Izdelava poročne torte

Vsesadkosneda  

član od: 11.12.2012

sporočila: 178

tema odprta - 19. nov 2018 15:22 | ogledi: 4.264 | odgovori: 20

Pozdravljeni!

Prosila bi vas za mnenje oz. nasvet, skratka pomoč.

Spomladi se poročim. Z zaročencem sva se odločila, da torto naredim sama. Sicer sem peke tort vešča, vendar nikoli do sedaj še nisem delala torte za 90 ljudi, pa večnadstropnih tudi ne. Največja do sedaj je bila za okoli 50 ljudi, bila pa je v enem nivoju.

Naredila bi preprosto torto 2 okusov. Na zunaj bi bila t.i. gola torta (brez ticine, fondanta in ostalih zadev okoli biskvita in kreme), okrašena z naravnim cvetjem in zelenjem. Kreme bodo na osnovi jogurta in smetane (z dodatkom sadja in čokolade), biskvita pa mandljev in čokoladni.  Torte imamo radi sočne, zato bi v tem stilu naredila tudi poročno torto. Vsaka plast bi bila sestavljena iz 3 tankih biskvitov in 2 plasti kreme. Biskvite bi tudi navlažila, vendar ne preveč, da se ne bi vse sesedlo (sočnost oz. ne suhost bi kompenzirala z drobnejšimi plastmi biskvita).

V začetku sem imela plan narediti 2 dvonadstropni okrogli torti (eno sadno in drugo čokoladno). Sedaj razmišljam o kvadratnih dvonadstropnih, ker se lažje nareže veliko kosov (vsi bi dobili enako velike kose). Mogoče tudi manjša dvonadstropna okrogla (ta bi bila lepo okrašena, to bi pripeljali v dvorano, to bi svatje videli celo), v kuhinji pa bi na razrez čakala velika kvadratna (enonadstropna, ki ne bi bila okrašena). Kakšna torta se vam zdi lepša/primernejša...kakšno bi izbrali vi?

Nisem pa ziher, če bo takšna torta zdržala 2 nadstropji (se ne bo sesedala, povešala). Seveda bom v spodnji del zapičila slamice in zgornje nadstropje podložila s podlago. Ali mislite, da bi morala ob rob med biskviti dati masleno kremo, da bo vse skupaj bolj kompaktno?

 

Najlepša vam hvala za vaše nasvete, mnenja. Vaša pomoč mi bo prišla še kako prav. Seveda pa, če imate še kakšno dodatno mnenje, je tudi to dobrodošlo.

Vsesladkosneda (slastnakuhinja.blogspot.si)

dočka  

član od: 23.12.2012

sporočila: 556

19. nov 2018 16:34

Vse pohvale vredno, da si sama nameravaš speči poročno torto. Pa si prepričana, da boš ob vseh pripravah za poroko še imela čas za torto. Nisem prepričana, kajti peka takšne torte zahteva veliko truda in živcev. Jaz bi raje peko  torte preprustila komu drugemu, ki naj jo speče po tvojih navodilih. Verjemi, da bo tako veliko bolje.n Jaz pa bi se pred poroko raje razvajala (frizer, pedikura, manikura, kakšna sproščujoča masaža, kozmetika in še kaj kar te veseli.....), da boš kot nevesta zablestela in ne boš brez potrebe utrujena.  Želim ti, da bo na poroki vse tako, kot mora biti. 

dočka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

19. nov 2018 18:28

Daj, ženska, a ti je res potrebno za lastno poroko sama peči torto za 90 ljudi? In to z rahlimi kremami, ki težko držijo drugo troto na sebi? In se ti bo začelo posedat, dan pred poroko seveda, ker kreme s smetano verejtno ne boš delala dva dni prej? In kaj potem, ko te zagrabi panika? Dan pred poroko?  Ja, si izkušena pi peki tort, praviš, a ne za tako velike. In glede na vprašanje nisi prav prepričana, kako jih stabilizirati. O tem se sicer lahkopoučiš v trgovinah s slaščičarsko opremo, imajo stojala in nosilce za nadstropne torte, če se že nameravaš ubadati s tem. 

Naj ti po tvojih željah raje profesionalci naredijo in predvsem dostavijo torto. Si razmišljala, kako boš sestavljeno torto transportirala tja, kjer jo boste razrezali? Pa da gre potem s tem kaj narobe?

Jaz sem rojen optimist in vedno gledam le svetle plati, ampak da bi si pa sama pekla torto za 90 ljudi za svojo poroko? Ne, preveč se imam rada za kaj takega in mi takšno breme nihče ne bi mogel naprtiti, še najmanj jaz sama.  Se mi zdi, da si je tik pred poroko treba vzeti čas za kaj drugega kot pa za skrbi s torto.

 

Kakorkoli že, srečno!

mamamia

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8685

19. nov 2018 19:53

Dragi otrok, hvale vredno, da bi se prijela tega dela, ampak... si kdaj delala kaj podobnega? Si kdaj imela poroko? Si kdaj pričakovala toliko svatov? Si se kdaj oblekla v poročno obleko..., pred tem frizer? 

Vzemi se v roke in premisli. Tukaj te ne moremo prepričat z lepa, ne moremo z grda, vem pa, da bi s tem naredila eno velikooo traparijo. Imam (kot tudi nekatere druge) kar nekaj življenjske kilometrine in vem o čem govorim. 

Lepo naročite torto pri slaščičarju, ti boš pa v bodočem življenju imela velikooo priložnosti, da se napečeš tort in tort. 

Želim ti vse lepo v pričakovanju poročnega dne.

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1685

19. nov 2018 20:19

Pohvale vredno, da bi ob vseh pripravah pekla še torto. Mene skrbi naslednje. Začela se bo pomlad, temperature bodo naraščale, ti pa mislim, da nimaš tako velikega hladilnika za tako veliko torto.

Dobro premisli o vsem. 

LP, Saša

Vsesadkosneda  

član od: 11.12.2012

sporočila: 178

20. nov 2018 9:21

Hvala vam za vse (ne preveč spodbudne) besede. glede hladilnika...imam dovolj velikega (večkrat pečem peciva za večja slavja) imam tudi kar nekaj sorodnic, ki so sosede in mi bodo z veseljem posodile kakšno polico v hladilniku, da pospravim svoj hladilnik, da bo popolnoma prazen in primeren za shranjevane poročne torte. Kako se fiksira nadstropja torte sem se tudi že pozanimala in tudi že probala (sicer na manjši torti, vendar imam namen tekom zime narediti tudi pravo preizkušnjo poročne torte).

Glede časa sem tudi sigurna, da ga bo dovolj, ker ne bom imela veliko priprav (razna ličenja itd. odpadejo, ker pač nisem človek za to), poroka pa bo večerna. Tudi dopust bom imela v tednu pred poroko, tako da spočiti se bom imela čas.

Zato vas prosim, če imate kakšen nasvet glede mojih dilem, sicer pa vsem izredna hvala za vaša mnenja (vem, izgledam zelooo optimističen človek, vendar vsako stvar večkrat premislim in si dobro načrtujem čas in dejavosti) :)

Vsesladkosneda (slastnakuhinja.blogspot.si)

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15147

20. nov 2018 10:17

Pozdravljena! 

Sem pogledala tvoj blog in si zares pridna ustvarjalka. Glede na to, da si skromna in se stvarem resnično posvetiš z dušo, bo tudi torta, ki si si jo zamislila uspela. Upam, da boš dobila kakšen uporaben nasvet iz pravih rok. Pa tako, kot praviš naredi poskusno torto, da preizkusiš stabilnost. Na FB imaš skupino Pecivo in slaščice za vsak dan, kjer je veliko izkušenih pekaric in verjamem, da ti bodo svetovale...

Želim ti, da ti uspe! 

 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Vsesadkosneda  

član od: 11.12.2012

sporočila: 178

20. nov 2018 11:33

Trixi, najlepša hvala za pohvale in nasvet. Na blogu pa sem trenutno zelo neaktivna (imam dovolj računalnika v službi in v zvezi s faksom, tako da raje samo kuham/pečem, ko imam čas).

Vsesladkosneda (slastnakuhinja.blogspot.si)

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

20. nov 2018 14:42

Jaz svoje poročne torte definitivno ne bi pekla, ampak to ni odgovor na tvoje vprašanje :)

Če bi jo pekla za koga drugega, bi naredila podobno, kot si si ti zamislila- eno veliko brez okrasja (za v kuhinjo) in nekaj manjših za prikaz v dvorani. Definitivno pa ne bi pekla dvonadstropnih ampak enojne, ki bi jih postavila na stojalo. Peki ima nekaj cenovno ugodnega:

https://www.peki.si/trgovina/stojala-za-torte/okr

Od daleč najbrž ne izgleda slabo, vendar bi ga jaz vseeno okrasila/ovila s svilenim trakom ali tilom in z malo zelenja, da bi prekrila plastiko.

Tako na prizorišče torte transportiraš varno, brez strahu da se ti sesedejo ali nagnejo, kar je pri dvonadstropnih kar delikatno. V gostilni jih postaviš na stojalo in to je to. Pa tudi hramba enojnih tort v hladilniku je enostavnejša. In ne nazadnje- ker enojne torte obvladaš, odpade negotovost in nervoza, kar je po moje še najbolj pomembno 

Mene bi sicer malo skrbelo, kako bo naravno cvetje, zapičeno v kremo, izgledalo ob polnoči, ne vem pa, kakšne (in kako obstojne) rožice imaš v mislih... Mogoče ti bo kaj v pomoč- na eni izmed  nedavnih porok, ki sem se je udeležila, so bile torte okrašene samo s svežimi vrtnicami - po tri so bile zapičene v sredino. Slaščičarka je cvetje prinesla v vazi in se dogovorila z osebjem, da so tik pred postrežbo stebla ovili v folijo in jih zapičili v torte. Izgledalo je top- preprosto in elegantno, saj je bilo že stojalo lepo okrašeno, vrtnice na sredini torte pa so bile le še pika na i.

Naj ti uspe- tako torta kot poroka, predvsem pa zakonsko življenje 

 

V.

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

20. nov 2018 18:30

Če ti kaj pride v pomoč... https://www.thekitchn.com/diy-wedding-cake-53894

Za inspiracijo lahko probaš malo pobrskati tudi na pinterestu in pa seveda na tem forumu. Če me spomin ne vara, je bilo na zidu kar precej objav zelo lepih enonadstropnih tort.

~Two things define you. Your patience when you have nothing, and your attitude when you have everything.~

Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 20. nov 2018 18:37

lsustar  

član od: 26.2.2003

sporočila: 62

20. nov 2018 20:21

Obstaja poseben vosek, s katerim povoskamo peclje pravih rož, ki jih bomo uporabili za dekoracijo torte. 

Lp

LILJANA ŠUŠTAR

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti