Likerji - razni

antonija7  

član od: 11.5.2011

sporočila: 219

9. jun 2011 19:28

Imaš prav rimljanka,zdaj bi bil čas za lipovega,no pri nas še ne cveti smo malo v hribih,bezgovega pa bi lahko naredili.Res se premalo zavedamo,da narava ni za uničiti,da jo moramo pustiti tudi našim vnukom.Prisluhniti pa ji res ne znamo več,škoda,ker iz nje bi se lahko marsikaj naučili.

antonija7

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15159

9. jun 2011 19:40

Blanchy, kako pa narediš višnjev liker?Mi zaupaš tvoj recept?

Vem, da so češnje manj aromatične, pa vendar sem ga sama okusila v eni dobri gostilni v Zalem logu. Letos pa bi malo probala, ker sem češnje dobila v dar.

 

 

Blanchy  

član od: 22.12.2005

sporočila: 2016

9. jun 2011 20:37

Trixi je napisal/a:

Blanchy, kako pa narediš višnjev liker?Mi zaupaš tvoj recept?

Vem, da so češnje manj aromatične, pa vendar sem ga sama okusila v eni dobri gostilni v Zalem logu. Letos pa bi malo probala, ker sem češnje dobila v dar.

 

Trixi, višnje naložim v steklen kozarec (prav za ta namen imam velikega, 5-litrskega) izmenoma s plastmi sladkorja, dodam še kakšnih 10 zdrobljenih višnjevih koščic (za še boljšo aromo) in vse skupaj zalijem z dobro domačo slivovko. Ne verjemi tistim, ki pravijo, da slivovka za to ni primerna in da je boljši sadjevec - tisti ne vedo, kaj je dobra "višnjevača". Zaprem s polivinilasto vrečko in gumico.

 

Kozarec postavim za nekaj dni na sonce - toliko, da se sladkor raztopi (vsebino vsak dan pomešam, da pospešim topljenje). Ko ni več sladkornih kristalčkov, prestavim kozarec v klet in nanj pozabim - ponavadi kar do naslednje sezone. Dlje ko se bodo višnje namakale, boljši bo okus. 

 

Pred konzumiranjem se pijača po potrebi še dodela - odvisno od tega, kako močna je bila slivovka in kako "hud" liker imaš rada. Če se ti zdi premočen, lahko dodaš malo prekuhane vode, ki ji po potrebi lahko dodaš še sladkor. Meni osebno ni všeč, če je presladko.

 

Količin ti ne morem napisati, ker delam vse "od oka" in ker so okusi seveda različni. Najbolje je, da sproti poskušaš, in to čimbolj pogosto 

Blanchy

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15159

13. jun 2011 9:10

Češnjevec se že medi na soncu, pripravila pa sem ga tako, da sem med češnje dala plasti sladkorja, zalila z sadjevcem in dodala še malo vode. Češnje pa so bile zelo zelo zrele in sem jih pustila skupaj z koščicami.

Pa bomo videli, kako bo uspelo.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti