Ali nas žlica moke lahko ubije?

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12635

16. sep 2018 18:06

Dragička je napisal/a:

  za obe... Pozdravček!

"Prijazne besede so lahko kratke in preproste, njihov odmev pa je neskončen"(Mati Terezija)

Sandra_a  

član od: 6.12.2010

sporočila: 447

16. sep 2018 18:57

Čeprav forume na kulinariki rada prebiram, se bolj poredkoma oglasim, ampak tole z moko... tole je res trend v porastu, ki je še mene pripravil do objave v forumu . Tudi jaz pri uporabi moke ne kompliciram in sem prav vesela, ko berem vaša mnenja. Najbolj zdravo je imeti (in uporabljati) zdrav razum, ekološko pridelan, brez aditivov, sladkorja in škropiv 

Sandra_a

silven  

član od: 26.8.2009

sporočila: 130

17. sep 2018 8:29

Nam celiakašem je breglutenska moda prinesla večjo ponudbo izdelkov.Morda se bo to počasi poznalo tudi na cenah le teh.

silven

malaga  

član od: 1.6.2011

sporočila: 800

17. sep 2018 8:40

Super zelenjava in sadje, se mi zdi, da je vse to " moderno" tudi zaradi potrošništva. Kupuj goji jagode, je zdravo, kupuj lahke variante jedi (jogurte, skute, razni namazi) je bolj zdravo... Že v nosečnosti nisem nič komplicirala, sem vse jedla. Ginekologinja mi je svetovala naj jem tisto kar mi paše, seveda v mejah normale. Res pa je, da nikoli nisem uporabljala Vegete ali kakšnih drugih umetnih juh in dodatkov.  Ko je bila hčerka malo starejši dojenček sem ji dajala tudi domače kravje  mleko, ker živimo na vasi,  pa je bilo vse OK. Moje mnenje je, če nisi kakšen alergik, da lahko ješ vse, saj nas je velika večina tistih, ki smo stari čez 50 let  zrasla  ob domačem mleku,  moki, masti, rdečem mesu, maslu, saj drugega tudi naše mame niso imele možnost kupiti. Pozimi zelje, repa, jedi iz suhega fižola, poleti pa kar je zraslo na vrtu.

malaga

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

17. sep 2018 8:56

silven je napisal/a:

Nam celiakašem je breglutenska moda prinesla večjo ponudbo izdelkov.Morda se bo to počasi poznalo tudi na cenah le teh.

silven

Vsaj ta korist. Ker visoke cene izdelkov za tiste, ki iz zdravstvenih razlogov nečesa ne smejo jesti, so po mojem mnenju neupravičene. Naj bodo chia semena in goji jagode drage kot žafran, ampak izdelki za bolnike s celiakijo, alergike na določene sestavine bi morali biti poceni, ne pa dragi, da včasih glava zaboli.

 

mamamia

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

17. sep 2018 12:36

Pri vseh teh 'zdravih nasvetih' v medijih se mi zdi, da so ljudje vedno bolj zmedeni, kaj lahko sploh jejo. Včasih mi rata kar slabo, ko ob vsem tem, kar nam ponuja domača narava, poslušam debate o prehranskih dopolnilih, praških, napitkih... Očitno je to trenutno zelo močna tržna niša. Seveda pa je super za tiste, ki se morajo res držati strogih diet, da imajo več izbire (in se mi zdi, tudi po dostopnejših cenah).

Ker je pa v naslovu teme ravno moka. Moja stara mama ni nikoli marala uporabljati moke za zgoščevanje omak in tako je naučila tudi nas (zadosti čebule, zelenjave..., da se pokuha...). Drugje pa jo seveda normalno uporabljamo.

Kar se pa brezglutenske moke tiče, bi še dodala, da gre tu ponavadi za mešanice čistih škrobov in mene pa takih jedeh precej peče požiralnik. Kadar moram speči kaj za celiakaša, potem vedno uporabim čisto riževo, koruzno ali ajdovo moko (označeno brezgutensko), izberem pa za te moke ustrezen recept.

trac

Sporočilo je spremenil(a) trac dne 17. sep 2018 12:44

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

17. sep 2018 14:05

Yaxim je napisal/a:

Se strinjam z limnol. Ob poplavi vseh informacij o (domnevni) škodljivosti ogljikovih hidratov, maščob, sadja zaradi fruktoze, sadja in zelenjave zaradi pesticidov, jogurtov zaradi vsebnosti sladkorja, mesa zaradi dodanih hormonov (?) in podobno, sem prišla do zaključka, da sploh ni smeli več ničesar jesti. Pa bo najbolj zdravo☺️ 

Yaxim

Pesticidi in rastni hormoni pač niso tako nedolžni kot bela moka ali beli sladkor sama po sbi, saj imajo lahko dolgoročne posledico, še zlasti ob sovplivanju ostalih kemičnih sredstev iz okolja sodobnega življenja (dodatki v vodi, onesnažen zrak, prisotnosti plastičnih delcev in drugih onesnaževalcev v morski hrani, prehranski dodatki, zdravila, pralni praški, mehčalci, barve oblačil, tip blaga oblačil, odej, plastik fantastik, ki ovija veliko večino hrane na policah trgovin itd.), vključno s pripravki, ki se dodajajo svežemu sadju in zelenjavi za daljšo obstojnost v skladiščih in nato na trgovinskih policah. Sama jih zaradi občutljivosti še kako občutim (ustnice me npr. po uživanju kupljenih jabolk pečejo, zao jem samo še domača jabolka) in niso lari fari, njihove dejanske in dalnoročne posledice pa je zelo težko oceniti in dokazati, saj se posledice tovrstnih kemičnih koktejlov izražajo medgeneracijsko v različnih hibah, preobčutljivostih (!), rakavih obolenjih ali celo deformacijah na novorojenih otrocih (vir: knjige Antona Komata in razni članki na tovrstne teme).

Glavno je, kot so že omenile druge članice, da se prehranjuješ s hrano, ki je pridelana lokalno, sezonsko, brez umetnih škropiv in gnojil in katera se skladišči brez dodatkov za boljšo obstojnost (zlasti pri jabolkih, citrusih in bananah) ter čim manj oz. sploh nič predelane hrane (kar pa se precej tepe s tempom sodobnega življenja). Pri tem pa je seveda pomembna tudi zmernost.

~Two things define you. Your patience when you have nothing, and your attitude when you have everything.~

 

Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 17. sep 2018 14:17

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti