Divje živali

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

3. okt 2019 11:34

Nočna straža JE dejansko eden od nesmrtonosnih ukrepov:

'During this initial phase, we increased human presence around sheep bands grazing through the PA, especially at night, and began to use nonlethal techniques when wolves were in close proximity to a band'

https://academic.oup.com/jmammal/article/98/1/33/29772 pod poglavjem Phase 1: 2008-2010

Hočem reči, ni nekega čudežnega ukrepa, ki je vedno deluje. Stvari so odvisne od stabilnosti tropa, letnega časa, bližine brloga in točk zbiranja (rendezvous points) in šele na podlagi tega se lahko določijo učinkoviti ukrepi. Odstrel dolgoročno ne reši ničesar, temveč lahko stvari celo poslabša.

Populacijo na določenem področju je treba dovolj dobro spoznati, da se ugotovijo njihove navade in razlogi, zakaj se zadržujejo na zadevnem prostoru, in sprejeti temu ustrezne ukrepe. O dvomljivi učinkovitosti odstrela je veliko napisanega tudi tule na podlagi terenskih študij obnašanja krdel po odstrelu https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/jo

~Two things define you. Your patience when you have nothing, and your attitude when you have everything.~

Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 3. okt 2019 11:43

Anemiilat  

član od: 7.9.2016

sporočila: 2396

3. okt 2019 11:48

A tile šakali so se kr sami naselili, al smo jih od kod prvlekli, tako kot že vse druge vešče, gosenice,itd. No za naše okolje vem da lovci najraje sedijo v gostilni.Kmet si je sam okoli gozda napeljal ,  el  pastirja, da mu divji prašiči ne delajoškode.

 

Anemiilat

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

3. okt 2019 11:59

Ne, šakali se selijo sami od sebe (tj. ni jih prinesel človek) zaradi spremenjenih razmer in ker smo zanj ustvarili ugodno ekološko nišo (vrzel, ki so jo za seboj pustili volkovi), toplejše temperature čez vse leto, veliko virov hrane, drastično zmanjšanje število oz. izginotje velikih plenilcev itd. Ker se populacija seli sama od sebe, jih je glede na obstoječe definicije težko oz. ni mogoče klasificirati kot tujo invazivno vrsto, kot navaja eden od člankov, ki sem jih pripela v prejšnjih objavah:

However, widely accepted definitions agreed under international legal instruments (e.g., Convention on Biological Diversity, Bern Convention on the Conservation of European Wildlife and Natural Habitats) make it quite clear that the term 'alien species' only encompasses creatures originating from introductions outside their regular range made by man. Examples include raccoons and muskrats on the European mainland. Since the golden jackals are expanding throughout Europe on their own feet, they should not be regarded as an alien species.

(https://phys.org/news/2015-07-expansion-golden)

~Two things define you. Your patience when you have nothing, and your attitude when you have everything.~

Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 3. okt 2019 12:03

bibaleze1  

član od: 27.5.2018

sporočila: 10

3. okt 2019 15:05

MiriBon, hvala za prispevke v tej temi, gre za objektiven pogled na področje upravljanja z velikimi zvermi.

bibaleze1

dvorana  

član od: 27.5.2015

sporočila: 293

3. okt 2019 16:30

Ne mi tamle enega Idaha tlačit v slovenski prostor je občutno premajhen.Sošolec mi je zadnjič rekel,da kombi pride po otroke,ampak od 5,razreda naprej imajo nekateri še 4 km daleč peš skozi gozd.Saj ne bom =Žleht,če bi bilo to blizu Ljubljane,bi že zdavnaj naredili red.

dvorana

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

3. okt 2019 18:27

Hvala, bibaleze, trudim se zadevo prikazati v čustveno neobarvani luči ob podpori dejstev.

@dvorana, zakaj ne? So ameriški volkovi bolj neustrašni od naših? :)

Imaš pod 'naredili red' v mislih, vse volkove postrelili? Ali je zdaj govora o šakalih.

~Two things define you. Your patience when you have nothing, and your attitude when you have everything.~

dvorana  

član od: 27.5.2015

sporočila: 293

3. okt 2019 18:49

Menda se šakali sprehajajo tudi pri nas,pa imamo koze še zunaj.Ameriški volkovi imajo več prostora.Srne so tudi pri nas,ravno prejšnji petek je možu priletela v avto.Ne govoriti,da jih ni,pa da je gozdni red porušen.Lažje je volku napasti čredo ovac,zgleda da so ratal brihtni.

dvorana

anka  

član od: 7.9.2005

sporočila: 4627

4. okt 2019 7:10

dvorana je napisal/a:

...bi že zdavnaj naredili red ...

Človek, da bi delal red?

Priznajmo si, da je povsod, kjer je človek prišel delat red, nastal kaos.

Živali so brihtne ja. One morajo preživeti s tem, kar imajo in v okolju, v katerem živijo.

Človek pa vzame v roke orožje ... in dela "red". Sledi pa, na čemer smo sedaj.

Narava je sama poskrbela za naravni odvzem in prirast bitij. Človek pa je posegel v gozd. Z orožjem in izsekavanjem gozdov. Enkrat pa se sistem poruši. Divjak posledično pride v urbana naselja.

Človek je tudi podiral drevesa, da je postavil svoje ozemlje skorajda v gozd. Prisotnost divjadi je s tem samoumevna, če ji pred nos postaviš še drobnico.

Tako, kot je zapisala malaga, človek je kriv, da se živali nenavadno obnašajo.

 

Miribon hvala za opis in svoj prispevek na to temo.

NutellomAnka

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

4. okt 2019 8:36

dvorana je napisal/a:

Menda se šakali sprehajajo tudi pri nas,pa imamo koze še zunaj.Ameriški volkovi imajo več prostora.Srne so tudi pri nas,ravno prejšnji petek je možu priletela v avto.Ne govoriti,da jih ni,pa da je gozdni red porušen.Lažje je volku napasti čredo ovac,zgleda da so ratal brihtni.

dvorana

 

Samo zato, ker imajo več prostora, ne pomeni, da imajo dostop do več plena oz. da so 'neumni' in ne bodo kljub temu skušali loviti drobnice. Na velikem prostoru jih je kvečjemu težje nadzorovati, določeni nesmrtonostni ukrepi pa so prav tako manj učinkoviti.

Koze so morda za enkrat še varne pred šakali (ne vem, če bi se upala enako reči za kozličke), saj so trenutno na udaru kokoši.

Kar si tiče volčjih napadov drobnice - mislim, da niso potrebovali 100 let, da so ugotovili, da je lažje napasti čredo ovac kot pa loviti srnjad. Za učinkovito odvračanje so potebna dolgotrajna opazovanja in raziskave, zlati pa trezna pamet in pripravljenost volka zaščititi ter mu hkrati ne dajati možnost, da 'dela škodo'.

Ustrezne ukrepe, ki se ne bodo izkazali za neustrezne tako v gospodarskem kot v etičnem smislu in smislu ohranjevanja biodiverzitete, se lahko sprejme samo, če se krdela natančno spozna, popiše njihove navade, kraje zadrževanja oz. točke zbiranja, gibanje njihovega primarnega plena, prisotnost ustreznega habitata in pa prisotnost ljudi, katerih se volkovi po naravi ogibajo, saj so se v teh 100 letih pa vendarle naučili, da z nami ni dobro češenj zobati. 

Izgube volka kot enega izmed velikih plenilcev, ki ima daljnosežni vpliv na številne živalske in posredno tudi na rastlinske vrste si ne moremo privoščiti. Konec koncev so volkovi podobno kot bobri gradniki ekosistemov, za razliko od človeka, ki je v prvi vrsti rušitelj: https://www.youtube.com/watch?v=ysa5OBhXz-Q Poleg tega je zelo pomenljiv primer Mongolije, ki jo opisuje knjiga Volčji totem, kot nekoč rodovitne stepske dežele, v kateri so bili glavni plenilci volkovi, dokler se nekdaj nomadska plemena niso preusmerila (zaradi kitajskega vpliva) v živinorejo, posledično iztrebila volkove zaradi pobojev živine, in na koncu zaradi izginotja volkov in posledične eksplozije glodalcev končala v revščini in nerodovitni puščavski deželi.

Res ne razumem, zakaj se toliko denarja meče stran za subvencije s ciljem pokrivanja izgub drobnice, namesto da bi se ta denar namenil ukrepom, pri katerih bo 'volk sit in koza cela', kamor sodi npr. pnovna uvedba mrhovišč, izgradnja večjega števila ograd, ki so tudi ustrezno varne, ter uporaba oz. preučitev alternativnih ukrepov, ki volkove dolgroročno odvračajo od napadov, s čimer so ohranja njihove prisotnost in tako preprečuje prihod drugih tropov oz. plenilcev.

 

~Two things define you. Your patience when you have nothing, and your attitude when you have everything.~

Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 4. okt 2019 08:57

sonci  

član od: 27.9.2005

sporočila: 442

4. okt 2019 9:04

anka, volkove je v slovenske gozdove (ponovno) naselil človek. Velike zveri v slovenskih 

gozdovih nimajo naravnega sovražnika in so se prekomerno razmnožile. 

Njihov življenski prostor je postal premajhen in silijo (ni čudno)

v človekovega. Najti bomo morali rešitev, da bo (dobesedno) volk sit in ovca cela.

sonci

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti