Skisano mleko

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

26. okt 2018 15:51

Strinjam se s Katrin in Anko. Prvo kot prvo - če bi bilo z mlekom iz mlekomata kaj narobe bi se ti skisalo že v postopku prevretja oz. bi se vsaj mi rečemo skosmičilo - rešitev je potem, da notri stisneš ene pol limone, premešaš, pustiš na toplem še kakšne pol ure, da se loči skuta od sirotke in potem to precediš skozi gazo ali kakšno drugo krpo in kar ostane je okusna skuta, ki jo lahko tako pojeste ali pa jo uporabiš za peko ali štruklje.  In predvidevam, da se ti je zgodilo ravno to, da nisi opazila, da mleko po prevretju ni čisto ok, potem pa si ga pustila zunaj še celo noč in čas je naredil tisto, kar bi sicer naredila polovica limone. Zakaj se je pa skisalo pa je drugo vprašanje - lahko je bilo pokvarjeno že v mlekomatu, lahko niso dobro očiščene transportne poti iz hlajenega dela mlekomata v tvojo steklenico, lahko tvoja steklenica ali pokrovček nista 100 % čista, lahko je bilo mleko preveč časa zunaj hladne verige že pred prevrterjem, pa kozica v kateri si prevrevala mleko....... ali pa kombinacija teh dejavnikov. Mislim, da zaradi 1 skisanega litra mleka ni nobena katastrofa, da bi lastnika mlekomata ravno okronali za nemarneža in prevaranta.

Sama sem pred leti kar redno kupovala mleko v mlekomatu in imam samo dobre izkušnje - naenkrat sem kupila ponavadi 6 steklenic, vedno sem imela svoje steklene. Vedno sem kupila mleko nazadnje preden sem bila na poti domov in doma mleko tudi takoj prevrela ter še vročega napolnila v 6 drugih steklenic, ki sem jih ogrela s toplo vodo in takoj zaprla s pokrovčkom. Vse skupaj sem takoj, ko se je malo ohladilo postavila v hladilnik in moram reči, da se ne spomnim, da bi bilo kdaj kaj narobe, pa je tako prevreto mleko stalo včasih v hladilniku tudi 5 ali 6 dni. Res pa je, da se ravno čez poletje tega nisem šla, ker imamo poleti pač hladilnik bolj zapolnjen tudi z drugimi živili kot pozimi.

tedyka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti