrano oz. glodalce. Zato sem se večkrat pohecala, da naš vikend čuvajo šakali. Sosede so hkrati opozorili, da naj pazijo na manjše pse in mačke.

Zdaj pa, ko so začeli sredi dneva klati kokoši po dvoriščih ob hišah, pa ni več tako smešno.  Ta kmečka dvorišča, ki so običajno zelo velika v naših krajih niso bila nikoli ograjena. Dvorišče te kmetije je bilo ograjeno z ograjo višine  cca. 60 cm, da kokoši niso mogle na cesto oz. gozd, To ograjo je šakal preskočil in nato na dvorišču poklav kokoši, ki pa jih ni pojedel, temveč jim je samo spil kri. Moram še povdariti, da so v tem času v hiši potekale vaje ansambla, ki so bile precej glasne. Morda, pa je to glasbo izkoristill, da se ne bi slišalo vpitje kokoši.  Ko so ga pregnali, se je pa splazil pod ograjo. Zanimivo je tudi to, da se je po kakšnih 15 minutah vrnil na dvorišče. Ker se je to zgodilo že pri tretji kmetiji predvidevam, da bo svoje pohode še nadaljeval. Vem, da so živali v gozdu lačne, ker so lovci postrelili vse živali, ki so njihova hrana. Pri nas so pred leti pri vikendu postrelili vse zajce, ki so se skrivali v grmovju od hiške oddaljenem 20 min to takrat, ko sem bila na vikendu  Naš vikend ni v nikakšni divjini, temveč na robu naselja. V neposredni bližini so tudi hiše in kmetije. Se vam to zdi normalno ? Meni ne. 

Bojim se, da se bodo šakali spravili še na manjše pse. Ne znam si predstavljati, da bi ubili obe pekinezerki, ki živita na kmetiji, kjer so včeraj  pobili kokoši. 

Sedaj komaj verjamem, kako se počutijo ljudje na kmetijah, ki jim volkovi pobijejo vse živali tako rekoč pred pragom hiš.

 

 

 

 

 

 

dočka

MALČICA  

član od: 8.6.2006

sporočila: 451

25. sep 2019 9:29

Lovci niso pobili vseh gozdnih živali. Te ali poginejo zaradi kake bolezni ali se prestavijo kam drugam. Pri nas po žledu tudi skoraj ni več zajcev, zato pa smo dobili en kup srnjadi in jelenjadi. Ptiče pa lahko izvažamo. Nobeno sadje ni pred njimi varno, tudi z mrežo ne. Letos smo pobrali kar zelene jabolke, polovico so jih že skluvali. Ko enkrat žival pride v bližino hiš, ne gre več globlje v gozd, tako pravijo lovci. Zato imamo tudi mi šakale. medvede, volka, srne, jeleni se derejo že 14 dni pod oknom. Cel živalski vrt.

Malčica

dvorana  

član od: 27.5.2015

sporočila: 293

25. sep 2019 12:25

Pri nas )gozd je blizu=se sredi dneva sprehajajo kune.Da ne govorim,kakšne so rože pred hišo in tuljenje ponoči in vse "pokakano".Hvala bogu,vsaj v hiši na podstrešju jih ni.Da ne govorim o divjih prašičih v koruzi.

dvorana

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12637

25. sep 2019 15:54

dvorana je napisal/a:

Pri nas )gozd je blizu=se sredi dneva sprehajajo kune.Da ne govorim,kakšne so rože pred hišo in tuljenje ponoči in vse "pokakano".Hvala bogu,vsaj v hiši na podstrešju jih ni.Da ne govorim o divjih prašičih v koruzi.

dvorana

Tudi pri nas, menda kune ne moreš in ne moreš pregnati, kaj šele ujeti.

"Prijazne besede so lahko kratke in preproste, njihov odmev pa je neskončen"(Mati Terezija)

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

25. sep 2019 22:27

dočka je napisal/a:

To ograjo je šakal preskočil in nato na dvorišču poklav kokoši, ki pa jih ni pojedel, temveč jim je samo spil kri. Moram še povdariti, da so v tem času v hiši potekale vaje ansambla, ki so bile precej glasne. Morda, pa je to glasbo izkoristill, da se ne bi slišalo vpitje kokoši. 

dočka

Kri kuram  spijejo podlasice ali pa kune. Močno dvomim, da tudi šakali. In tudi močno dvomim, da bi šakal počakal, da bo ansambel pričel vaditi, da se ne bi slišalo vreščanje kur. Morebiti je pa na koncu hotel še dirigirati (šakal, namreč).

lp

Ljudje, ki si upajo reči bobu bob, so velikokrat trn v peti tistim, ki želijo bob prikazati kot jabolko. cervus

dočka  

član od: 23.12.2012

sporočila: 556

26. sep 2019 1:23

Draga elaphus !

Napad šakala na kokoši se je zgodil ob 16. uri na ograjenem dvorišču, neposredno ob stanovanjski hiši, v kateri so potekale vaje ansambla. Ko je teta slišala  drenje kokoši, je pritekla na dvorišče in videla kaj se dogaja. Šakala je iz dvorišča pregnala z metlo, pri čemer je le-ta preskočil ograjo in stekel v gozd. Čez 15 min se je vrnil do ograje.  V enem tednu je šakal  napadel kokoši še pri dveh kmetijah, ki se nahajata v bližini. Pri eni hiši so ga našli celo spati na žagovini pod nadstreškom ob hlevu. Res ne vem, kaj se dogaja s tem šakalom, da se tako približuje hišam in se nič ne boji ljudi. vse to se nahaja na kmetijah, ki se nahajajo na robu vasi, kjer so strjene kmetije in hiše. Tu imam tudi jaz vikend, ob katerem je šakal že pomladi pričel kopati jamice, predvidevam, da je iskal miši in voluharje.

To okoli glazbe je bilo povedano v šali.

Upam, da mi elaphus ne bo zamerila, da sem ponovno detaljno opisala dogodek.

 

Glede pomanjkanje zajcev pa domačini ugotavljajo, da mlade zajce pobijajo jastrebi.

 

Lep večer želim vsem!

dočka

malaga  

član od: 1.6.2011

sporočila: 800

26. sep 2019 8:04

Dočka, kaj pa je 60 cm visoka ograja za šakala?  Nič. Ti in jaz jo prestopiva. Divje živali se nenavadno obnašajo? Vprašajmo se zakaj. Marsikje ljudje posegamo v njihov življenjski prostor in se širimo. 

malaga

dvorana  

član od: 27.5.2015

sporočila: 293

26. sep 2019 8:31

Malaga,tiste kmetije niso od včeraj,so stare več kot sto let in se gotovo ne širijo ne vem koliko.Nekaj je narobe.Saj ljudje pravijo,prav da je kakšen volk,ampak v takem številu je pa preveč.

dvorana

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti