Domaci likerji : na soncu ali v temi ?

kozamurnik

sporočila: 2311

tema odprta - 5. jul 2018 10:04 | ogledi: 2.256 | odgovori: 7

Pozdravljeni,

gotovo je med nami kaksna/kaksen /clanica, ki se kaj spozna na kemijo, prosim torej za strokovno pomoc.  Ali  morda nasvet zakaj da ali zakaj ne.

Namrec, pri receptih pogosto naletim na stavek: postavimo na sonce in pustimo 10, 20, 30 dni. Ali pa,  druga moznost: shranimo v temnem, suhem prostoru ( ponavadi najmanj en mesec, dva ) da "dozori")

Zanima me v cem je razlika. Ker, razen ce je v receptu sladkor, kot nepoznavalka ne vidim nobene prednosti zakaj  naj bi bila  zadeva izpostavljena soncu. Ce je v svetli steklenici  zna biti da celo skodi in unici kaksno sestavino, recimo olje?

 

Imam senkano domace zganje in senkane domace  zelene orehe in  tako letos prvic pripravljam orehov liker. .Zato moje vprasanje.

Hvala in lep dan!

murnik

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

5. jul 2018 11:57

Moji zrezani orehi ( začetek junija) v sadjevcu bodo cca 5 tednov na sončnemu balkonu. Tudi žajbljevec z limonami je. 

Borovničke in višje zložim po plasteh,zalijem z žganjem in pustim na sončnemu balkonu, dokler se sladkor ne stopi. Potem prestavim v shrambo na okno in jih ovijem z alu folijo in pustim še par tednov.

Jagodni, češnjev, robidni, malinin je pa pri meni bil zunaj le dan dva, da se sladkor stopil, nato pa sem jih isto ovila s folijo in v shrambo. Namreč sonce malinam in jagodam vzame barvo in so preveč mehke.

 

A ni že prepozno za zrezat orehe? A niso že trdi?

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Sporočilo je spremenil(a) Trixi dne 5. jul 2018 11:59

kozamurnik

sporočila: 2311

5. jul 2018 12:58

trixi, malo tezko so se rezali ja, ampak prej nisem pomislila na orehov liker, ker nimam izkusenj na tem podrocju.

Sem pa brala v tujih receptih, da je pravi cas za orehovec konec junija, tocneje (po ljudskem izrocilu) 23. junija.Magicna moc kresne noci, nedvomno.

Sicer sem spravila vec  receptov skupaj. Stopila sladkor v cisto malo vrele vode, ohladila, dodala zganje, narezane orehe, domaco limonino lupino kandirano lupino pomarance, pa nekaj klinckov in nozevo konico cimeta.

Le  Bog ve, kaj se bo izcimilo. Ce  bo dobro, bo za za nas in prijazne, ce ne pa za tiste bolj zoprne... obiske mislim. ;-)

 

 

murnik

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

5. jul 2018 14:13

Jaz pa ga bom čez pet tednov precedila, dodala sladkor in še malo pustila. 

Sem tudi jaz pred leti kuhala domačo marmelado proti koncu šolskega leta in orehovec namakala. Sedaj pa te majske poletne temperature naredijo svoje.

Si spraševala glede olja na soncu. Ravno v soboto sem se pogovarjala z eno gospo, ki je prodaja hišna olja. Rekla je, naj ognjičeve cvetove namočim v sončično olje in kozarček ovijem z alufolijo in pustim na toplem, ne na soncu. Njihovo domače olje je res polnega okusa. 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

kozamurnik

sporočila: 2311

8. jul 2018 17:53

Evo, delim se rp za orehovo vino:

20 orehov, ki smo jih namakali v orehovcu, 750 ml dobrega belega vina, kozarec vode in 200 g sladkorja.

Orehe prelijemo z vinom ( v isti steklenici kjer smo pripravljali liker) zapremo in pustimo 10 dni. Vsak dan veckrat pretresemo. Nato zavremo vodo in stopimo sladkor. Ohlajeno dolijemo k orehom v vinu, najmanj dvakrat precedimo in pretocimo v steklenico. Po 3-4 mesecih dobimo dobro domace desertno vino.

Bom poskusila, recept se mi zelo zanimiv.

 

murnik

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

9. jul 2018 8:49

Zanimivo, dvojna raba orehov! 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

anka  

član od: 7.9.2005

sporočila: 4627

9. jul 2018 10:38

kozamurnik je napisal/a:

Ce je v svetli steklenici  zna biti da celo skodi in unici kaksno sestavino, recimo olje?

Jaz na sonce postavim zadeve s sladkorjem samo za tako dolgo, da se sladkor stopi. Pa še to mislim, da ne bom več, temveč bom res sladkor stopila z malo vode in dodala žganju in sadju. Sicer pa res redko to delam. Lahko govorim o letih, ki minejo vmes.

 

Olja pa ne postavljam na sonce. Dobila sem razlago, ki mi je bila smotrna: Ali bi uživali olje, ki je po sestavi nekaj povsem drugega, kot sladkor, ki bi se tekom noči spustilo na temperaturo tudi pod 15°C, čez dan pa tudi preko 60°C, sploh v temnejših steklenih posodah? Takšno nihanje temperature in toliko dni zapored je škodljivo za maščobe oz. njihovo sestavo, neglede na to, ali jih zaužijemo ali nanašamo na kožo.

 

NutellomAnka

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

10. jul 2018 11:03

Jaz sem tudi orehe šele po 20. juniju rezala, so bili šele takrat primerni. In nič prepozno, so se čisto lepo razrezali. Do konca julija bodo na soncu. Češnje imam tudi na soncu, vršički so že pospravljeni. Borovnice sem letos dala raje v skrinjo.

 

Loni Makaroni

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti